Omaken mangalukupiiri: Eagle vol. 1-5

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Boardi
Viestit: 41
Liittynyt: Ma Tammi 27, 2003 23:32
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Omaken mangalukupiiri: Eagle vol. 1-5

Viesti Kirjoittaja Boardi » To Marras 04, 2004 15:12

Juha on katsastanut tämän mangan jo aiemmin, joten hänen kommenttinsa ovat luettavissa täältä: http://forums.animeunioni.org/viewtopic.php?p=2731#2731

Eagle - The Making of an Asian-American President vol 1-5
Japaniksi: Iigeru (Eagle)
Artisti ja käsikirjoittaja: Kaiji Kawaguchi
Julkaistu alunperin: Kahdesti viikossa Big Comicissa (Shôgakukan). Koottu kahdeksaan kirjaan, 1998.
Englanninkielisen laitoksen julkaisija: Viz (viidessä osassa), 2001.Massiivisin kokoisiin kirjoihin koottu Eagle, the Making of an Asian-American President oli ensimmäinen kunnollinen tutustuminen poliittiseen mangaan. Mistään poliittisen ajatuksen tai idealismin kuvaamisesta ei ole kysymys vaan Yhdysvaltain presidentin valitsemista seurataan toisen ehdokkaan vaalikampanjaa seuraten.

Päähenkilö on nuori toimittajalupaus, Takashi Jo, joka saa jostain syystä henkilökohtaisen kutsun seurata japanilaiset sukujuuret omaavan New Yorkin osavaltion senaattorin Kenneth Yamaokan vaalikampanjaa. Yamaokan vaalikampanja alkaa tilanteesta, jossa ensin kamppaillaan pääsemiseksi puolueen presidenttiehdokkaaksi, jonka jälkeen pitäisi alkaa taistelu varsinaisesta presidenttiydestä.

Tarina on mukavan realistinen, vaikka välillä homma tuntuukin olevan ihan "Kauniit ja Rohkeat" tv-sarjan tasoisten yllätystekijöiden sekoittaman, mutta onneksi ne eivät nouse tarinan pääasiaksi, vaan syventävät henkilökuvia mielenkiintoisesti ja tarjoavat mukavan lisämausteen tarinaan.

Tarinahan kertoo kamppailusta, jota käydään vaalien taustalla. Eaglen taustalla oleva vaalityö on usein varsin likaista ja kun muistelee äskeisten Yhdysvaltojen (siis todellisten vaalien) vaalien kirjoittelua kummastakin ehdokkaasta, saattaa Eaglen kuvaama likainen peli kampanjojen taustalla olla erittäin realistista.

Pidin kuitenkin siitä, että Eaglen kuvaamia ehdokkaita ja muita päähenkilöitä ei tehty mustavalkoisessa valossa, vaan kukaan ei automaattisesti ollut totaalisen paha vaan kaikki kuvattiin ihmisinä, joista osa on ehkä tehnyt huonoja valintoja. Kaikki ei ole sitä miltä se päälle näyttää. Etenkin Yamaokan henkilöön kohdistuu useita syytöksiä, joiden rehellsyydestä edes lukija ei ole täysin perillä, mutta asiat selkiytyvät mangaa eteenpäin lukemalla.

Luonnollisesti mangassa syvennytään eniten juuri Kenneth Yamaokan hahmoon ja hänen idealistiseen politiikkaansa. Hänen perheensä, ystävänsä ja vaalikampanjan naruja käsissään pitävä henkilökunta on elävästi kuvattu ja suurimmalle osalle muodostetaan uskottava ajattelumalli ja syyt, miksi he ovat kampanjassa mukana.

Eagle on tehty vuoden 1998 aikana ja kyseessä on realistinen sarja. Sarjasta pystyy tunnistamaan ilman suurempia ongelmia senaikaisia tuttuja henkilöitä Yhdysvaltain politiikasta ja sen aikaisia tapahtumia. (Erääseen senaikaiseen kohutapahtumaan viitataan erittäin hienolla tavalla, joka pisti ainakin minut hihittämään.)

Piirrosasu on realistista. Hahmoja ei ole liioiteltu oikeastaan ollenkaan. Ehkä jotkut hahmot olivat hieman "geneerisen" oloisia, mutta valtaisilta stereotypioilta kyllä vältytään. Mieleen tuli hieman Otomon tyyli, joskin perunaneniä ei näkynyt niin paljoa kuin Otomon piirroksissa. Mikä on kyllä ymmärrettävää, sillä tarinahan ei käy Japanissa kuin satunnaisesti (ja ilmeisesti Yhdysvalloissa ei perunaneniä paljoa näy).

Tarina toimii kokonaisuutena todella erinomaisesti. Vaikka yhdessä kirjassa on yli 400 on sen keskenjättäminen todella vaikeaa, sillä tarina imee mukaansa. Lukuajankohta toi myös lisää mielenkiintoa Eaglea kohtaan. Ainoa lukemisen esteenä oleva asia on oikeastaan sarjan varsin massiivinen koko. Etenkin, kun sivuilla on aika paljon tekstiä, joka olisi seuraamisen kannalta hyvä lukea. (toinen este on sitten sarjan hinta...)

Todella erinomainen näyte sarjakuvan toimivuudesta myös sellaisen aihealueen (politiikka) kuvaajana, jota ei sarjakuvan puolella ehkä ole totuttu näkemään.


-Lasse/Boardi

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa