Planetes vol 1 (R1, DVD)

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Planetes vol 1 (R1, DVD)

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ke Kesä 22, 2005 20:04

Kuva

Vuoden 2075 avaruus ei ole jättirobotteja, avaruuslaivastoja ja neuroverkkoja, vaan avaruuskehityksen mukanaan tuomaa roskaa ja duunareita jotka yrittävät pitää maata ympäröiviä kiertoratoja puhtaina ja turvallisina pienillä määrärahoilla, yhtiöbyrokratian rattaissa. Technora-yhtiön palkkalistoille astuu myös nuori Ai Tanabe, joka määrätään muiden osastojen ylenkatsomalle avaruusroskasta huolehtivalle "puoli-osastolle".

Puolikkaasta osastosta löytyy kuitenkin persoonia kokonaisen verran. Tanabe joutuu heti törmäyskurssille "sempainsa", kolme vuotta sitten itse tulokkaana aloittaneen, omasta avaruusaluksestaan haaveilevan Hachimakin kanssa. Käsiin hajoaavaa roskankeräysalus DS-12:sta, eli Lelulaatikkoa ohjaava Fee on kylmäpäinen käytännön ihminen (ja varmasti avaruusaseman pahin nikotinisti), ja venäläinen Yuri taas hiljainen, omissa ajatuksissaan pysyvä konkari. Byrokratian rattaita veivaavat eläkettä odottava osastopäällikkö ja tämän intialainen kakkosmies Lavie, mutta he jäävät sarjassa lähinnä sivuhenkilöiksi ja huumorin lähteiksi.

Planetes kertoo ihmisistä. Tavallisista, aivan normaaleista ihmisistä, jotka tekevät työtään erikoisissa oloissa. Scifi-miljööstään huolimatta se on ennenkaikkea henkilödraamaa - uskottavaa, hyvää ja koskettavaa sellaista. 26-osainen sarja, jonka viisi ensimmäistä jaksoa tältä levyltä löytyy, jakautuu löysästi kahteen puolikkaaseen. Ensimmäisessä hahmoja kehitetään ja maailma tehdään tutuksi katsojalle, toisessa taas alkaa pyörimään selkeä, iso juoni. Planetesissa pyritään ottamaan myös jossain määrin kantaa maailmaan, yhteiskuntaan ja niiden ongelmiin. Jopa rasittavuuteen asti idealistinen ja naiivi Tanabe kohtaa rahan ja vallan ehdoilla pyörivän maailman ongelmat avaruudesta käsin.

Koska Planetes perustuu Makoto Yukimuran erittäin hyvään viisiosaiseen mangaan, vertailut siihen ovat melko luonnollisia. Minusta ne ovat kuitenkin tässä tapauksessa melko turhia. Planetes on malliesimerkki siitä kuinka mangan animeversio tehdään oikein ja kunnolla. Erilainen media, erilaiset säännöt, erilainen tapa kertoa tarina.

Siinä missä Yukimuran manga on lyhyt ja näyttää enemmänkin episodeja ja tuokiokuvia sankareiden matkalta, vieläpä eri näkökulmista, käyttää anime hyväkseen 26 jakson tarjoaman tilan ja keskittyy arjen kuvaamiseen ja hahmojen hitaaseen rakentamiseen, ja lopulta pääjuonen vyöryttämiseen, kahden päähenkilön näkökulmasta. Pohjatarina molemmissa sarjoissa hyvin pitkälti sama, ja muutama mangan parhaista episodeista on käännetty sarjaan lähes suoraan erinomaisiksi jaksoiksi (näitä ei tosin ensimmäisellä levyllä vielä nähdä), mutta muuten kyseessä tosiaan on saman tarinan kaksi erilaista kerrontaa. Joista molemmat toimivat ihan helvetin hyvin ja seisovat omilla jaloillaan.

Vaikka sarjan scifin ja tekniikan uskottavuus ei ole se tärkein asia, sekin on Planetesissa ainakin näin avaruustekniikan kannalta kummempia tietämättömän silmään kunnossa. Painottoman tilan baletti avaruusaseman eri osissa ja ulkona avaruudessa näyttää hienolta ja luonnolliselta, eikä avaruudessa ääntäkään kuulu muualta kuin enintään oman avaruuspuvun radiosta.

Se että Bandai poimi sarjan valikoimiinsa oli hatunnoston arvoista, mutta se kuinka hyvin itse julkaisuun on panostettu ansaitsee jo roimat aplodit. Kahden levyn paketissa tulee perusmallin ekstrojen (trailerit, kuvagalleriat) lisäksi hauska ensimmäisen jakson commentary, jossa äänessä ovat kerrankin alkukielisen version Ain ja Tanaben ääninäyttelijät yhdessä sarjan ohjaajan kanssa. Paneutumista taas osoittaa oikeiden NASA:n tiedemiesten informatiivinen avaruusroskaan liittyvä haastattelu. Mukana on myös kaksi "audio dramaa", tavallaan Planetes-kuunnelmaa. Kuvasta tai äänestäkään en levyillä mitään valittamista keksinyt.

Planetes on kuluvan vuosikymmenen parhaita animesarjoja, ja Bandain julkaisu siitä erinomaista tasoa. Enpä usko että sitä kovin paljon enempää voi suositella.

-Juha

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja jtn » Su Kesä 26, 2005 19:15

Lunael puhuu asiaa, Planetes on viime vuosien mielenkiintoisimpia ja miellyttävimpiä yllätyksiä. Sarjan fysiikka on allekirjoittaneen kaltaiselle paatuneelle scifistille riittävän kunnossa, ja kerrankin avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi - ellet sitten satu huutamaan radioon.

Itse en animen alkupäästä pidä aivan yhtä paljon kuin mangasta; anime tuntuisi olevan paria astetta mangaa absurdimpi, mikä ei tässä tapauksessa ole pelkästään hyvä asia. Ensimmäisellä levyllä on esimerkiksi jakso, jossa vakuutusmyyjät käytännössä valtaavat hahmojen kotiavaruusaseman. Excel Sagaan moinen sopisi kuin nyrkki silmään, mutta Planetesilta odotin vähän vakavampaa otetta.

Täytyy toivoa, että vastaavia ylilyöntejä ei jatkossa tapahdu kovinkaan usein. Kuitenkin, pikkuvirheistä huolimatta, Planetes on parasta scifiä sitten Kin of the Stars -saagan.
Viimeksi muokannut jtn, Ma Kesä 27, 2005 09:38. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
- Jussi Nikander

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Su Kesä 26, 2005 19:30

Kyllä ne pahimmat "ylilyönnit" käydään läpi parin ekan levyn aikana. Itsellä ei kovin paljon vaikeuksia ollut vakuutusmyyjien rynnäkköä niellä, kakkoslevyllä sitten saadaan ehkä sarjan heikoin (eikä siltikään vielä huono) jakso jossa homma menee kovin, kovin absurdiksi... Onneksi siihen perään isketään sitten yksi sarjan parhaista yksittäisistä paloista.

-Juha

Avatar
Muey
Viestit: 143
Liittynyt: Ma Huhti 12, 2004 00:05
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Muey » Ma Kesä 27, 2005 23:12

Tykkäsin takakannen heittolauseesta. "In space a bolt can screw you". :lol: Kornia ehkä, mutta ah-niin paikkansapitävää ja kuvaavaa siitä mistä sarjassa on kyse.
片手で仲間を、もう片手で私を掴んでおけばいい

mansi

Viesti Kirjoittaja mansi » To Kesä 30, 2005 22:12

Jaa-a. Kai se on taas pakko tehdä yksi pakko-ostos. Tuntuu senverran harvoin löytyvän todesta otettavia tulevaisuusrainoja, että kait tuo on pakko saada.

Avatar
Pegi
Viestit: 30
Liittynyt: Ti Joulu 02, 2003 17:17
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Pegi » Su Elo 21, 2005 10:29

Tämä nyt epäsuorasti vain liittyy aiheeseen, mutta voitte poistaa viestin, mikäli koette sen tarpeelliseksi, eli...

Animelehdessä oli kyseisen mangan arvostelu ja pisti silmään että luki teksti Kirjoja: 12 . Eli manga siis jatkuu tuohon 12 kipaleeseen saakka, ettei vain lopu mangaan vol. 4 osa kahteen (tokyopop)? Pidin kovasti kyseisestä ja olisi kiva saada tietää paljonko noita siis kaiken kaikkiaan on tehty.

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Su Elo 21, 2005 12:25

Pegi kirjoitti:Animelehdessä oli kyseisen mangan arvostelu ja pisti silmään että luki teksti Kirjoja: 12 . Eli manga siis jatkuu tuohon 12 kipaleeseen saakka, ettei vain lopu mangaan vol. 4 osa kahteen (tokyopop)? Pidin kovasti kyseisestä ja olisi kiva saada tietää paljonko noita siis kaiken kaikkiaan on tehty.
Väittäisin että Aamulehti puhuu nyt omiaan. Planetes on paketissa ja Yukimura jo toisen sarjan kimpussa.

-Juha

Avatar
Pegi
Viestit: 30
Liittynyt: Ti Joulu 02, 2003 17:17
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Pegi » Su Elo 21, 2005 18:45

Tämäpä harmi, varsin mainio oli kyllä ei voi muuta sanoa.

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja jtn » Ke Syys 28, 2005 12:13

Lunael kirjoitti:kakkoslevyllä sitten saadaan ehkä sarjan heikoin (eikä siltikään vielä huono) jakso jossa homma menee kovin, kovin absurdiksi... Onneksi siihen perään isketään sitten yksi sarjan parhaista yksittäisistä paloista.
Kakkoslevy tuli katsottua, ja rankkaan vakuutusmyyjäjakson edelleen sarjan huonoimmaksi. Avaruusninjat olivat kaikiessa absurdiudessaan hemmetin hauskoja! Planetes tuntuu parantuvan edetessään, ja tällä hetkellä tuntuu siltä, että anime saattaa kiriä mangan ohi.
- Jussi Nikander

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa