Urusei Yatsura: Beautiful Dreamer (Studio Anime R2)

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Urusei Yatsura: Beautiful Dreamer (Studio Anime R2)

Viesti Kirjoittaja jtn » La Loka 08, 2005 10:38

Ranman ja Inu-Yashan myötä Rumiko Takahashin nimi lienee tullut tutuksi kaikille suomalaisilla anime- ja mangaharrastajille. Jostain syystä Takahashin läpimurtotyö Urusei Yatsura on kuitenkin jäänyt kohtuu tuntemattomaksi meilläpäin.

Urusei Yatsuran perusasetelma on... no, aika sekava. Tomobikin kuvitteellisessa kaupunginosassa, Neriman alueella Tokiossa asuva teini-ikäinen luuseri ja epätoivoinen naistenjahtaaja Ataru Moroboshi joutuu vastoin tahtoaan osallistumaan planeettainväliseen hippaan, jossa päätetään maapallon kohtalo. Mikäli Ataru ei saa kiinni planeetta Oniboshin edustajaa, nuorta ja nättiä tiikerinraitabikineihinpukeutuvaan prinsessa Lumia, Oniboshi valloittaa maan.

Ataru toki onnistuu viime hetkellä pelastamaan planeettamme. Valitettavasti hipan loppuhuipennuksessa tapahtuu ikävä väärinkäsitys, ja Lum luulee Atarun kosivan, suostuu ja päättää muuttaa saman tien uuden sulhonsa luokse. Seuraa tuhansia sivuja mangaa, parisataa TV-jaksoa, lukuisia OAV:ta ja kuusi elouvaa. Beautiful Dreamer on elokuvista toinen.

Beautiful Dreamer, jonka tapahtuvat sijoittuvat tarinan jatkumossa kohtuu myöhäiseen ajankohtaan, on jälkimmäinen kahdesta Mamoru Oshiin ohjaamasta Yatsura-elokuvasta. Se on myös varhaisin näyte Oshiin omintakeisesta tyylistä.

Elokuva on selkeästi kohdistettu Urusei Yatsura-faneille, ja jos sarjaa ei tunne, tarinan henkilöhahmot sekä jotkut vitsit ja juonenkäänteet voivat jäädä aika hämäriksi. Onneksi tarina on kuitenkin rakennettu siten, että siitä voi nauttia vaikkei kaikkia sarjan yksityiskohtia tietäisikään.

Tomobikin lukiossa valmistaudutaan kulttuurifestivaaliin, jokavuotiseen japanilaiseen koulutapahtumaan, jossa jokainen luokka ja harrastekerho tekee projektin festivaalia varten. Atarun ja Lumin luokka on päättänyt tehdä tutun ja turvallisen kahvilan- joskin hyvin omintakeisen sellaisen. Kahvilan sisustus hakee vaikutteita toisesta maailmansodasta, ja varsinkin saksalaisvaikutteet ovat vahvasti esillä tarjoilijoiden uniformuissa, swastikan muotoisissa kattokruunuissa ja kotkalla koristellussa sisäänkäynnissä. Ilmeisesti edes sikarikas Shutaro Mendo ei onnistunut saamaan paikalle autenttista 40-luvun saksalaispanssaria, joten luokka joutuu tyytymään uudenpaan Leopard-vaunuun. Onneksi puoli japania omistavalla Mendon perheellä on millä mällätä.

Jokin kuitenkin on vialla. Päivät seuraavat toisiaan, mutta aivan kulman takana oleva festivaali ei vain tunnu tulevan lähemmäksi. Työtä valmisteluissa on aivan hirvittävästi, eivätkä oppilaat edes ehdi käydä kotona nukkumassa, vaan yöpyvät koulun alueella. Vähitellen, tunnelman muuttuessa yhä epätodellisemmaksi ja unenomaisemmaksi, luokanvalvoja Onsen Mark ja koulusairaanhoitajashintopapitar Sakura alkavat epäillä asioiden todellista laitaa. Sitten Onsen Mark katoaa, Tomobikin kaupunginosa näyttää spontaanisti autioituvan, ja lukiorakennukseen ilmestyy ylimääräinen kerros. Todellisuuden rajat alkavat hämärtyä.

Beautiful Dreamerissa näkyy Mamoru Oshiin kädenjälki kaikkialla. Hahmot ja asetelma saattavat olla alunperin Rumiko Takahashin kynästä, mutta elokuvassa Takahashia on paljon vähemmän kuin Oshiita. Beautiful Dreamer on toki hauska, ja alkuperäissarjan crazykomedia pulpahtaa aina silloin tällöin esiin, mutta suurimman osan aikaa elokuva on hyvin ohjaajansa näköinen. Ja, kuten niin moni Urusei Yatsura-tarina, elokuva lainaa paljon japanilaisesta kansanperinteestä ja on täynnä viittauksia paikalliseen kulttuuriin ja elämään. Länsimaalaiselta jää taasen moni asia tajuamatta jos ei ole perehtynyt japanilaiseen elämänmenoon.

Niin hieno kuin elokuva onkin, on Sandrew Metronomen Studio Anime-julkaisussa onnistuttu töppäämään lähes kaikissa mahdollisissa asioissa. Kuvaraita on haalea ja likainen, ja huonosti masteroitu. Lähes jokaisessa nopeasti liikkuvassa kohdassa kuva pikselöityy. Elokuva on masteroitu ilmeisestikin italiankielisestä versiosta, josta kuvaan ovat jääneet kylttitekstien italiankieliset käännökset ja elokuvan paikallinen logo. Kuvanlaatu on kertakaikkisen surkea. Huonon masternauhan olisi vielä voinut ymmärtää, kun kyseessä on yli 20 vuotta vanha teos, mutta kuvan digitalisointi on tehty ihan päin helvettiä. Beatiful Dreamerin DVD-masterointi on jopa huonompi kuin Futurefilmin Vampire Hunter D:n ala-arvoinen digitalisointi. Elokuvan ääniraita ei onneksi kärsi samanlaisista ongelmista, vaan on selkeä japaninkielinen raita. Takakannessa mainittu 5.1 ääni tosin rajoittuu levyn valikoihin.

Toinen suuri murheenkryyni on elokuvan tekstitys, jonka taso pomppii hyvästä kauhistuttavaksi. Aina välillä tekstitys on hyvää, mutta aivan liian usein tekstistä huomaa selviä asia-, käännös- ja oikeinkirjoitusvirheitä. Näyttää siltä, kuin elokuvan käännös olisi kokemattoman kääntäjäoppilaan tekemä, ja kukaan ei olisi vaivautunut tarkastamaan saatua tuotosta. Mikäli japaninkielen taito on olematon, ei elokuvaa kannata katsoa, sen verran monta käännösvirhettä tekstityksessä on.

Yhteenvetona Studio Animen versio Beautiful Dreamerista on ala-arvoisesti tuotettu versio yhdestä animen suurista klassikoista. Ei kannata vaivautua, kun parempiakin julkaisuja on olemassa.
- Jussi Nikander

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Re: Urusei Yatsura: Beautiful Dreamer (Studio Anime R2)

Viesti Kirjoittaja jtn » La Loka 15, 2005 10:08

jtn kirjoitti:Niin hieno kuin elokuva onkin, on Sandrew Metronomen Studio Anime-julkaisussa onnistuttu töppäämään lähes kaikissa mahdollisissa asioissa. Kuvaraita on haalea ja likainen, ja huonosti masteroitu. Lähes jokaisessa nopeasti liikkuvassa kohdassa kuva pikselöityy.
Tässä asiassa joudun ottamaan sanojani jonkin verran takaisin. Näyttää pahasti siltä, että laitteistoni on kovaa vauhtia rikkoutumassa, koska kaikkien katsomieni levyjen kuvanlaatu on nykyään huono - mukaanlukien sellaisten joiden tiedän olevan hyvin masteroituja. Täten en voi olla varma johtuiko pikselöityminen ja kuvan yleinen huono laatu huonosta levystä vai rikkinäisestä laitteistosta. Olisi hyvä, jos kuvanlaadusta saataisiin toinen mielipide taholta, jolla ei ole rautaongelmia.
- Jussi Nikander

Avatar
Amazing Slug
Viestit: 327
Liittynyt: To Loka 07, 2004 20:37
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Amazing Slug » La Loka 15, 2005 12:01

Tarkoittaako Urusei Yatsura jotakin suomeksi? Kuulostaa kauhean epäkohteliaalta.

Avatar
Darth Mauno
Wannabe
Viestit: 1043
Liittynyt: Ke Huhti 23, 2003 08:32
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Darth Mauno » La Loka 15, 2005 16:05

Amazing Slug kirjoitti:Tarkoittaako Urusei Yatsura jotakin suomeksi? Kuulostaa kauhean epäkohteliaalta.
Urusei yatsura = うる星やつら = Uru-tähden porukka.
"Do not underestimate the power of the Dork Side"

Avatar
Kekko
Viestit: 466
Liittynyt: Pe Helmi 07, 2003 00:44
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kekko » Su Loka 16, 2005 01:21

Myöskin Urusei Yatsura = Those Obnoxious Aliens, Nuo ärsyttävät muukalaiset. UY on nimeään myöten kehitelmä yhdestä Rumikon ensimmäisistä julkaistuista sarjoista Those Selfish Aliens, jossa avaruusoliot, merioliot, ja hallitus kaikki asentavat pommin lehdenjakajapojan nahkaan. Lehdenjakajapoika ei halunnut muuta kuin vain jaella lehtiään koska kierros oli yhä kesken. Ataru taas haluaa jotakin muuta.
* -> Yokohama Kaidashi Kikou <- *

Avatar
Armin^
Viestit: 102
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2004 13:59
Paikkakunta: Rauma/Turku

Viesti Kirjoittaja Armin^ » To Joulu 29, 2005 23:03

Tämä hyppäsi esille Makuunin uutuudet -hyllystä ja veikkaan, että sinne se olisi jäänytkin ellen Anime-lehden arvostelua olisi lukenut, tosin valitettavasti lehden lukeminen oli kesken ja kuukauden klassikko -osa oli lukematta... Ja voi arvata, että olin totaalisen pihalla koko elokuvan ajan, välillä kun luulin päässeeni jyvälle tipahdin taas kärryiltä niin, että kolahti. Niin hulvattoman hauska se ei ollut kuin luvattiin ja hahmot jäivät etäisiksi, Mendo oli ainoa josta sain hiukan tolkkua, Atarusta vasta lopussa.

Totta varmasti on, että tälläisellä animella on jonkinlainen tarkoituksensa, minä en vaan sitä sisäistänyt. Myöhempiä kuvauksia lukiessani, ymmärsin monia asioita ja se myös vahvisti joitakin juttuja, joita olin jo arvannut - mutta silti teos jäi minulle sisällöltään tyhjäksi, ehkä jopa kliseiseksi, tekeleeksi joka unohtuu nopeasti. Mutta ainakin voin sanoa sen nähneeni.
Jos kuitenkin käsiini eksyytyy muita tuotoksia, otan kyllä selvää niistäkin ja ehkä tämäkin tyhjyys täyttyy.
Rekka Shinen!

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Pe Joulu 30, 2005 02:54

Mää alan olla melkeinpä sitä mieltä että Beautiful Dreamer on Oshiin ehjimpiä ja parhaimpia elokuvia. Toimii irrallaan vaikkei Urusei Yatsurasta mitään tietäisi, yllättää, ja naurattaa. Juoni-idea on hiton toimiva ja siitä otetaan tarpeeksi irti. Eikä homma missään vaiheessa vajoa myöhempien Oshiin pätkien pohdiskelujen syvyyksiin - olkoonkin sitten ettei niitä upean kauniita kohtauksia tyyliin Patlabor kakkosen lumisade armeijan valvoman Tokion päälle tule.

-Juha

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa