Cowboy Bebop Remix vol 1 (R1)

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Cowboy Bebop Remix vol 1 (R1)

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ma Marras 07, 2005 07:10

Alkuun rehellinen tunnustus lukijalle: sivullekirjoittaneen mielestä Cowboy Bebop on eräs maailman upeimmista TV-sarjoista, ja melko selkeästi hienoin animesarja koskaan. Arvostelussa on pakostakin mukana pieni annos fanipoikuutta.

En oikein malta uskoa että Cowboy Bebop vaatii kummoisia esittelyjä. Lähitulevaisuus jossa onnettomuuden seurauksena ihmiskunta on levittäytynyt meteorimyrskyjen riivaamasta Maasta ympäri aurinkokuntaa ja on perustanut uuden kodin sen taakse jätetyn tilalle, ja omalaatuinen palkkionmetsästäjäviisikko seilaamassa tyhjyydessä krediitien, täyden mahan ja ehkä jonkin kauan sitten kadotetun perässä.

Cowboy Bebop on kerronnaltaan hyvin selkeästi episodimainen. Suurin osa jaksoista seisoo tukevasti omilla jaloillaan melko irrallaan sarjan "isosta juonesta", joka käsitellään hyvin pitkälti omissa erillissä jaksoissaan. Episodimaisuus sallii tyylinvaihtelun joka toteutuukin upeasti, ja niinpä sarjassa nähdään kaikkea scifikauhusta draaman ja romantiikan kautta puhtaaseen slapstick-huumoriin. Rikkooko tämä sarjan eheyden? Ei, sarjan luoja Shinichiro Watanabe on onnistunut väsäämään episodeista eheän kokonaisuuden.

Suuri syy eheyteen on varmasti päähenkilöviisikossa. Se on kohtuuttoman hyvin suunniteltu, aina ilmeisen superälykkäästä walesincorgi Einistä alkaen, persoonalliseksi ja viehättäväksi, sellaiseksi joka kantaa jaksosta toiseen yhdistävänä lankana ja istuu erilaisiin tilanteisiin ilman säröjä. Ja vaikka episodit ovat juonellisesti itsenäisiä, avaavat ne usein uusia puolia hahmojen menneisyyteen ja luonteeseen, ja pikkuhiljaa paljastavat katsojalle sitä suuntaa jota kohtaan sarja juonijaksoissaan etenee.

Ensimmäisen levyn viidellä jaksolla ei vielä ihan koko hahmokatras kasassa ole, mutta asiaan päästään silläkin. Paria ekaa jaksoa voi pitää ehkä pienoisena suunnan etsimisenä ja hahmojen tutustuttamisena, mutta huonoja, heikkoja tai edes keskinkertaisia ei niistäkään mikään ole. Viimeistään levyn päättävä Ballad of the Fallen Angels on sen tason pommi ettei toista.

Cowboy Bebop Remix on klassikon uudelleenjulkaisu, mutta onko uudelleenjulkaisuun ollut mitään syytä? Olen kuullut itse valituksia siitä että vanhan R1-julkaisun kuvanlaatu olisi erityisen kehno: tällä kertaa täytyy myöntää että en ainakaan mielestäni näe uusintajulkaisun kuvassa kummoista eroa vanhaan. Omaan silmään hyvää kuvaa. Sokkotestiä on tosin vaikea tehdä vanhan version puuttuessa. Isompi porkkana saattaakin olla kaikille jaksoille tehty ääniraidan remasterointi DD 5.1 -muotoon. Sarjan jo omistavan kannattaa harkita hetki onko niin fani että päivittäisi pelkästään näistä syistä hyllyään, sarjaan tutustumattomalle Remix on taas hyvä paikka aloittaa levyjen keräys.

Ääniraidasta onkin hyvä siirtyä Yoko Kannoon, jonka nimi on ihan pakko mainita. Iso osa sarjan kokonaisuuden onnistumisesta lepää minusta aivan kohtuuttoman hyvän soundtrackin päällä. Kuten ehkä nimestäkin voi päätellä, lainaa Kanno biiseissään jazz-henkeä, hieman vanhempaa populaarimusiikkia vaikkapa Ghost in the Shell: Stand Alone Complexin moderniin, urbaanimpaan soundtrackiin verraten. Äänimaailma tukee kuvaa ja tarinaa ihailtavasti.

Ekstrojen ja muun suhteen Remix on melko köyhä paketti. Tavallaan olisi toivonut konkreettisempia ekstroja joita ihan satavarmasti olisi Bandaille löytynyt, hieman vaikkapa Planetesin erinomaisten ekstrojen suuntaisesti.

Cowboy Bebop on 90-luvun selkein TV-animeklassikko, sarja joka ei tule unohtumaan. Se on toteutettu tyylillä ja taidolla, vailla säröjä ja täynnä tunnetta. Surullisimmillään se saa itkemään, hauskimmillaan nauramaan kippurassa, ja kautta linjan elämään yhdessä hahmojensa kanssa. Bebopin miehistölle on vaikea jättää hyvästit kun sarjan upea päätös koittaa. Se, jos mikä, on hyvän fiktion merkki.

-Juha

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa