Ihania päiviä R2 (Wonderful Days / Sky Blue)

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Rui
Viestit: 86
Liittynyt: Ti Maalis 08, 2005 19:34
Paikkakunta: Tampere

Ihania päiviä R2 (Wonderful Days / Sky Blue)

Viesti Kirjoittaja Rui » Ti Marras 15, 2005 16:55

Ihania Päiviä
(Wonderful Days / Sky Blue)

Kuva

Alue: 2
Jakelija: OY Futurefilm AB
Kuva: 16:9 Anamorfinen laajakuva
Pituus: 87 minuuttia
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kieli: Korea
Tekstitys: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Englanti


Animaation halpatuotantomasta Koreasta tulee Tin House Productionin vuosia työstetty kunnianhimoinen ja kallis animaatioelokuva, joka kaikesta odotuksesta huolimatta tuntuu ontuvan alusta asti ja pääseekin maalin raajarikkona. Sanalla sanoen elokuva on haparoiva. Yhdistelemällä tietokonegrafiikkaa, perinteistä animaatiota ja pienoismalleja, on tuotettu ehkäpä juuri se Korean kallein vientituote, mutta paljosta muusta ei ole kyse.

Kuva

Tarina kertoo saasteiden kyllästämästä maapallosta, jossa turvapaikkana toimii valtava kaupunki nimeltään Ecoban. Etuoikeutetut kaupungin asukkaat käyttävät kaupungin ulkopuolelle jääneitä ihmisiä orjina tuottamaan lisää saasteita tehtaissa, joita kuluttamalla kaupunki saa energiansa ja pysyy toiminnassa. Orjuutetut Marr’t hautovat kuitenkin kapinaa ja varsinaiset tapahtumat käynnistyvät kun Ecobanin turvallisuusjoukoissa palveleva Jay saa kiinni kaupungin tietojärjestelmään murtautuneen ulkopuolisen, joka paljastuu tämän lapsuudenystäväksi, jonka tämä luuli kuolleen kauan sitten. Erikoisesta ympäristöasetelmasta huolimatta elokuvan juoni on sen heikoin lenkki, sillä tapahtumia käsitellään varsin pintapuolisesti ja kolmiodraama Shuan, Jayn ja Ecobanin turvallisuusupseeri Caden välillä tuntuu varsin merkityksettömältä. Henkilöhahmoja ei edes yritetä tutustuttaa katsojaan ja elokuvan tapahtumia seurataankin tavallaan Jayn hieman seesteisestä ja etäisestä näkökulmasta – yrityksenä ymmärrettävä, mutta toteutukseltaan toimimaton.

Ihania Päiviä on ehkäpä ennen muuta silmiä miellyttävä kokemus, sillä mainitut eri tyylit ovat toteutettu ja nidottu yhteen lähes niin hyvin kuin mahdollista. Ympäristöt ovat lähes kokonaan tietokonegrafiikkaa, hahmot perinteistä animaatiota ja jotkut esineet tai asiat toteutettu pienoismalleilla. Kuva on kauttaaltaan terävä ja lähes virheetön, mutta kysymys onkin siinä että sulattaako tietokoneanimaation ja perinteisen animaation yhdistämisen. Elokuvassa on lukuisia kohtauksia joissa lennätetään kameraa tarpeettomasti vain sen takia, että niin voidaan tehdä 3D:n ansiosta. Tällainen vapaa kamera-ajo on tietyissä valikoiduissa kohtauksissa hyvä keino näyttää ja tehostaa tapahtumia, mutta liikaa käytettynä tämä yksinkertaisesti menettää merkityksensä ja rikkoo mm. ohjauksen rytmitystä.

Kuva

Futurefilmin Ihania Päiviä elokuvan ääniraidassa on joko oltava jotain vikaa, tai ne kolme elokuvasta kokeilemaani kappaletta ovat olleet jonkinlaisesta viallisesta painoerästä. Musiikki on erittäin kaunista ja sopii tunnelmallisesti elokuvaan, joskin sitä olisi näin toivonut olevan enemmän. Ongelmaksi nouseekin kaikki muut äänet. Ääniteknikot ovat lähteneet leikkimään äänimaailmalla hieman liiaksi, sillä ääni ei kuulosta enää luonnolliselta. Liian terävät yliäänet soivat liian kirkkaina ja ohuesti. Lisäksi kuulostaa aivan siltä kuin ääni tulisi teräksisen putken läpi – hengettömästi ja vailla pontta. Äänipuoli kuitenkin toimii, joten yksin sen vuoksi ei elokuvaa kannata ohittaa.

Kokonaisuutena Ihania Päiviä on keskinkertainen tuote, jossa olisi ehdottomasti toivonut olevan enemmän syvyyttä ja pituutta. Se yrittää liikaa, onnistumatta missään mainittavalla tavalla. Elokuvana se ei kuitenkaan ole täydellinen floppi, sillä kaikesta huolimatta sillä on oma viihdearvonsa ja tästä voi pitää, riippumatta siitä onko animaation ystävä vai ei.

Arvosana: 2/5

Kuva
Viimeksi muokannut Rui, Ti Marras 15, 2005 19:46. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Bonnô kunô

Cir
Viestit: 526
Liittynyt: To Loka 23, 2003 10:31
Paikkakunta: Helsinki (Ikaalisissakin näkee.. tosin aika harvakseltaan nykyään)

Viesti Kirjoittaja Cir » Ti Marras 15, 2005 18:33

Yhdyn mielipiteeseesi, että Final Fantasy - Spirits Withinin tapaan myös Wonderful Days sortuu ikävään yliyrittämiseen. Lopputulos tuntuu (jälleen Spirits Withinin tyyliin) monessa mielessä enemmän teknologiademolta kuin varteenotettavalta elokuvalta.

Tästä huolimatta ainakin itse sain elokuvasta kyllä jonkin verran irti, ja antaisin sille luultavasti kolme tähteä. Eihän se siis mikään ikimuistoinen ole, mutta kyllä sen ihan huvkseen ainakin kerran-pari katsoo. Muutoin minulla ei kyllä olekaan paljoa lisättävää arvosteluun (hyvin kirjoitettu muuten!)
Sarjassamme "fansubien klassikoita":
"Are you aware of the frequent occurrences of the mass naked child events within the country?" (AnimeJunkies / GitS:SAC)

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ti Marras 15, 2005 20:53

Kauniisti muotoiltu arvostelu, Rui. Kiitos, tällaisia lisää.

Wonderful Days on tosiaan pirun nätti, ja pirun tyhjä. Ei sitä toista kertaa pahemmin haluta katsoa.

-Juha

Avatar
Rui
Viestit: 86
Liittynyt: Ti Maalis 08, 2005 19:34
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Rui » Ti Marras 15, 2005 22:10

Kiva että ei lyöty ainakaan heti lahnalla poskeen :)

Kirjoittelen lisää kunhan näen jotain josta on joko hyvää tai pahaa sanottavaa. Harvemmin sitä jaksaa kovin montaa sanaa pyöräytellä keskinkertaisuuksista. Täällä näytettäisiin jopa lukevan arvosteluja jonkin verran. Tavallisesti boardeille pyöräytetyt arvostelut ovat yhtä tyhjän kanssa - tarkoitan sitä, että niitä ei lueta.
Bonnô kunô

loveless1992
Viestit: 3
Liittynyt: To Joulu 14, 2006 21:39

Viesti Kirjoittaja loveless1992 » Ma Tammi 15, 2007 17:12

wonderful days on ihana :shock: mä en tajuu teitä :cry:

Avatar
Azraelswing
Viestit: 147
Liittynyt: Ke Heinä 14, 2004 22:25
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Azraelswing » Ma Tammi 15, 2007 18:57

loveless1992 kirjoitti:wonderful days on ihana :shock: mä en tajuu teitä :cry:
Makunsa kullakin... :P

Itse olen myös aika lailla tuon arvostelun kannalla. Katsottava animaatio kyllä, mutta hyvin keskinkertainen. Saattaisin itse ehkä antaa 0.5 pinnaa lisää ihan yleisesti, koska kyllä se ihan viihdyttävä oli jollain tasolla. Toisaalta, en yhtään ihmettele sitä että olen ehkä ainoa joka muistaa että se katsottiin paveriporukan kanssa aikoinaan... :lol:
"This is the first age that's paid much attention to the future, which is a little ironic since we may not have one." - Arthur C. Clarke

adela
Viestit: 25
Liittynyt: Ke Helmi 28, 2007 19:06

Viesti Kirjoittaja adela » Ke Touko 30, 2007 10:53

No hommahan oli nätti, mutta siihen se sitten jäikin. Jutusta olisi voinut saada paremman. Liikaa pelkkäää ajelua ja oleskelua. Mutta jos ei halua liikaa tapahtuvan niin voi katsella tällaista jossa kauneus on hyvä. ^^

Avatar
Fredo
Viestit: 143
Liittynyt: To Helmi 19, 2004 14:14
Paikkakunta: LAHTI
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fredo » Pe Kesä 01, 2007 02:54

wonderful days oli nätti elokuva, mutta kokonaisuus jäi jotenkin ontoksi. Hyvä elokuva sinänsä, mutta ei sitä jaksa toista tai ainenkaan kolmatta kertaa katsoa.

Avatar
Artzi
Viestit: 65
Liittynyt: To Helmi 03, 2005 20:43
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Artzi » Su Kesä 10, 2007 19:31

finaali oli taidetta hittovie! 8) hieman huvittava myös.
Ei ollut täydellinen leffa mutta kyllä siitä ihan tarpeeksi irtosi. 4/5

(what version seen: Finnkino superpäivän ennakko kesä/2004)

Avatar
BiQ
Viestit: 113
Liittynyt: La Touko 31, 2003 00:14
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja BiQ » Ma Kesä 25, 2007 10:09

Vertaus FF: Spirits Withiniin on osittain osuva, osittain ei. Väitän että Wonderful Days on parempi elokuva kuin Spirits Within ihan vain siksi, että siinä on mielestäni taiteeksi luettavia audiovisuaalisia hetkiä. Toisin kuin Spirits Withinissä, jonka ohjaus on lähinnä pelkkää tarinan eteenpäinkuljetusta. Siinä ei olisi ollut sinänsä mitään vikaa, jos se tarina ei olisi niin täynnä tyhjää kuin on.

Wonderful Daysissä tuntuu siltä, että ohjaaja (ja kenties muutkin) on tajunnut miten tyhjäpäinen tarina on, ja tehnyt siltä pohjalta paitsi näyttävän, myös tyylikkään audiovisuaalisen potpurin johon ylivedetty oopperahömppämelodraamakin sopii oikeastaan kuin nenä päähän.

Näin sekä Spirits Withinin että Wonderful Daysin ensimmäiseksi leffateatterissa, ja Spirits Withinin kanssa tuntui tylsältä jo teatterissa. Wonderful Daysiä katsoin suht viihtyneenä vielä toisenkin kerran telkkarista, tosin aikaa oli välissä pari vuotta. Edelleenkään en tunne pienintäkään tarvetta katsoa Spirits Withiniä uudestaan.

Kenties tämä on vain oma mielipiteeni, mutta mielestäni myös hahmot näyttävät paremmilta Wonderful Daysissä, koska niitä ei ole yritetty rendata samalla muovinukketyylillä kuin Spirits Withinissä. Tälläkin saattoi olla vaikutus siihen, kuinka paljon viihdyttävämpää katsomista Wonderful Days on. Toki pitää varautua täysin tyhjää hömppää tarjoavaan tarinaan ja keskittyä lähinnä fiilistelyyn. Leffateatteri parantaa kokemusta huomattavasti.

Jos tähtiä pitäis antaa, niin kyllä mä kolme tai kolme ja puoli antaisin ihan vain tyylin perusteella.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa