Rurouni Kenshin: Seiso Hen (Reflection) DVD

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Rurouni Kenshin: Seiso Hen (Reflection) DVD

Viesti Kirjoittaja kyuu » Su Kesä 29, 2003 01:48

Johtuen teoksen varsin poikkeuksellisesta tyylistä, myös arvostelu on hieman erilainen. Tarkoitus ei ole antaa pisteitä, vaan kertoa minkälaisia tunteita ja ajatuksia teos voi herättää. Tämä arvostelu on suositeltavaa luettavaa Hidoilaisille ennen tapahtumaa jossa tämä näytetään, sillä kaikille se ei sovi. Parhaani mukaan olen yrittänyt jättää spoilerit kokonaan pois.

Alkuperäinen tekijä: SME Visual Works
Julkaisija: ADV Films
Testikappale: DV-Depot

Uusi teos julkaistiin DVD:llä muutama kuukausi sitten, ADV Films:n käyttämällä tuotenimellä Samurai X. Tämä arvostelu ei puutu niinkään DVD:hen vaan itse teokseen, mutta mainittakoon levystä muutama sana. Japaninkielinen ääniraita on muotoa 2.0, josta dubbaajat ovat laajentaneet englanninkieliseksi optioksi myös 5.1-äänet. Levyn kannet ovat käännettävät, joten alkuperäiselle nimelle uskolliset voivat vaihtaa Samurai X:n sijaan myös tutummat Rurouni Kenshin-tekstit esille. Kuvan- ja äänenlaadut ovat hyvät eikä levyssä oikeastaan ole mitään ihmeellistä. Bonusmateriaaleista löytyy kuvia, haastatteluja, alkuperäiset lopputekstit sekä trailereita.

Nimeen Rurouni Kenshin on varmasti törmännyt lähes jokainen hetken aikaa animen kanssa puuhannut. Monille on tuttu pitkähkö 95 jakson animesarja, joillekin Trust and Betrayal, eli ensimmäinen OVA-sarja, jotkut ovat myös nähneet ainoan Kenshinistä tehdyn elokuvan. Ensimmäinen OVA oli kuitenkin kertomus tapahtumista ennen sarjaa ja elokuva keskeltä sarjan tapahtumia, joten suuremman budjetin loppu jäi puuttumaan. Kenshinin tarina on pitkä ja kun katsoo asiaa pintaa syvemmältä, myös monimutkainen. Siinä on niin voimakasta iloa kun suruakin. Silti Kenshinin kaikkia teoksia voi pitää hieman erilaisena animena, sillä tyyli tekee katsojasta henkilön, joka tuntee kuulevansa vanhaa tarinaa ja heijastavansa itseään eri hahmojen asemaan. Monesta muusta animesta tuttu olo, jossa katsoja tuntee olevansa tarinassa esiintyvän maailman keskellä, ei mielestäni heijastu Kenshinistä. Viimeinen OVA, Seiso Hen, ei tee poikkeusta.

Tarina alkaa ajasta useita vuosia TV-sarjan jälkeen. Vaikka katsojalle herää heti paljon kysymyksiä, lähtökohta selviää pian. Kertomus etenee eteen- ja taaksepäin vaihtelevalla nopeudella, keskittäen ensimmäisen kahdesta pitkästä jaksosta lähes yksinomaan tarinan historiaan. Vaikkakin TV-sarjan tapahtumia kerrataan, kaikki on uudelleen piirrettyä ja tyyli on voimakkaasti erilainen. Piirrostyyli muistuttaa hieman ensimmäistä OVA-sarjaa, mutta on kuitenkin lähes kokonaan uutta. Hahmot tuntuvat todenmukaisemmilta, tunteet näkyvät herkemmin ja valtaavat pian katsojankin.

Ensimmäisestä OVA-sarjasta on tuttua myös säveltäjä, Taku Iwasaki. Musiikki ei tunkeudu päälle, mutta elää kertomuksen kanssa käsi kädessä. Muut taustatekijät, eli lähinnä piirretty ympäristö, seuraa sekä TV- että OVA-sarjaa. Maisemat on tehty kauniiksi, osin jopa hieman räikeän väritetyiksi mikäli tilanne sitä vaatii. Ne kuvaavat maailmaa, missä tarina tapahtuu, eli 1800-1900 lukujen vaihteen Japania ja Kiinaa. Aikakautta ja sijaintia tärkeämmin, maisemat ja niiden kuvaustyyli auttavat katsojaa ymmärtämään hahmojen elämää. Vaikkakin Kenshinin tarina on tietyn aikakauden tiettyyn tapahtumiin sidottu, se on silti hyvin ajaton ja kertoo nimenomaan henkilöistä ja heidän vaiheista.

Tarinankerronta on voimakasta, mutta ei määrittele suoraa suuntaa katsojan tunteille. Tarinan osat kuitenkin koskettavat ennennäkemättömällä tavalla ja heijastavat hahmojen tunteet suoraan ruudulle niin, ettei niitä voi olla huomaamatta. Silti katsojan on mietittävä – ei niinkään sitä, minkälaista tunnetta kukin hahmo pitää sisällään, vaan mitä se tarkoittaa. Moni katsoja voi huomata näitä ajatellessa pyyhkivänsä kyyneliä useassakin kohtaa, eikä tästä voi moittia. Niin suru, ilo kuin muutkin tunteet koskettavat syvälle, tavalla jota ei mielestäni löydä mistään toisesta animesta lähellekään näin voimakkaana. Katsojalta vaaditaan paljon, hyvin paljon.

Ensimmäisen OVA-sarjan nähnyt voi kuvitella, mitä voimakkaalla tarinankerronnalla tarkoitetaan, mutta yllätys on silti luvassa. Seiso Hen kertoo Kenshinin tarinan alun, lopun sekä kaiken välistä. Se lisää dramatiikkaa, kertoo uusia tarinoita ja ennen kaikkea muistuttaa sekä pistää ajattelemaan etenevän ajan merkitystä, kun kertomus kattaa näinkin pitkän historian alle puoleentoista tuntiin. Silti vain parissa kohtaa jää toivomaan tarkennusta. Tarinan kirjoittajan nerous on tässä mittakaavassa pieni ihme.

Seiso Hen on animen eräänlainen kulmakiviteos, jonka näkeminen kuuluu mielestäni moneltakin eri kannalta katsoen animen yleissivistykseen. Seiso Hen on loppujen lopuksi juuri niin iloinen tai surullinen tarina kun miksi katsoja sen haluaa ymmärtää.
Kyuu Eturautti - IRC:Kyuu @ irc.b2irc.net
Puheenjohtaja - Säätöyhteisö B2 ry
Varapuheenjohtaja - Tampere Kuplii ry
Valokuvaaja/roudari - Cosplay Finland Tour

Avatar
tchan
Viestit: 15
Liittynyt: Pe Tammi 31, 2003 18:26
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tchan » Su Kesä 29, 2003 02:24

Joskus vuonna keppi ja kivi tuon katsoin ja kyllähän se maistui. Vaan ei se (kuten ei tv-sarjakaan) jalkoja alta vienyt tai leukaa kallosta irroittanut. Mutta ehkä se olisi maittanut paremmin jos olisin nähnyt animen lopun. Nyt on tuttu vain manga, joten mahdolliset juonen muutokset animen lopussa ehkä tuovat mukaan asioita joiden kanssa tämäkin pikku oavi olisi ottanut paikkansa tarinassa. Näin katsottuna seiso tuntui kovin turhalta ja tarpeettomalta lisäykseltä tarinaan jolla jo oli valmis loppu joka ei lisä selittelyitä kaipaa. Mutta kaikessa turhuudessaankin seiso on kyllä kaunista katsottavaa. Alkuunsa jo ihmettelin että mikä ihmeen säätö se oikein on, ison budjetin ja viiden minuutin extrapätkä vai? Mutta ehtaa tavaraahan se oli. Harvoin näkee muualla kuin leffoissa noin kaunista taidetta.

Avatar
FoxJones
Viestit: 826
Liittynyt: To Helmi 27, 2003 13:08
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja FoxJones » Su Kesä 29, 2003 09:41

kyuu kirjoitti:...Levyn kannet ovat käännettävät, joten alkuperäiselle nimelle uskolliset voivat vaihtaa Samurai X:n sijaan myös tutummat Rurouni Kenshin-tekstit esille.
Kymysys: Onko asia näin kaikissa "Samurai X" DVD:issä? Jos on niin ne voisi laittaa ostoslistalle.
tchan kirjoitti: ...Näin katsottuna seiso tuntui kovin turhalta ja tarpeettomalta lisäykseltä tarinaan jolla jo oli valmis loppu joka ei lisä selittelyitä kaipaa.
Nojaa.. Tarina loppuu mutta elämä jatkuu. Joistain tunnetuista sarjoista tekisi oikeasti mieli nähdä miten tapahtumat etenevät sen jälkeen kun monimutkaiset (yleensä vähemmän monimutkaiset) maailmanpelastusjuonet on kompattu läpi. Hiljaiselostakin voi tehdä nautittavaa animea jos vaan osaa. Itse ainakin pidän suuresti esim. Sister Princessistä ja Kokoro Librarystä (joissa ei tunnetusti tosiaan tapahdu oikeen yhtään mitään). Tosin kaikille tällaiset sarjat ei kuitenkaan sovi ;)
Ja onhan Ghibli-tuotannossakin hyviä esimerkkejä tästä.
Mikähän tässä oli pointti... ahjoo, eli minä en katso kieroon vaikka tulisi lisääkin "tarpeettomia jatko-osia" kunhan ne tehdään hyvin. Eli ei tyyliin Chobits ep 27 >_< (onegai teacherin lisä-OVA, olisko ollut "ep 13", oli kans vähän.. hassu.. mutta se sarjakin oli mitä oli :) )
[22:27:47] <@Kyuu> Sivis: sun tarvii kuvailla yleisölle amv:iden poikkitaiteellisuuden merkitystä
[22:29:18] <@Sivis> "amv:n teko on vähä ku ois .. taiteellista.. poikittain.. siellä"

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Su Kesä 29, 2003 15:22

FoxJones kirjoitti:
kyuu kirjoitti:...Levyn kannet ovat käännettävät, joten alkuperäiselle nimelle uskolliset voivat vaihtaa Samurai X:n sijaan myös tutummat Rurouni Kenshin-tekstit esille.
Kymysys: Onko asia näin kaikissa "Samurai X" DVD:issä? Jos on niin ne voisi laittaa ostoslistalle.
Näin on juu. Pelottavaa, huomioiden että on kyse kuitenkin ADV "me ja minä itse" Filmsistä.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa