Manga. Piirtäjän opas, Katy Coope

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Ryokan
Viestit: 393
Liittynyt: Ma Joulu 22, 2003 11:37

Viesti Kirjoittaja Ryokan » Ke Tammi 25, 2006 19:37

Kirjakaupassa osui silmään Katy Coopen uudempi teos, joka on omaperäisesti nimetty: "How To Draw More Manga". Nimi ei todellakaan ole enne, sisällöllisesti teos vaikutti edeltäjänsä köykäiseltä toisinnolta. Luulisi, että tekijä on kehittynyt ensimmäisen kirjansa jälkeen, mutta ei. Kyseessä on kirja täynnä jo tutuksi tulleita väritöitä, jotka eivät valitettavasti ole järin edustavia. Hahmojen ulkoasut ovat pelkistettyjä ja sanalla sanoen tylsiä. Silmään pistivät myös esimerkeissä käytetyt asennot, jotka vaikuttivat paikoin "pakotetuilta". Ilman vihjaavaa kuvatekstiä oli vaikea käsittää, mitä olotilaa tekijä pyrkii tuomaan esiin.

Kirjalla on kuitenkin varmasti myös hyvät puolensa. Hinta ei ollut paha ja aloitteleville piirtelijöille yksinkertaiset ohjeet ovat varmasti mieleen. Mutta mikäli taideaineita harrastaa vakavissaan, kannattaa Coopen teos kiertää kaukaa.

yarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Viesti Kirjoittaja yarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr » Ma Tammi 30, 2006 10:05

En kirjaa omista, mutta mitä selailin niin se näytti olevan aika turha tekele. Onhan se opus aika halpa (5-7e?), eli ainakaan hinnalla ei ole pilattu. Piirtojälki nyt on sanalla sanoen aika hirveää (imo) mutta vasta-alkajalle tuo voisi olla ihan kohtuullinen opus - onhan siinä tarvittavat "handicapit" harjoitteluun :P.
nodachi kirjoitti:Ei siinä mitään opi jos kopioi jonkun muun piirrustuksia, varsinkaan jos haluaa kehittää omanlaisen tyylin.
Suurin osa piirtämisen opettelusta hoidetaan kopioimalla, varsinkin alkuvaiheessa. Loppupeleissähän kaikki omanlaiset tyylit on yhdistelmiä vanhoista, jos et osaa muita tyylejä niin mitenpä sitten omaakaan?

Onhan nuo lupaukset kirjan takakannessa pääosin täyttä markkinointi-huuhaata mutta ei kukaan täyspäinen voisikaan uskoa että jonkun kirjan omistamalla sinustakin tulisi loistava piirtäjä - kirja antaa ohjeita mutta lukija sen työn tekee.

Avatar
Iaikaa
Viestit: 67
Liittynyt: To Huhti 20, 2006 17:25
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Iaikaa » Ma Huhti 24, 2006 09:17

Itsekin täytyy kirjan ostamiseen hourahtaneeksi ilmoittautua. Sinänsä noloa ostaa mitään lukematta ensin läpi (enää en harrasta moista en, kirjasto on ystävämme esikatseluun vaikka lehtipisteissä sitä vinosti katsotaankin).

Surullista tosiaan on, että moni kopioi tyylinsä suoraan siitä. Ei vain se, että tyyli on ruma, vaan se, että samaa piirtäviä ihmisiä on sitten Suomessa (ja kenties maailmassakin? Missä lienee tuo julkaistu.) niin sanotusti liikaa.

Ja ne, jotka kiroavat kaikki oppaat; minä en niin tekisi. Hyvä opas keskittyy opettamaan todellisen anatomian ymmärrystä ja sen pelkistämistä 'sarjakuvamaiseksi' (älkäämme aina käyttäkö vain sanaa 'mangamainen'). Kuitenkaan en usko, että nuori taiteilija (oli sitten vaikka kuinka älyttömän hyväkin) kykenee välittämään ymmärrystä oppaissaan. Oppaat kuitenkin yleensäkin pohjaavat siihen, että osaisit piirtää muutakin kuin tikku-ukkoja, tämä opas pohjaa siihen, että ihmiset ostavat sen, koska kannessa lukee 'manga'.

Jos omistaisin takan, heivaisin kirjan sinne. Niin ala-arvoisena pidän sitä.

Avatar
Sazu-Kun
Viestit: 81
Liittynyt: Ma Touko 01, 2006 19:11
Paikkakunta: Sipoo

Viesti Kirjoittaja Sazu-Kun » Pe Touko 05, 2006 18:58

Tuotaah.. Heeh. ~

Ihan ensimmäiseksi voin sanoa, että tuo kyseinen opus on ihan kamala.
Kansi on ruma, sisältö on ihan ihme järjestyksessä, sillä ehkei mitään chibi-ohjeita, (Ja niin perusperusperusasento siinäkin kuvassa kuin olla ja voi) kannattaisi laittaa ensimmäiseksi, sillä ensin kannattaisi opetella piirtämään ihminen oikeilla mittasuhteilla, kun alkaa tuollaista yrittämään, eikös?

*selailee kirjaa* Mitäs muuta vielä? Niin. Suoraan sanottuna, Coopen taide on rumaa ja jäykkää. Anatomia ja VARSINKIN ne silmät.. *värin* Aloittelijoillehan tämä on selvästi suunnattu ja toivon todella, ettei Coope ole tosissaan tätä väkertänyt. O_O"

Pelottavinta lienee se, että Sangatsu meinaa sen toisen osankin suomentaa. Joten olkaa siis varuillanne! O_O" *värin*

Muoks:/ Haha. sattuipas hyvin. Tuo yksi kaverini nimittäin huomasi äsken tuon kirjan ja huomautti, että taide näyttää ihan 1.-luokkalaisen piirtämältä xD

ronx
Viestit: 14
Liittynyt: Su Elo 27, 2006 17:18

Viesti Kirjoittaja ronx » Ma Elo 28, 2006 02:48

Itselläkin on tämä teos... Joskus kauan sitten ostettu Akateemisesta enkuksi.

Silloin en tiennyt vielä puoliakaan mangasta mitä nyt tiedän ja pidin kirjasta. Tosin kertaakaan en soveltanut ohjeita, olin jo ohittanut viiva-vaiheen ja piirtelin täysin omassa järjestyksestä. Neiti Coope on kaikkitietävä teoksessaan ja jossain kohtaa huomasin melkein huolestuvani että piirränkö mangaa yhtään oikein kun en ole koskaan piirtänyt mitään kuten hän... Olin aika höpsö ja naiivi aloitellessani mangaharrastustani :B

Ja siitä, piirtääkö Katy Coope edes mangaa voi olla montaa mieltä, minä en ainakaan häntä siihen gategoriaan laskisi. Tajuan kyllä että markkinajippoja on tähän kirjaseen (se on muuten niin ohutkin ettei sitä oikein voi kirjaksi kutsua) on käytetty paljon.

Olisivat hankkineet jonkun HYVÄN mangapiirtäjän (eiköhän japanilaiset kumminkin osaa juttunsa parhaiten itse) ja kokemusta omaavan henkilön tekemään kirja(se)n.

Nyt se vain vaikkuttaa köykäiseltä ja piirrustusjälki ei päätä huimaan =/ En osaa sanoa kenelle tämä kirja sopii...

Avatar
Èlewyn
Viestit: 28
Liittynyt: Pe Syys 22, 2006 15:11

Viesti Kirjoittaja Èlewyn » Su Marras 05, 2006 19:26

Juu, tuli tuo joskus tyhmyyksissä ostettua kun ajattelin tsekata millainen kirja oli kyseessä - ja paha pettymys se lopulta sitten oli. Kuvat ovat todella rosoisia ja kökköjä. Enkä ymmärtänyt sitä lainkaan miksi ihmeessä kaikki oli pitänyt värittää puuväreillä? Se saa näyttämään kuvat joten huolimattomasti tehdyiltä eikä todellakaan näytä minkään ammattilaisen jäljeltä. Paljon mieluummin kallistun vaikka "how to draw manga"-kirjoihin joista voi oppia sentään jotakin.

Vaikka kuinka yritän en vain saa tästä paljon mitään hyvää irti. Tottakai se voi auttaa piirtämään, mutta mitään omaa tyyliä sen avulla ei oikein opi kehittämään. Ja heti ensimmäiseksi opetellaan piirtämään jotain chibejä - eikö olisi tärkeämpää opetella ensiksi piirtämään anatomia ja mittasuhteet oikein, eikä aloittaa pää3vartaloon kuvilla?

Ei jäänyt tästä mitään käteen.

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Su Joulu 03, 2006 02:47

DISCLAIMER: en tiedä piirtämisen tekniikasta mitään koska en itse voi piirtää. Asiantuntemus on täten vajaata ja vain lukijan näkökulmaa.

Sitten se asia. Mielestäni tämän teoksen tyyli ja taito ovat lähinnä "tällaista minä piirtelin aluksi" kun "näin pitäisi piirtää". Moni on kuitenkin ottanut kovin paljon oppia tästä ja lopputulokset ovat tällöin mielikuvituksettomia ja melko kankean oloisia. Tämän kirjan vaikutus on monesti lopputuloksiin kovin negatiivinen ja silloin se ei ole nähdäkseni täyttänyt oppikirjan tehtävää.

Jos pidät tästä kirjasta, ei siinä mitään, siinä voi olla monia fiksujakin vinkkejä. Mutta opettelu vain yhden teoksen avulla ei ole välttämättä kovin hyvä idea. Kuten erinäisissä ketjuissa täällä on todettu, netissäkin on monta hyvää piirto-opusta ja -ohjeistusta selattavaksi aivan maksutta. Yksin tähän teokseen nojaaminen ei välttämättä johdata parhaisiin lopputuloksiin.

Avatar
Sulkasiipi
Viestit: 143
Liittynyt: La Elo 19, 2006 23:12
Paikkakunta: Kangasala

Arvostelu

Viesti Kirjoittaja Sulkasiipi » La Joulu 30, 2006 23:54

Kun pari vuotta sitten näin kaupassa oppaan, olin ihan että "wauuu!!! Manganpiirto-opas!!! Pakko saada pakko saada! <3"
Sitten pikkusiskoni osti sen. Tuli paljon riitoja kun olisin halunnut lainata eikä hän antanut.

Onneksi ei.

Huaah, kesäloma loppui ja kun tulin takaisin kouluun, seiskalle, kuvistunnilla kauhistuin: Joka tyttö piirtää jäykkiä aivan samannäköisiä ukkeleita. Silloin vasta "suomut tippuivat silmiltäni", ja tajusin että
a) Mitä hyötyä on että kaikki piirtävät samannäköisiä, samassa asennossa olevia ja samanlaiset ilmeet omaavia "mangahahmoja"?
b) Manga on sarjakuvaa. Missä vaiheessa kirjaa opetetaan sajakuvan piirtoa? Kirjan nimi pitäisi olla mangahahmojen piirto-opas, ei pelkkä manga.
Piirtäessä pitäisi soveltaa oppimiaan rakenteellisia ja periaatteellisia asioita - ei muistella, mihin mikäkin viiva tuli.
Tuo juuri on yksi oppaan pahimmista puolista: Kun aloittaa piirtämisen, ensimmäiset viisi minuuttia menevät siihen kun kumittaa "epäonnistunutta" luonnosviivaa, ympyrää tai mitä hyvänsä. "Apua! Montako poikkiviivaa päähän piti tehdä?" "Minkä kokoisia kädet olivatkaan?". Piirtämisen pitäisi olla rentoa ja hauskaa vailla tarkkoja sääntöjä, ja sitähän se onkin. -Tätä eivät vain alle kymmenvuotiaat lapsoset tiedä ajaessaan Coopen "tee näin tee noin" -tekstiä päähänsä. :(

Myönteistä palutettakin löytyy:
Toisin kuin tässä foorumissa puhutaan, mielestäni Katy Coope värittää ihan hyvin. No joo, ei muuta. ::)

Avatar
Kuumaissi
Viestit: 17
Liittynyt: Su Tammi 07, 2007 03:44

Viesti Kirjoittaja Kuumaissi » Ti Tammi 09, 2007 08:44

Ikävä kyllä ostin tämän Coopen teoksen ilman selaamista halvan hintansa vuoksi (huom. jos vertaa muihin piirrosopuksiin) ja olinhan ensimmäisen päivän innoissani jäljittelemässä Coopen tyyliä. Menin nukkumaan ja aamulla sitten selailin hieman kirjaa uudestaan ja huoh olipas järkytys palata taas maan pinnalle. Uuden kirjan tuntu oli kokonaan poissa ja piirrokset lähinnä huvitti. Tosin puuväreillä väritetyt Coopen kuvat olivat hyvin väritettyjä. Otinkin tästä värityksestä hieman oppia. Tämän jälkeen heitin opuksen roskiin ja ostin "Chibi and Furry characters" kirjan ja hylkäsin heti kaiken mitä Coope oli opuksessaan "opettanut".

Yhteen vetona sanoisin niin että ihmiset älkää hankkiko Coopen teosta vaikka olisitte aivan aloittelijoita. Jos haluatte oppia piirtämään chibi hahmoja kivasti niin eikun googleen hakusana: "chibi" ja sieltä vaan kynällä ja paperilla kopsaamaan. Tuolla menetelmällä opitte aivan 100% varmasti piirtämään kauniita chibejä nopeammin kuin Coopen opuksen opeilla.

Irvi96
Viestit: 4
Liittynyt: To Helmi 08, 2007 18:15

Manga. Piirtäjän opas, Katy Coope

Viesti Kirjoittaja Irvi96 » To Helmi 08, 2007 18:37

Mielestäni Katy Coopen piirrustukset ovat inhottavia. Silmät, nimittäin.
Hahmojen silmissä oli aina joku luonnoton ilme. Väritetyt piirrustukset muistuttivat hieman enemmän mangaa. En tarkoita että Katy Coope olisi aloittelijan tasoa. Piirrustustyyli vain tökkii. Tämä mielipide koskee vain teosta: Manga. Piirtäjän opas, Katy Coope
En tiedä onko hänen piirrustustyylinsä aina samanlainen.
Aloittelioille annan vinkin. Etsikää Google Kuvahaulla aineistoa jostain kivasta mangahahmosta. Tutkikaa erityisesti silmiä. Niin mäkin tein ja parissa päivässä musta tuli riittävän hyvä.

Avatar
Seisho no Shisha
Viestit: 50
Liittynyt: To Heinä 06, 2006 13:58
Paikkakunta: Pirkkala

Viesti Kirjoittaja Seisho no Shisha » To Maalis 01, 2007 13:21

Tuhat tukiviivaa? Ei minusta. Onhan se totta, ettei taide ole mekaanista, mutta lähes jokainen, joka oikeasti piirtää hienosti, tarvitsee jonkinlaista hahmttelua, etteivät ruumiinosien mittasuhteet ja asentojen ilmaisuteho mene pieleen, ainakaan niin helposti. Taide ei ole järjellistä, mutta perusasiat pitää ymmärtää.

Tässä threadissa en ole sitäpaitsi nähnyt yhtään ainutta työtä, jonka tekijä ei hahmottele vain sillä perusteella, että taide on "vapaata". Enkä nähdessäni usko yllättyväni, ainakaan suuresti (paitsi että aina on mahdollisuus, vaikkei suuri). Anteeksipyyntö heille, joita tässä juuri loukkasin. Mutta kaikki aidot mangakat, jotka ovat luonnoksiaan julkaisseet, esittävät piirtoprosessinsa vaiheittain, mutta koko hahmo on "kokonaisena" jotakuinkin koko tutorialin ajan. Yksityiskohtia vain sitten lisätään siihen päälle pikkuhiljaa.
ichigokisu kirjoitti:hyvä kirja aloittelijoille..opettaa peusasiat
Niinpä, ja siksi sen pitää selvittää kädestä pitäen, mitä hahmottelu on ja miten se tehdään. Sitten voi kehittää oman tyylin hahmotella, joka voi sisältää yksityiskohtaiset kehikot (joskin liika yksityiskohtaisuuskaan ei aina ole hyvä, koska se on aika raskasta.), tai muutaman viivan.

Nyrkkisääntö (sanomattakin selvä): Älä tee kehikoita, ellet halua, mutta suunnittele edes jotenkin paperillekin. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty.

On toki totta, ettei Coopen tyyli minuakaan miellytä. Ainoa, mikä hyvää on, on minustakin vain väritys.

Onneksi kuitenkin jokaiselle oikealle taitelijalle kehittyy vähitellen tai nopeasti oma uniikki tyyli, eivätkä he kopioi siksi, etteivät itse osaa piirtää. Noh, tuskin kukaan täysjärkinen copycat kopioisi Coopea.

Voisin kirjoittaa tästä pienen kirjan, mutten ala sitä täällä julkaisemaan. Sori :lol:
Kirisuto Iesu wa mô sugu kono sekai ni modoru to, Kare ni yotte Sennen no Ôkoku ga umarete, tsumi wa mô sonzai shinai.

Avatar
SanChiBar
Viestit: 73
Liittynyt: To Helmi 15, 2007 20:10
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja SanChiBar » Su Maalis 04, 2007 16:18

juu tosiaan aika perseestä revittyhän se kirja on, mutta häpeäkseni joudun myöntämään piirtäneeni tuollaisia aika paljon... (mutta onneksi siitä on jo vuosia ja minulle on toivottavasti annettu jo anteeksi)
Tällä hetkellä siskoni piirtelee siitä jatkuvasti, ja vaikka olen yrittänyt sille sanoa että kokeilisi nyt jotain vähän laadukkaampaa materiaalia niin se vaan sanoo jotain tyyliin "mutta täähän on ihan mangatyylistä" TT___TT
私は宿命的に日陰者である

Avatar
Aimeara
Viestit: 249
Liittynyt: Ke Loka 04, 2006 18:15
Paikkakunta: Ylivieska/Kemi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Aimeara » Pe Kesä 01, 2007 19:16

Kun vielä kouluni asuntolassa asustelin, tulin viimeisten viikkojen aikana tonkineeksi kämppikseni kaappia (melkein luvan kanssa, piti etsiä yksi matikanvihko, että saisin kopioida tehtäviä..), käteeni osui näitä teoksia kaksi kappaletta. Aikaisemmin en ollut vaivautunut niitä katsomaan edes kaupan hyllyillä, mutta tässäpä olikin hyvä hetki - vedin verhot eteen, peiton pääni yli ja lukulampun kanssa aloin selaamaan.

Ja kurkustani pääsi ikävänpuoleinen korahdus, yleensä sellaisia tulee vain oksentaessa. Hyi en-sano-pienempien-kuullen-mikä. Tuskalla ja vaivalla sain molemmat läpyskät selattua läpi, joissakin kohdissa jopa juttuja lukien. Sain siitä vain päänsärkyä, pahan mielen ja inhottavan maun suuhuni.

Jos kunnolla mietitään kyseisten läpysköjen sisältöä, voisin sanoa, että 97% siitä oli roskaa. Ainoat oikeasti hyödylliset asiat huoneiden ja rakennusten piirtämiseen liittyvät vinkit, oli siinä muistaakseni jotain lähes käyttökelpoista perspektiiveistäkin. Värityskin oli yleensä aika nättiä ja siistiä, mutta kuten muutkin ovat sanoneet, hahmot eivät miellyttäneet silmää millään tasolla.

Ja mikä kamalinta: Coope mainostaa maskottieläimiä. Niitä ei tarvitse olla joka sarjassa ja jokaisella hahmolla, herranjestas. Turhuutta, turhuutta.
となり の おたくさん でござる。

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja madu » Pe Elo 03, 2007 13:53

Näiden tällaisten otsikoksi sopisi mielestäni paremmin "How to NOT draw manga". Olen tuohon Coopen kirjaan kai joskus törmännyt (eikös siinä ole se sinitukkainen sälli millä on epämuodostunut pää kannessa?) ja 4chanin taiteiluosiolla on välillä näkynyt esimerkkejä myös muista yhtä kammottavista "oppaista".

Huonoin esimerkki oli tällainen "vaihe vaiheelta"-tyyppinen kirja, missä oli ihan selvästi otettu valmis kuva, ja siitä sitten aikaisempia vaiheita varten vaan poistettu viivoja ja niiden takaisinilmestymiseen piirustuksen edetessä ei ollut mitään loogista tai järkevää syytä.

Pikkusiskollani oli joku Japanilainen how to draw manga-kirja (joku sellanen maid-tyttönen ison pensselin kanssa kannessa mikäli muistan oikein), ja siinä taidepuoli oli vähän enemmän kohdallaan, mutta opettavuudesta en kyllä lähtisi sanomaan mitään, siinä selitettiin pitkät tarinat välineistä, mutta piirtopuoli itsessään olikin sitten aika paljon "kopioi tämä"-linjaa.

Nyt tulee aika pateettista tekstiä, mutta mielestäni tämänkaltaiset oppaat johtavat täydelliseen taiteen degeneroitumiseen. DeviantArt ja kaikki muukin on jo täynnä paskaa, ja nämä "taiteilijat" luulevat olevansa kovinkin hyviä, ja kaikki virheet, olivat ne miten silmäänpistäviä tahansa, kuitataan tällä niin kuluneella ja idioottimaisella "lol, se on mun tyyli"-kommentilla. Paskat tyylistä, animehahmojenkin olisi syytä edes *vähän* perustua ihmisen anatomiaan. Tai no, ehkä olen väärässä, onhan Coope kai jo aika paljon tehnyt rahaa "taiteellaan".

Jos haluaa oppia piirtämään, on kaikinpuolin niin paljon parempi ratkaisu *piirtää* asioita mitä näkee, kuin lukea jonkun Amerikaanon oppaasta miten 'pitäisi' tehdä.

FIN.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa