Omaken mangalukupiiri: Darkside Blues

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
jek
Viestit: 16
Liittynyt: La Maalis 08, 2003 04:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Omaken mangalukupiiri: Darkside Blues

Viesti Kirjoittaja jek » To Marras 25, 2004 00:09

Darkside Blues
Käsis: Hideyuki Kikuchi
Kuvat: Yuho Ashibe
Jap. versio 1993 Akita Publishing, engl. versio 2004 ADV Manga.

Darkside Blues on sekoitus dystooppista kyberpunkkia ja goottilaista tunnelmaa siveltynä ohuella kerroksella traagista heteroromanssia.

Darkside Bluesin maailmaa hallitsee Persona Century -yhtiö, jota johtaa Hozukin perhe - Luciferiksi kutsuttu isä, kaksi pahaa poikaa, yksi vielä pahempi tytär sekä yksi kiltti tyttö (jolla ei luonnollisestikaan ole sananvaltaa). Persona Century ohjaa maailmankauppaa ja -politiikkaa leijuvasta kaupungistaan käyttäen käsikassaranaan paitsi Hozukin jälkikasvua, myös ohjuksia ja superkyvyillä varustettuja salamurhaajia. Pelottavin pahis on kuitenkin mustakasvoinen Kuroumi, sliipattuun pukuun pukeutunut Persona Centuryn Japanin osaston toimitusjohtaja.

Shinjukun vapaakaupunki on ainoa paikka, jossa Persona Centuryllä ei ole ehdotonta valtaa. Kääntöpuolena on kaupungin turvattomuus, täydellinen lain ja oikeuden puute - ellei oman käden oikeutta lasketa. Shinjukussa toimii katujengi Messiah johtajanaan päättäväinen nainen Mai, jonka rinnalla on Kenzo, mies jolta ei puutu sen enempää insinöörintaitoja kuin lihaksiakaan.

Tähän maailmaan putkahtaa "Darksideksi" itsensä nimittävä nuori mies, joka ajaa vaunuilla ja mustalla nelivaljakolla yön halki. Darkside on kaoottisessa Shinjukussa kuin mies toisesta tarinasta 1800-luvun herrasmiehen vaatteineen. Darksidellä ja Persona Centuryllä on kuitenkin jokin yhteys... vai?

Samaan aikaan Messiahin jengi päätyy auttamaan miestä, joka kuuluu Persona Centuryä vastaan taisteleviin kapinallisiin. Ja siinä sitten saadaan sitä heteroromantiikkaakin sekaan.

Darkside Bluesin piirrostyyli on kepeää ja kaunista - erityiset pisteet piirtäjälle siitä, että hän on pystynyt piirtämään vaihtelevia kaupunkitaustoja: niin rosoista ja rumaa slummia, futuristista lasipintaa kuin koukeroisia antiikkitiloja. Darksiden bishounen-hahmossa silmä lepää - näkee kyllä mistä piirtäjä on kicksinsä saanut.

Vaikka periaatteessa Darkside Bluesin tarina on perinteinen tarina kapinallisuudesta ja voittamatonta vihollista vastaan nousemisesta, Darksiden, goottilaisen sankarin, tuominen mukaan antaa juonelle omalaatuista vääntöä. Darksiden hahmo on piirteetön ja salaperäinen suoraviivaisten katu-uskottavien jengiläisten rinnalla ja toimiikin oikeastaan enemmän muiden hahmojen heijastuspintana kuin aitona hahmona.

Kirjan loppusanojen mukaan tekijä oli suunnitellut Darkside Bluesille jatkoa, jossa ehkä olisi keskitytty enemmän Darksiden tarinaan ja historiaan. Jatkosta ei kuitenkaan tullut mitään ja tuskin koskaan tuleekaan, ottaen huomioon että sarja on yli kymmenen vuotta vanha. Harmi, sillä goottilaisen tunnelman ja kyberpunkiaanisen ympäristön yhdistelmä toimi pätkittäin todella hyvin. Nykyisellään juoni jää tyngäksi ja paljon tarinanlankoja roikkuu lopussa.
-jek

Avatar
Boardi
Viestit: 41
Liittynyt: Ma Tammi 27, 2003 23:32
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Boardi » Ma Marras 29, 2004 19:27

Darkside Blues jää kesken. Tämän valitettavan seikan voi havaita viimeistään paksun mangakirjan lopussa. Harmi sinänsä sillä tarinalla oli paljon potentiaalia kehittyä lähes Akiran kaltaiseksi eepokseksi asti.

Darkside Bluesin kuvaama maailma on varsin lohduton paikka, jonka Persona Century Corporation (yhtiö) tuntuu omistavan kokonaisuudessaan. Tai ei ihan, Kabuki Town Tokiossa tuntuu olevan niitä harvoja paikkoja, johon kyseisen hirviömäisen yhtiön koukerot eivät ulotu. Tai siis näin kuvitellaan.

Persona Century Corporationia vastaan taistelee pieni, mutta vireä kapinallisten ryhmittymä, joiden avuksi ilmaantuu kuin suoraan Viktorian ajalta peräisin oleva mystinen henkilö, Darkside. Apu onkin tarpeen sillä Persona Centuryä kontrolloivan perheenjäsenet ovat yhtä poikkeusta lukuunottamatta supervoimilla varustettuja ja varsin ilkeämielisiä muita kohtaan. Tähän lisätään vielä Persona Centuryn palveluksessa olevat etsivät, poliisit, kyborgit ja muut resurssit ovat kapinalliset todella ahtaalla. Etenkin, kun Kabuki kaupungissa vallitsee melkein anarkistinen tila. Tähän paikkaan siis Darkside saapuu ja asettuu poikkiteloin Persona Centuryn tielle.

Kirjan lopussa olevat tekijän sanat olivat ihan mielenkiintoista luettavaa. Mitään kunnollista selitystä ei tarjoja. Oliko sitten kyseessä kustantajan päätös lopettaa hiipuvan suosion saanut manga vai tekijä itse kyllästyi tai siirtyi muiden projektien pariin jää arvoitukseksi. Suosion puutteesta tuskin on kyse, sillä mangasta on julkaistu myös anime-sarja.

Darkside Blues -animea en ole nähnyt, joten en pysty kommentoimaan viekö se tarinaa eteenpäin tai saako tarina päätöksensä sen aikana. Ehkäpä tämä on se syy, miksi mangaa ei ole jatkettu tuota yhtä (joskin varsin paksua) teosta pidemmälle. Nyt tarinaan jää härkävankkurien kokoisia aukkoja ja koko joukko mielenkiintoisia hahmoja, joiden kohtaloista olisi ollut kiinnostavaa lukea ainakin pidemmälle kuin nyt.

Ei tämä kuitenkaan aivan turha ostos ole. Oikeastaan ihan sopiva teos sellaisille lukijoille, jotka haluavat itse miettiä, miten suosikkihahmoille tapahtuu. Eipä voinut kuin jäädä miettimään mihin sarja olisi jatkunut...


-Lasse/Boardi

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » La Tammi 01, 2005 03:28

Darkside Blues oli kovin, kovin epätyydyttävä kokonaisuus.

Sarjan lähtökohdassa on minusta ihan miellyttävää lupausta. Lähtötilanne johon astuu salaperäinen Darkside josta kukaan ei tunnu tietävän mitään, ja jonka voimat vetävät vertoja jopa maailmaa hallitsevalle suuryhtiölle tarjoaisi paljon lihaa. Mutta ei sitä oikein käytetä. Päähenkilölauma johon kuuluu Shinjukun jengiläisiä, niin entisiä kuin nykyisiä, ja suuryhtiön enemmän tai vähemmän psykoottinen perhe, puuhailee ilman että juonesta mitään saadaan aikaiseksi.

Visuaalisesti tykkäsin sarjasta suhteellisen paljon. Miellyttävää, selvää viivaa, eikä animelle tyypillistä epäselvää vauhtiviivasuttua. Hahmosuunnittelu on selkeää ja tunnistettavaa.

Mutta sarja ei tosiaan pääse oikein puuta pidemmälle missään vaiheessa. Hahmot esitellään, muutama mielekiintoisempi lähinnä pintapuolisesti, yksi hyvin geneerisen oloinen romanssi kasataan, ja homma solmitaan kasaan melko typerän oloisesti. Ei hemmetti vieköön näin. Lopussa tekijä esittää vienon toiveensä että kokooman mahdollinen menekki mahdollistaisi jatkon kirjoittamisen - tiedä sitten kävikö näin, mutta jos taso ei kasva niin toivottavasti ei.

Ei pidä ymmärtää väärin - ihan suht viihdyttävää matskua Darkside Blues oli. Ei se totaalipaskalta missään vaiheessa tuntunut. Kunhan vain vajoaa syvälle, syvälle sinne harmaan keskinkertaisuuden suohon.

-Juha

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa