Sivu 1/1

Even Monkey Can Draw Manga vol 1

Lähetetty: Su Heinä 13, 2003 03:04
Kirjoittaja Lunael
Manga, kuten niin moni muukin viihteen muoto, perustuu samojen kliseiden toistamiselle pienillä variaatioilla. Kaikki me sen tiedämme, jokainen ei vain välttämättä halua sitä tunnustaa. Tästä lähtökohdasta ponnistaa Koji Aiharan ja Kentaro Takekuman täysin hervoton parodia Even Monkey Can Draw Manga, joka alunperin on julkaistu Vizin Pulp-antologialehdessä.

Even Monkey Can Draw Manga koostuu lyhyistä oppitunneista, joissa vanhempi mangamestari Takekuma opastaa nuorempaa Aiharaa mangan piirtämisen saloihin. Oppitunnit lähtevät perusasioista kuten taiteilijanimen kehittämisestä ja reunaviivojen piirtämisestä, jatkaen oppitunteihin joilla opitaan miten tehdään shojoa, shonenia, nuorten miesten mangaa, salarymaneihin uppoavaa materiaalia, jne.

Oppitunnit ovat kieli poskessa väännettyjä, usein todella osuvasti mangan kliseitä ja konventioita piikitteleviä. Totta kai shojo-mangan sankarittaren täytyy olla kömpelö! Ja tietenkin hänen pitää sarjan alussa juosta koulupuvussa, paahtoleipä suussa kohti koulua huutaen "Olen myöhässä!" vain törmätäkseen kulman takana sarjan sankariin, nuoreen rokkarivaihto-oppilaaseen...

Oppitunnit on höystetty lisäksi kipeillä info-laatikoilla, joissa käsitellään oppituntiin liittyviä aiheita. Shonen-mangan yhteydessä on sivun mittainen katsaus pikkuhousujen piirtotyylin kehityksestä, shojo-mangan todistetaan vertautuvan täysin sumopainiin, ja todella hervottomissa sfääreissä liikutaan kokooman loppusivuilla kun tutustutaan alitajuisten viestien lisäämiseen mangaan, muun muassa.

Sarjan piirtotyyli voi vaatia hieman totuttelua. Se normaali tyyli, jolla Aihara ja Takekuma piirretään, on osin (Takekuman säärikarvat) kipeän pikkutarkkaa ja keskittyy etenkin mielettömien kasvonilmeiden kuvaamiseen. Jokaisen oppitunnin ensimmäinen sivu taas on pelkistetyn yksinkertainen, lähempänä normaalia mangajälkeä. Ja luonnollisesti kaikki genrekohtaiset sivut on piirretty tyylillä joka on genrelle ominainen - lasten mangan todella pelkistetystä shojon herkkään viivaan.

Even Monkey Can Draw Manga uponnee parhaiten sellaiseen joka on muutenkin mangaa paljon lukenut, ja tuntee eri genret ja niiden pinttyneet kliseet. Kaltaiselleni vähemmän mangaa lukeneellekin sarja upposi. Jos kieli poskessa tehty parodia, pienellä tai vähän suuremmallakin totuuden jyvällä kiinnostaa, kannattaa tämän ensimmäisen kokooman hommaamista harkita.

-Juha

Lähetetty: Su Heinä 13, 2003 19:54
Kirjoittaja vermes
Sen toisen piirtäjän mangaa on ilmestynyt joskus Suomeksi
Nintendo-lehdessä. Muuten onko ne eräät alastonkuvat valokopioita
(varsinkin se taide kappaleen)?
Milloihan saadaan VR:n aikataulut sarjakuvina?

Lähetetty: Ke Loka 01, 2003 16:51
Kirjoittaja kyuu
Haluaa lukea tuon :o

Lähetetty: To Loka 23, 2003 11:37
Kirjoittaja Meya
Tuohan kuulostaa ihan minulle tarkoitetulta opukselta. (^-^) Tuonpas minä hommaan!

Lähetetty: To Marras 13, 2003 10:52
Kirjoittaja yuza
aarrrrghh gimme gimme gimme gimme gimme gimmeeeehhh!!!!

Lähetetty: To Helmi 19, 2004 23:01
Kirjoittaja Xuenay
Tyhmä kysymys eli mistä hankit tuon? :)

Lähetetty: To Helmi 19, 2004 23:04
Kirjoittaja Lunael
Näinkin monimutkainen valinta kuin Oulun Fantasiapelit. :)

Oli ainakin Oulussa vielä hyllyssäkin tuota ekaa osaa. Toista en ole nähnyt missään, en itseasiassa tiedä onko sitä edes tullut.

-Juha

Lähetetty: To Kesä 03, 2004 10:23
Kirjoittaja Goku
Mistäs näitä kirjoja saa noin yleensä ku oon vähä hakusessa mangan piirrossa mut löytyy halua oppia? En oo nääs Ouluun menossa lähiaikoina...

Lähetetty: To Kesä 03, 2004 10:45
Kirjoittaja Darth Mauno
Autetaan nyt sen verran, että Jyväskylässäkin on Fantasiapelit. Mutta yrittäisitte hyvät ihmiset muistaa, että tälle alueelle kuuluu kirjoittaa vain arvosteluja. Kysymykset arvosteltujen teosten saatavuudesta yms. voi aina esim. esittää yksityisviestillä suoraan arvostelijalle.

Lähetetty: To Kesä 03, 2004 11:12
Kirjoittaja Lunael
Sen verran pitää muistuttaa, ellei se arvostelusta ilmeistä ollut, että Even Monkey Can Draw Manga ei ole varsinaisesti mikään manganpiirto-opas, vaan huumoria mangan kustannuksella.

-Juha