Confidential Confessions (vol. 1-5)

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Vio-kun
Viestit: 31
Liittynyt: La Marras 12, 2005 13:28
Paikkakunta: Turku

Confidential Confessions (vol. 1-5)

Viesti Kirjoittaja Vio-kun » Su Maalis 12, 2006 05:28

Nimi: Confidential Confessions
Tekijä: Reiko Momochi
Kustantaja: Tokyopop
Kieli: Englanti
Osia julkaistu: 6
Luettu: osat 1-5
Peilaus: Ei
Ikärajoitus: Older teen, age 16+Ensimmäisen osan takakannen alareunassa oleva teksti tiivistää hyvin Confidential Confessionsin idean: A controversial manga that tackles society's most complex issues. Because real life doesn't always have a happy ending. Eli sama suomeksi: Kiistelty manga, joka käy käsiksi yhteiskunnan monimutkaisimpiin ongelmiin. Koska oikealla elämällä ei ole aina onnellista loppua.
Confidential Confessions on kokoelma lyhyitä tarinoita, joiden aiheet ja henkilöt vaihtuvat, mutta teema, nuorten vakavat ongelmat, pysyy samana. Päähenkilöt ovat tavallisia japanilaisia noin kuusitoistavuotiaita tyttöjä, joiden elämässä on huomattavasti suurempia ongelmia kuin poikaystävän löytäminen.

Confidential Confessions Volume 1

Ensimmäinen osa sisältää kaksi tarinaa: itsetuhoisuudesta kertova The Door ja prostituutioon tarttuva Mistakes.

The Doorin Manatsulle elämä tuntuu tyhjältä. Hänellä ei ole ystäviä, eikä ole koskaan ollutkaan, sillä äiti on ajanut tytärtään koko ajan opiskelemaan. Isä on jättänyt Manatsun ja tämän äidin, mutta äiti ripustaa silti miehensä paitoja kuivumaan parvekkeelle, ettei kukaan vain saisi selville tapahtuneesta. Manatsu käy koulutovereidensa kanssa juhlimassa, mutta ei tunne kuuluvansa joukkoon.
Eräänä päivänä Manatsu näkee kotitaloustunnilla erään tytön osuvan keittiöveitsellä ranteeseensa ja tajuaa pian, ettei kyse ollut vain vahingosta. Manatsu seuraa koulun jälkeen tyttöä ja näkee tämän joutuvan kiusaajien hyökkäyksen kohteeksi. He vaativat tytöltä rahaa, ja kun tällä ei ole antaa mitään, ruiskuttavat tämän tuholaismyrkyllä. Kun tuntemattomat tytöt ovat lähteneet, Manatsu menee juttelemaan uhriksi joutuneelle tytölle. Myöhemmin tytöt ystävystyvät ja Manatsu alkaa kutsua toista tyttöä Asparagukseksi (suom. parsa) tämän käsien laihuuden takia. Asparagus tutustuttaa Manatsun viiltelyyn ja itsemurhaan.
Asparagus on vaikeassa tilanteessa. Hänen kiusaajansa pakottavat hänet antamaan heille rahaa uhkailemalla ja kiristämällä häntä. Hän ja Manatsu toteavat itsemurhan olevan ainoa pakotie ja uskovat kuoleman olevan uusi alku. Muutamien dramaattisten tapahtumien jälkeen tytöt alkavat suunnitella yhdessä itsemurhaa...

The Door on mieleenpainuva tarina, joka 146 sivun pituudella onnistui järkyttämään ja yllättämään ainakin minut.

50-sivuinen Mistakes eroaa monin tavoin The Doorista. Päähenkilö Yoshioka myy itseään saadakseen rahaa ruokaan. Hänen menneisyyttään voi kuvailla vain sanalla karu. Yoshiokan ollessa viidennellä luokalla hänen vanhempansa erosivat. Isä piitannut lapsistaan yhtään, ja äidin kaikki rahat menivät juomiseen. Yoshioka keräsi koulussa tähteitä saadakseen edes jotain syötävää, koska kotoa ei löytynyt mitään ruokaa.
Yoshiokan kodista tuli paikka, jossa hänen veljensä katsoi pornoa ystävineen. Yoshiokan ollessa kuudennella luokalla joku isoveljen kavereista tuli hänen huoneeseensa ja pakotti hänet vetämään tältä käteen. Seitsemännellä luokalla Yoshioka aloitti myymälävarkaudet muutaman muun tytön kanssa. Kahdeksannen luokan keväällä hän myi neitsyytensä viisikymppiselle miehelle 175 dollarista, ja päätyi sen jälkeen myymään itseään enemmänkin.
Ollessaan pahassa ahdingossa Yoshioka tapaa katumuusikon nimeltä Ryoichi. Tämä on ensimmäinen mies, joka kohtelee Yoshiokaa muunakin kuin pelkkänä ruumiina -ihmisenä. Ryouchi antaa Yoshiokalle avaimet asuntoonsa eikä edes suutu kun tämä käy viemässä hänen kitaransa panttilainaamoon.
Kuten arvata saattaa, Yoshioka ja Ryoichi rakastuvat toisiinsa, ja kaikki näyttää järjestyvän, kunnes eräs menneisyyden haamu ilmestyy kiristämään Yoshiokaa...

Volume 2

Confidential Confessionsin toinen osa koostuu yhdestä tarinasta. Tears kertoo Suzukista, jonka intohimo on tennis... ja jonka joukkueen valmentaja Todo ahdistelee tyttöjä seksuaalisesti. Samainen Todo on myös yksi Suzukin koulun opettajista. Hän nöyryyttää tyttöjä oppitunneilla pilkkaamalla heitä, kourii tennisharjoituksissa valmennettaviaan ja tekee monia muita samankaltaisia asioita.
Tilanteen pahin puoli on se, että kukaan ei suostu myöntämään tapahtuvia asioita. Koulun rehtori ja muut opettajat suojaavat Todoa eivätkä usko valituksia. Mutta todellisuudessa asiaa salaavat eniten itse oppilaat. Viimeisen vuoden opiskelijat eivät uskalla sanoa mitään, koska se saattaa vaikuttaa heidän arvosanoihinsa, jolloin he eivät pääse haluamaansa yliopistoon. Tennisjoukkueen jäsenistä vain yksi uskaltaa vastustaa Todoa, ja hänet erotetaan koulusta. Loput eivät edes halua sanoa mitään, koska he tietävät, ettei Todo päästäisi heitä pelaamaan otteluissa, jos he tekisivät niin.
Enempää ei voi tarinasta kertoa pilaamatta loppuratkaisua, mutta se osaa yllättää ja itselläni kyyneleet kihosivat silmiin liikutuksesta.

Volume 3

Takakannen ja sisällysluettelon lukemalla saa sen kuvan, että Confidential Confessionsin kolmannessa osassa on vain yksi tarina, mutta näin ei ole. Virallisesti mainitun huumeista kertovan Dizzinessin lisäksi pokkarissa on mukana 50 sivua kattava Our Future, tarina nyrkkeilijän tyttöystävästä.

Dizzinessin kertoja on Kyoko, joka on varsin tavallinen tyttö. Hän pärjää koulussa ihan hyvin ja on hiukan pyöreä. Hänellä on ystäviäkin. Päällisin puolin kaikki on siis hyvin. Mutta Kyokon isä on opettajana kuuluisassa koulussa, on valmistunut Tokion yliopistosta ja vaatii tyttäreltään lähes täydellisiä arvosanoja. Kyoko on jatkuvasti erilaisilla dieeteillä, joista yksikään ei tunnu toimivan.
Sitten eräissä juhlissa tyttö nimeltä Aya hänelle tarjotaan spiidiä. Kyoko pysyy kevyesti valveilla koko yön opiskellen ja pyytää seuraavana päivänä koulussa Ayalta lisää huumeita. Hän saa pienen pullollisen spiidiä nestemäisessa muodossa, ja käyttää sen pysymällä hereillä kolme päivää putkeen ennen isoja kokeita - ja saakin niistä huippuarvosanoja.
Kyoko jatkaa huumeiden käyttöä ja laihtuu. Hänen ystävänsä huomaavat tämän ja huolestuvat. Kyoko lupaa lopettaa kolmessa päivässä ja ilmoittaa selviävänsä loppukokeista ilman huumeita. Hän kuitenkin saa loppukokeista huonoja ja keskinkertaisia numeroita. Kyokon vanhemmat palkkaavat tälle tuutorin, joka on opiskelee Tokion yliopistossa. Tuutorin on määrä valmentaa Kyokoa kunnes tämä pääsee Tokion yliopistoon. Menetelmät eivät ole mukavia. Kyokon täytyy käyttää kaikki vapaa-aikansa opiskeluun. Kun hän haukottelee, tuutori laittaa hänet istumaan niin, että hänen polvensa osuvat huoneen oven kynnykseen. Kyoko pysyy hereillä ja saa haavoja jalkoihinsa.
Seuraavana päivänä Kyoko kohtaa taas Ayan, joka antaa hänelle koulun wc:ssä spiidiä. Kyoko astuu Ayan mukana uuteen maailmaan, jossa ei tunneta kipua ja kaikki on kaunista... kunnes yksi Ayan kavereista puukottaa kaksi ihmistä ollessaan huumeissa. Kyoko suunnittelee lopettavansa huumeiden käytön, mutta asiat eivät sujukaan niin kuin hän haluaisi, ja lopulta hän karkaa kotoa, jolloin asiat pahenevat entisestään...

Our Future on ehkä kaikista lukemistani Confidential Confessionsin tarinoista hankalimmin määriteltävä. Se kertoo tytöstä, jonka poikaystävä on nouseva kyky nyrkkeilyssä, ja jolle nyrkkeily nousee elämän tärkeimmäksi asiaksi.
Vaikka Our Future ei ole välttämättä yhtä dramaattisesta aiheesta kuin muut Confidential Confessionsin tarinat, se sisältää syvällisen ajatuksen. Toisesta irti päästäminenkin on rakkautta.

Volume 4

On huvittava yhteensattuma, että Confidential Confessionsin neljäs osa sisältää neljä tarinaa: Pain, Distortion, Tomorrow ja Forbidden Kiss.

Pain kertoo Megumista, joka rakastaa kalliita merkkituotteita eikä halua säästää pitkään saadakseen haluamansa. Yhdessä ystävänsä Kanakon kanssa hän houkuttelee miehiä juomaan kalliiseen baariin. He pitävät miesten huomion itsessään eivätkä anna heidän huomata paikan tarkoitusta ennen kuin on liian myöhäistä. Osan rahoista Megumi ja Kanako saavat palkaksi itselleen.
Kanako tutustuttaa Megumin toiseenkin tapaan ansaita rahaa: itsensä myyminen. Hetken epäröinnin jälkeen Megumi suostuu, kun Kanako saa Megumin uskomaan ettei se ole mitenkään vaarallista.
Jonkin ajan kuluttua Megumi saa kuitenkin tietää, ettei paikka olekaan niin vaaraton kuin hän on uskonut. Omistaja on saanut Kanakon koukkuun huumeisiin. Paikan muista tytöistä pari on niin raivoissaan asiakkaat kahmivalle Kanakolle, että päättävät kostaa iskemällä johonkin mitä Megumi pitää lähes tärkeämpänä kuin mitään muuta: Megumin poikaystävään.

Distortion kertoo koulusta, jossa on yli 300 järjetöntä sääntöä. Koko koulussa on vain yksi oppilas, Miho, joka kyseenalaistaa ne, ja yrittää saada muutkin järkiinsä. Hän ei kuitenkaan onnistu siinä ja liikunnan opettajan pakotettua hänet alusvaatteissaan koko koulun eteen, hän tekee itsemurhan juoksemalla junan alle.
Tämän jälkeen Mihon parhaan ystävän, Aikon, on pakko katsoa itseään silmiin. Hänkin ymmärtää viimein, millaisessa koulussa on, ja päättää saattaa loppuun sen minkä Miho aloitti. Hänen on saatava kaikki oppilaat ja opettajat näkemään, että on menty liian pitkälle. Siihen on vain yksi keino: kapinoida niin kauan, että häntä rangaistaan tavalla, jonka kaikki ymmärtävät vääräksi. Ja ainoa rankaisutapa, jota kukaan ei voi puolustella millään keinolla, on sellainen joka enemmän kuin todennäköisesti vie hänen henkensä.

Tomorrow'kin sijoittuu kouluun, mutta tällä kertaa ongelmana eivät ole järjettömät säännöt, vaan koulukiusaajat. Nanako katsoo vierestä kun hänen paras ystävänsä Luka on joutunut muutaman tytön silmätikuksi. Lukaa satutetaan fyysisesti ja henkisesti erilaisin keinoin, ja häneltä jopa kiristetään rahaa. Eräänä päivänä kiusaajat menevät kuitenkin liian pitkälle, ja Nanako lopettaa sivusta seuraamisen.

Forbidden Kissin päähenkilö Ririko on ollut rakastunut parhaaseen ystäväänsä Kannaan siitä asti, kun he tapasivat ensimmäistä kertaa. Kannan isä puolestaan käyttää Kannaa seksuaalisesti hyväkseen, kunnes Kannan äitipuoli tappaa hänet saadessaan tietää asiasta. Ririko alkaa huolehtia Kannasta, ja vie tämän asumaan hylättyyn taloon. Siellä Kanna tajuaa pian Ririkon tunteet häntä kohtaan ja kauhistuu ajatusta, että toinen nainen olisi rakastunut häneen.

Volume 5

Viimeinen lukemani Confidential Confessionsin osa sisältää kaksi sairaskertomusmaista tarinaa: raiskauksesta ja sen jälkiseurauksesta kertovan Secretin ja Wishin, jonka aiheena on HIV.

Secretissä miesjoukko raiskaa Mikan kun tämä on menossa illalla kotiin aivan normaalisti. Miehet ottavat raiskauksesta valokuvia ja sanovat Mikalle, että jos tämä kertoo asiasta kenellekään, he laittavat kuvat esille Mikan kouluun.
Mika kuvittelee päässeensä asian yli, kun hän saa kuukautiset normaalisti raiskauksen jälkeen, mutta mennessään takaisin kouluun hän huomaa, ettei asia olekaan näin. Hän ei kestä olla ihmisten keskuudessa, eikä hän pysty edes pitämään poikaystäväänsä kädestä. Mika on hermostunut ihmisten läheisyydessä. Kaikki tuntuu muistuttavan raiskauksesta. Asiaa ei yhtään helpota muiden ihmisten suhtautuminen. Mikan ystävät ja poikaystävä väittävät, että Mikan olisi pitänyt huutaa tai puolustautua, vaikka miehet olisivat silloin tappaneet hänet.
Mikan perhe muuttaa auttaakseen Mikaa pääsemään yli tapahtuneesta, mutta se ei kuitenkaan auta paljoakaan. HItaasti Mika pystyy taas liikkumaan muiden ihmisten keskuudessa, mutta hän alkaa hermostua joka päivä seitsemältä illalla, eli samaan aikaan kun hänet raiskattiin.
Mikan poikaystävä Haruki oppii ymmärtämään Mikaa vasta kun hänet ryöstetään puukolla uhaten. Haruki etsii Mikan käsiinsä, ja lupaa auttaa häntä kaikin mahdollisin tavoin. Mutta vaikka Mikalla onkin taas Haruki, raiskauksesta ylipääseminen on erittäin vaikeaa.

Wish kuvailee sitä, miltä tuntuu seurata vierestä ystävän vakavaa sairautta. Migawan ystävä Nana on saanut HIV:n lapsena verensiirron kautta, ja nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, se alkaa näkyä. Migawan on vaikea suhtautua asiaan. Toisaalta hän on huolissaan Nanasta, mutta hän myös pelkää saaneensa tai saavansa tartunnan tältä.
Nana on jonkin aikaa sairaalassa, mutta palaa sitten kouluun ja käyttäytyy kuin aina ennenkin. Koulussa hän kertoo muille avoimesti HIV:stä, ja suurin osa näyttää päällisin puolin suhtautuvan siihen järkevästi. Mutta todellisuudessa muut vetäytyvät pois hänen seurastaan, ja kun Nana käyttäytyy kuin aina ennenkin, hän on heidän mielestään testaamassa muita.
Nana joutuu uudestaan sairaalaan ja saa välillä raivokohtauksia. Hän alkaa huutaa vierailijoilleen ja syytellä heitä. Nana on jopa välillä luovuttamaisillaan taistelun HIV:tä vastaan, sillä hän tietää, ettei siihen ole olemassa parannusta.
Wish on hyvä kuvaus ympäristön suhtautumisesta vakavaan sairauteen. Se kertoo myös siitä, miten vakava sairaus pystyy syömään ihmistä sisältä päin.

Sarjan hyvät puolet:
+ realistisuus
+ puhuttelevat aiheet
+ tarinat ovat sopivan pitkiä
+ saa ajattelemaan

Sarjan huonot puolet:
- pari hahmoa, jotka käyttäytyvät epäuskottavan anteeksiantavasti

Confidential Confessionsista yleisesti (ja lyhyesti):

Piirrosjälki on yksityiskohtaista ja huoliteltua, vaikkei tyylillisesti omiin suosikkeihin kuulukaan. Käännöksestä en löytänyt takkuilevia kohtia, mutta tähän vaikuttanee itse käännöksen lisäksi se, ettei englanti ole äidinkieleni.
Suosittelisin sarjaa kaikille, jotka haluavat lukea vakavahenkistä mangaa, ja niillekin jotka ovat tutustuneet vain "massamangaan", Confidential Confessions voisi olla mielenkiintoinen lukukokemus. En kuitenkaan suosittele aloittamaan mangan lukemista tästä kyseisestä sarjasta juuri sen raskauden takia. Kaikki, jotka haluavat lukea vain hauskoja ja viihdyttäviä tarinoita, ymmärtänevät itsekin olla koskematta Confidential Confessionsiin. Sarjaa ei myöskään kannata lukea kaikkia tarinoita yhteen pötköön, koska silloin ei ehdi jäädä miettimään samalla lailla kuin tarina kerrallaan lukiessa. Silloin sarja voi myös käydä liian raskaaksi.
Kuudentoista vuoden ikäraja on mielestäni paikallaan. Vaikka esimerkiksi viiidennen osan raiskauskohtausta ei ollut kuvattu kovinkaan graafisesti, niin aiheet itsessään ovat varsin rankkoja.
Itse olen ostanut pokkarini Fantasiapeleistä 12 euron kappalehintaan, eli sieltä ainakin pitäisi löytyä.Ai niin. Jos löydätte arvostelustani virheitä, niin ilmoittakaa ihmeessä! Olen tässä kolmen tunnin naputtelun aikana yrittänyt korjailla virheitä sitä mukaa kun olen niitä tehnyt, mutta jos joku on jäänyt minulta huomaamatta, niin olisin erittäin kiitollinen, jos joku ystävällinen henkilö huomauttaisi siitä.
Ja jos joku on lukenut sen kuudennen osan ja haluaa lisätä sen arvostelun tänne, niin siitä vaan. Minuakin kiinnostaisi saada tietää vähän tarkemmin siitä.
Sukupuoli? o.o Mikäs se sellainen on? Jotain syötävääkö?

Avatar
AM
Viestit: 436
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2004 11:25
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja AM » Su Maalis 12, 2006 11:38

Lisätään vielä:
Volume 6
Viimeisessä kirjassa on kaksi tarinaa Secret ja Shouts.

Secret käsittelee ahdistelua. Manami eroaa väkivaltaisesta poikaystävästään, joka kuitenkin jatkaa "suhdetta" kyttäämällä Manamia, ympäri kaupunkia, soittelemalla läähätyspuheluita ja lopulta jopa uhkailemalla hänen ystäviä. Kaupungin osan ja puhelinnumeron vaihtaminen sekä uuden poikaystävän hommaaminen vain pahentaa tilannetta.

Shouts on kertomus koulukiusaamista, mutta toisin kuin tomorrow se kertoo tarinaa pikemminkin kiusaajan näkökulmasta. Kaori joka ennen oli kiusaajien silmätikku kohdistaa kiusaamisesta ja yliautorisesta äidistä saamat patoutumansa uuteen siirto-oppilaaseen.
Antti Myller - Joensuun Otakuiden rahastonhoitaja, tekniikka- ja jäsenvastaava - Kawaconin talousvastaava.
MyAnimelist, figut & last.fm.

Avatar
Trilkk
Viestit: 202
Liittynyt: Su Helmi 09, 2003 12:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Confidential Confessions (vol. 1-5)

Viesti Kirjoittaja Trilkk » Su Maalis 12, 2006 20:56

Vio-kun kirjoitti:Nimi: Confidential Confessions
Tekijä: Reiko Momochi
...
Varsin kattava ja hyvä arvostelu.

Lainailin CC:n 5 ensimmäistä osaa kaverilta reilu vuosi sitten epämääräisessä järjestyksessä ja luin ne. Lähinnä mieleen painui sarjan epätasaisuus. Suurin osa tarinoista oli ärsyttävän saarnaavaaja pelotteluhenkistä paatosta josta tuli lähinnä mieleen Pikku Kakkosen "Varokaa heikkoja jäitä" -piirretty.

Mutta kuitenkin, sinne sekaan osui pari onnistunutta juttua joissa lopetukset olivat avoimia ja homma luisti paremmin. Parhaimmiksi osuivat mielestäni ykköskirjan ihan ensimmäinen tarina ja HIV-juttu.

Ei sinänsä, ellei Momochi ole saanut palkkaansa paikallisen lastensuojeluliiton valistuskampanjalta, CC on aikamoisen rohkea veto noin kaupallisesti ja miellyttävän poikkeavaa sarjakuvaa. Siitä bonus.

Epätasaista silti.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa