Crest of the Stars: Princess of the Empire

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Crest of the Stars: Princess of the Empire

Viesti Kirjoittaja jtn » Ke Marras 29, 2006 23:16

Kaukainen tulevaisuus, Hyden tähtijärjestelmä, planeetta Martine. Planeettaa kiertävälle radalle ilmestyy ilman ennakkovaroitusta valtava avaruuslaivasto, jonka komentaja ilmoittaa Martinen tästä lähtien olevan osa Ahbien keisarikuntaa, joko vapaaehtoisesti tai sitten pakolla. Muutaman poliittisen peliliikkeen jälkeen planeetan presidentin poika Jinto huomaa yht'äkkiä olevansa abh-aatelinen. Koska jokaisen abh-aatelisen on palveltava keisarillisessa armeijassa kiidätetään Jinto hetimiten toiselle planeetalle kouluun oppimaan abhien kieltä ja tapoja. Seitsemän vuotta myöhemmin Jinto astuu keisarillisen avaruuslaivaston riveihin ja tapaa vihdoin ensimmäistä kertaa abhin.

Crest of the Stars lienee jo tuttu suurimmalle osalle scifianimen ystävistä. Sarja kuitenkin sai alkunsa romaanimuodossa, ja Crest of the Stars: Princess of the Empire on nykyään jo 7 osaa käsittävän romaanisarjan ensimmäinen osa. Ja, vaikka Crest-anime saatiin länsimaihin jo vuosia sitten, käännettiin kirja englanniksi vasta äskettäin.

Lajityypiltään Crest on militaristista avaruusoopperaa, jossa taistelevat valtakunnat käsittävät tuhansia aurinkokuntia, ja avaruuslaivastot tuhansia ja taas tuhansia aluksia. Kuitenkin, toisin kuin niin monesti, Crestin päähenkilöinä ei ole armeijoiden komentajat, valtioiden johtajat, tai muut sodan kulkua ohjaavat tahot. Tarinan sankarit ovat kaksi nuorta sotilasta, tavallinen ihminen Jinto, ja nuori abh-neito Lafiel. Sodan alkaessa Jinto on vasta liittymässä keisarilliseen avaruuslaivastoon ja Lafiel on kohta sotilasakatemiasta valmistuva kadetti. Ja, vaikka he tarinan edetessä kohoavatkin tärkeämpiin asemiin, ei sarjassa ole havaittavissa Honor Harringtonmaista "keltanokkakapteenista maailmankaikkeuden suurimmaksi superamiraalisankariksi" -meinikiä.

Päähahmot eivät muutenkaan ole mitään elämää suurempia sankareita, vaan parhaimmillaankin vain hyviä, asiansa hoitavia nuorempia upseereita. Ihan tavallisia tallaajia he eivät kuitenkaan ole, Jinto kun on tuleva Hyden aurinkokunnan kreivi ja Lafiel keisarillinen prinsessa ja nykyisen keisarinnan pojantytär. Sarja kuitenkin käsittelee tapahtumia paljon henkilökohtaisemmasta ja pienemmästä näkökulmasta kuin esimerkiksi Harrington-saaga. Pääosin katsojalle/lukijalle kerrotaan vain se, mitä Jintolle ja Lafielille tapahtuu, ja sodan koko kuva jää hämäräksi.

Ainakin ensimmäisen kirjan perusteella sarjan animeversio on hyvin uskollinen kirjalle. Princess of the Empire sisältää tapahtumat, jotka Crest-animessa käsittivät noin sarjan ensimmäisen puolikkaan. Tapahtumat ovat lähes samat, ja dialogikin monin paikoin suoraan kirjasta otettua, joten animeversion nähneelle ei kirjassa ole kovinkaan paljoa uutta materiaalia. Kirja kuitenkin käsittelee tapahtumien taustoja, henkilöiden motiiveja ja maailman yleistä menoa animesarjaa syvällisemmin, joten sen lukemalla saa selkeästi paremman kuvan Crest-universumin toiminnasta kuin pelkästään katsomalla tarinan animeversion. Kirjaversiossa myös monet animessa kovin teennäisiltä tuntuvat yksinpuhelut ovat huomattavasti luonnollisempia. Kaiken kaikkiaan kirjassa onnistutaan luomaan hyvin toimiva scifimaailma, jonka hahmot vaikuttavat uskottavilta ja tapahtumien kulku luontevalta. Lisäksi kirjassa avataan erittäin hyvin abh-kulttuuria, lähinnä Jinton hahmon kautta. Taustaltaan Jinto on tavallinen ihminen, eikä tunne salamyhkäisten ja alamaisistaan syrjään vetäytyvien abhien tapoja.
Käännös Crest-kirjassa on hyvin erikoinen, eikä omasta mielestäni aina onnistunut. Teksti vilisee abhinkielisiä sanoja ja termejä siinä määrin, että kirjan lopussa on yli 10 sivua vievä abhinkielen sanasto. Jatkuva keksittyjen termien käyttö jopa täysin jokapäiväisistä esineistä kuten uniformuista, hisseistä häiritsee lukemista, koska kaikkia termejä ei mitenkään voi muistaa. Täten kirjaa lukiessa on hyvin usein joko plärättävä sanastoa tai sitten ohitettava vieraat sanat turhina. Valitettavasti välillä voi olla vaikeaa ymmärtää mitä hahmo tarkoittaa esimerkiksi kysyessään onko huoneessa ökkömökköä. Lisäksi käännöksessä hahmot käyttävät välillä puhekieltä tavalla, joka ainakin itselläni pistää silmään.

Kokonaisuutena Crest of the Stars: Princess of the Empire jätti kuitenkin hyvän maun suuhun. Crestinsä monta kertaa katsoneelle fanille ei kirja tarjoa paljoakaan uutta, mutta syventää animesta muodostunutta kuvaa sarjan maailmasta. Kirja voi myös kiinnostaa sarjaan tutustumattomia avaruusoopperan tai sotilasscifin ystäviä. Valitettavasti Princess of the Empire ei ole yksinään toimiva kokonaisuus, vaan tarina jää hyvin ilkeään kohtaan, josta sarjan seuraava kirja jatkaa. Tarinaa voi tietenkin halutessaan jatkaa katsomalla animea, koska sen tapahtumat ovat ainakin tarinan alkupuolella identtisiä kirjan kanssa.
- Jussi Nikander

Avatar
Dr. Nick
Viestit: 308
Liittynyt: La Helmi 05, 2005 16:56
Paikkakunta: Joensuu

Re: Crest of the Stars: Princess of the Empire

Viesti Kirjoittaja Dr. Nick » Su Joulu 03, 2006 03:44

jtn kirjoitti:Crest of the Stars: Princess of the Empire on nykyään jo 7 osaa käsittävän romaanisarjan ensimmäinen osa. Ja, vaikka Crest-anime saatiin länsimaihin jo vuosia sitten, käännettiin kirja englanniksi vasta äskettäin.
Pakollinen kysymys Eeppisten Projektien kanssa: onko mitään tietoa saadaanko tarinaa milloin päätökseen? Pidin kyllä animeversiosta, mutta uppoutumiskykyä hieman syö se, kun kausien välillä on vuosien taukoja eikä jatkosta ole tietoa.
Hey, what does "phallic" mean?

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Re: Crest of the Stars: Princess of the Empire

Viesti Kirjoittaja jtn » Su Joulu 03, 2006 20:29

Dr. Nick kirjoitti:
jtn kirjoitti:Crest of the Stars: Princess of the Empire on nykyään jo 7 osaa käsittävän romaanisarjan ensimmäinen osa. Ja, vaikka Crest-anime saatiin länsimaihin jo vuosia sitten, käännettiin kirja englanniksi vasta äskettäin.
Pakollinen kysymys Eeppisten Projektien kanssa: onko mitään tietoa saadaanko tarinaa milloin päätökseen? Pidin kyllä animeversiosta, mutta uppoutumiskykyä hieman syö se, kun kausien välillä on vuosien taukoja eikä jatkosta ole tietoa.
Paha mennä sanomaan. Olen tosin ymmärtänyt, että saagan muuttuessa kolmen kirjan jälkeen Banner-nimelle alkavat kirjat olla hiukan itsenäisempiä kokonaisuuksia, kuin yhden tarinan kertova Crest-trilogia.

Toisaalta Tokyopopilla ei kai tällä hetkellä ole edes oikeuksia kuin kolmeen ensimmäiseen kirjaan. Näkee sitten pääsemmekö englanniksi Bannereita koskaan näkemään.
- Jussi Nikander

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa