DVD - Nadia: Secret of the Blue Water 1-2

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

DVD - Nadia: Secret of the Blue Water 1-2

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ma Huhti 14, 2003 01:36

(Arvostelu paljastaa sarjasta juonen lähtökohdat, mutta noin ylipäätään sen pitäisi olla turvallista luettavaa. Spoilausta en tue.)

Nadia: Secret of the Blue Water, alkukieliseltä nimeltään Nadia no Fushigi no Umi on varmaankin Neon Genesis Evangelionista parhaiten tunnetun Hideoki Annon vuoonna 1989 ohjaama 39-osainen sarja, joka käsittääkseni on monissakin piireissä pidetty ja rakastettu anime. Itse päätin heittää noppia ja tilasin kaksi ensimmäistä levyä (jaksot 1-8 ) tätä vuoden 2001 DVD-julkaisua sokkona, hyvien arvioiden rohkaisemana. Kannatti, lisää lähtee tulemaan pian.

Nadia: Secret of the Blue Water lähtee käyntiin vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelystä. Nuori tiedemiespoika Jean törmää lentokonekilpailuun osallistuessaan tummaan Nadiaan ja tämän kumppaniin, pienee leijonaan Kingiin. Nadiaa, tai lähinnä tämän riipuksessa kantamaan sinistä timanttia, jahtaa viehättävä mademoiselle Grandis apureidensa Sansonin ja Hansonin ja todella veikeän steampunk-henkisen panssarivaunun kanssa. Salaperäinen ja hiljainen Nadia päätyy olosuhteiden pakosta Jeanin pelastamaksi, ja niin seikkailu alkaa...

Lyhyesti: ihastuin Nadiaan. Niin sarjaan kuin hahmoon. Sarja tuntuu olevan juuri sitä mitä hain, iloista ja mielikuvituksellista seikkailua ja jatkuvajuonisuutta, mainioilla hahmoilla. Etenkin jatkuvajuonisuus on todella ilmeinen ja selkeä juttu, mikä Neon Genesis Evangelionin jälkeen kerää aplodeja seisaaltaan. Kahdeksassa ensimmäisessä jaksossa ei ole yhtään filleriä mukana, vaan juoni kulkee jatkuvasti eteenpäin, ja uusia tvistejä saapuu etenkin näin alussa melkoista tahtia, niin uusien paikkojen kuin hahmojenkin muodossa.

Animaation taso on sarjassa kautta linjan hyvä, olin melkeinpä yllättynyt jäljestä tuotantovuoteen nähden. Ääninäyttely on oikein toimivaa ja kuten kertaalleen jo mainitsin, hahmot ovat todella mainioita. Omiksi suosikeikseni nousevat alun pahikset: Hanson & Sanson on todella hilpeä Dupont & Dupondt -henkinen parivaljakko (vaikkei oikeastaan niitä muistutakaan) ja punatukkaisten suurena ystävänä ihastuin Grandikseen välittömästi. Ehdoton plussa on myös siinä että sarja vähemmän yllättäen ohittaa animekliseitä pikakaistan kautta vitonen silmässä - ei pantsuja, ei jättirobotteja, ei koulutyttöjä. Ei ainakaan näiden ensimmäisen kahdeksan jakson aikana.

Musiikit ansaitsevat oman mainintansa, lähinnä perhanan hienon tunnarin vuoksi. En äkkiseltään keksinyt etsiä kuka kappaleen esittää, mutta taitaa olla ehkä paras kuulemani animetunnari. Muuten musiikeista vastaa aivan varmasti sama setä kuin Neon Genesis Evangelionissa, jännitetilanteissa käytetty piano on kompattu siihen aivan suoraan täältä.

ADV:n R1-DVD-julkaisu on varsin hyvä paketti. Jaksoja on levyä kohti neljä, enkä ainakaan itse kuvallisia virheitä huomannut. En tosin ole mikään kultasilmä. Ekstrojen puolesta ollaan perinteisesti vähän matalammilla vesillä, bonukset jäävät kasaan ADV:n sarjojen trailereita ja tekstittömiin alku- ja lopputeksteihin.

Yhteenvetona, Nadiasta jäi suuhun todella hyvä maku. Ei sarja räjäyttänyt vielä tajuntaani täysin, kunhan vain oli sellaista mielikuvituksekasta kerrontaa jota kaipasin. Uskoisin että tässä on taas yksi sarja joka saattaisi maistua hyvin ihan täydelle anime-noviisillekin. Piirrettyä jota ei ole pureskeltu täysin valmiiksi.

Kaksi ensimmäistä levyä on itseasiassa aika mainio lähtökohta tutustua sarjaan. Ensimmäisellä levyllä homma ei ehdi vielä oikein alkaa, mutta kaksi levyä on suht koherentti ja hyvä tarinakokonaisuus jonka jälkeen osannee päättää iskeekö sarja vai ei. Minuun tosiaankin iski, pari kolme seuraavaa levyä lähtee tulemaan DVD Boxofficesta pikaisesti. Rauhallisen alun jälkeen on selvästi paljon nähtävää...

-Juha

Avatar
Gortef
Viestit: 207
Liittynyt: Ti Huhti 01, 2003 12:52
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gortef » Ma Huhti 14, 2003 12:59

Erinomainen sarja kaikenkaikkiaan. Ja jos DVD laatu on tosiaan hyvää luokaa niin vähät extratkin antaa anteeksi.
Habeeb it!

Avatar
leonichan
Viestit: 454
Liittynyt: Ma Maalis 10, 2003 03:21
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja leonichan » La Huhti 19, 2003 14:14

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikös Nadian hahmosuunnittelussa ollut myös Yoshiyuki Sadamotolla näppinsä pelissä? Siis melko pitkälle sama tiimi Nadiassa ja NGE:ssä?
leonichan - Saradan... joku. Se kuka saa nakittaa muut tekemään kaikkea <3

"The Boy's High School Love Situation is Comparatively Often"

Avatar
M-Arkku
Viestit: 278
Liittynyt: Su Tammi 19, 2003 20:12
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja M-Arkku » La Huhti 19, 2003 22:50

Hyvinkin mahdollista, sillä NGE ja Nadia ovat molemmat GAINAX:n ja kyseinen herran on/oli tuotantoyhtiön palkkalistoilla. Tämän hetkistä tilaa en mene vannomaan Sadamotolle. Animenfo.com ei antanut asialle varmistusta ja nettiä ei jaksanut alkaa kaivelemaan.
Markku Mulari
Oulun SuurSensei

"When I dream, I want a pony."
- The Acts of Gord: The Book of Chronicles, Chapter XXI -

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Su Huhti 20, 2003 22:27

"Character Designs: Yoshiyuki Sadamoto" kertoo kotelo.

Itselle Anno oli ainoa nimi joka pisti silmään, ei oikein muita animetekijöitä (Miyazakia lukuunottamatta) ole jäänyt niminä mieleen.

-Juha

Avatar
Lmmz
Otaking
Viestit: 521
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:34
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lmmz » To Huhti 24, 2003 10:39

Itsekin aloin Nadiaa katsomaan lopulta, ja sarja yllätti monessa mielessä lähinnä yhtymäkohdillaan moniin muihin sarjoihin. Todennäköisesti kyse on niin päin, että Nadia on ollut esikuvana ja muut ovat matkineet, mutta koska juttuja katsoo näin päin, sarjasta pomppii välillä joitakin kohtia todella selkeästi esille.

Päällimmäisenä tulee tietenkin mieleen Laputa; alkutilannehan on aivan samanlainen ja yhtymäkohtia on todella paljon niin miljöön, hahmojen ja tarinan suhteen. Kysehän ei ole täysin sattumasta, http://utd500.utdallas.edu/~hairston/nadialaputa.html selittää (ja spoilaa!) enemmän yhtäläisyyksistä.

Pikkupahikset puolestaan tuovat suoraan mieleen Team Rocketin Pokémonista; hahmot ovat lähes täysin samanlaiset, taskuhirviöissä vain yksi on muuttunut Meowiksi.

Gainax on niinikään tunnettu sisäpiirivitseistä, NGE:stä ja Otaku no Videosta löytää Nadian jälkeen taas kerran paljon uutta :)

Kaikenkaikkiaan mainio "erilainen" anime (1800-luvun eurooppalainen miljöö todellakin eroaa vähän koulutyttöjutuista), tunnelma kohdallaan ja tarina vetää.
Kosmos on laaja. | Tutturuu!

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ma Touko 26, 2003 18:28

Jees, Nadiat 3-5 tulivat DVD Boxofficelta. Tilausaika samaa luokkaa kuin näillä kahdella ensimmäisellä: tilaus sisään 4.5., postiin 15.5. ja laatikosta löytyi tänään. Kärsivällisyys on kuitenkin hyve, eikös?

Fiilikset sarjan jatkosta tulevat tänne kun olen ehtinyt levyt katsoa. Ainakin kolmoslevyn takakannen perusteella nähdään Grandis alusvaatteissaan, JUMMI!

-Juha

Avatar
M-Arkku
Viestit: 278
Liittynyt: Su Tammi 19, 2003 20:12
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja M-Arkku » Ma Touko 26, 2003 20:59

No paljon ei vaadi: punapää alusvaatteissa. Mutta oikeutetaan jokainen omaan pieneen fetissiinsä ;)
Markku Mulari
Oulun SuurSensei

"When I dream, I want a pony."
- The Acts of Gord: The Book of Chronicles, Chapter XXI -

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Su Kesä 08, 2003 15:45

Nadia no Fushigi no Umi jaksot 9-20

Kuten jo yllä kirjoitin, ensimmäiset kahdeksan jaksoa on Nadiassa aika tiivis ja yhtenäinen juonikudos - samassa paketissa hahmojen esittely ja heidän välisten suhteidensa kehittely, ja setup & payoff yhdelle sivujuonelle. Pitäisin alkua aikalailla prologina varsinaiselle sarjalle.

Nadian kolme seuraavaa levy ovatkin huomattavasti verkkaisempaa materiaalia kuin ensimmäiset jaksot. Pääpaino on ihmissuhdekuvauksella ja jo esiteltyjen hahmojen kehittelyllä, vaikka sankarikaarti toki joutuu koetukselle ja ongelmiinkin.

Kaikenkaikkiaan etenkin tämä maailman persoonallisin pahiskaarti eli ihana senorita Grandis ja apulaisensa Sanson & Hanson saavat uutta lihaa ja väriä, ja ottavat hyvin erilaisen roolin sarjassa... Nadian ja Jeanin suhde on ollut sarjan ihmsisuhdekuvauksen pääpointti alusta lähtien, ja sekin etenee hitaasti mutta varmasti.

Rauhalle ja levolle ei kuitenkaan ole ikuisesti aikaa, se tulee jaksossa 20 todella selvästi esille. Vitoslevy loppuu cliffhangeriin joka sai ainakin minut pureskelemaan kaapinovea kuuluvin äänin ja toivomaan että palkkapäivä tulisi pian.

Nadia on nyt puolessavälissä eikä kiinnostus ainakaan laskenut näiden jaksojen katsomisen jälkeen. Sarja on miellyttävän rentoa ja mielikuvituksellista seikkailua, täynnä hyvin suunniteltuja ja persoonallisia hahmoja. Suurta juonikudosta kelataa pienillä vinkeillä katsojan nähtäväksi, ja useampi mysteeri saa toivonmukaan vastauksen tulevaisuudessa.

-Juha

Avatar
Hecatonchiros
Viestit: 113
Liittynyt: La Touko 03, 2003 19:38

Viesti Kirjoittaja Hecatonchiros » La Kesä 14, 2003 23:16

Itse en kyseistä sarjaa ole nähnyt kuin yhden saksaksi dubatun jakson ruotsinlaivalla, ja olin vielä pienessä tuiskeessa sitä katsoessani. Niin. Oli minulla joku pointtikin tässä, eli:

Disneyn Atlantis-piirrosfilmin ilmestymisen aikoihinhan syntyi pienimuotoinen haloo siitä, kuinka paljon nämä kaksi teosta muistuttivat toisiaan.

Kun Googlella pistää hakusanaksi joko "nadia vs atlantis" tai "nadia and atlantis", löytää jos jonkinlaista sivustoa aiheesta. Heitetäänpäs tähän nyt yksi osoite.

Spoilerivaroitus, varmuuden vuoksi.

http://www.animenewsnetwork.com/feature.php?id=67

Jännää, eiks je?
Viimeksi muokannut Hecatonchiros, Su Kesä 15, 2003 02:56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Su Kesä 15, 2003 00:53

En kuollaksenikaan uskalla vilkaista mokomaa sivua (enkä Lammaz-sedän aiemin tahnaamaa) ennenkuin loput viisi Nadiaa ovat hyllyssä & katsottuna. Spoileriallergia, Babylon vitosen peruja. :)

-Juha

Avatar
Hecatonchiros
Viestit: 113
Liittynyt: La Touko 03, 2003 19:38

Viesti Kirjoittaja Hecatonchiros » Su Kesä 15, 2003 02:57

Ach ja perkele. Arvasin että jotain unohtui. Spoilerivaroitus lisätty edelliseen postaukseen.

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Su Kesä 15, 2003 03:11

Jos näin käy, muokkaa vanhaa viestiäsi spoilerisäännön mukaisesti. Ks. ensimmäinen viesti tällä alueella.

Tee se nyt jälkikäteenkin viestillesi, niin olisi ihana asia.

Avatar
z4rd
Viestit: 39
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 18:14
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja z4rd » Ma Kesä 30, 2003 13:15

Kiitokset Lunaelille, tämän arvostelun innoittamana tuli hankittua Nadiaa (formaatti jääköön epäselväksi :oops: ) ja voi herranjestas se iski, leuka makasi pölypallojen seurassa lattialla tapaan jota ei ihan lähiaikoina ole tullut koettua ...

Suositellaan lämpimästi jokaiselle!
You might have lived wrongly as a man, or you might have lived wrongly as a woman, in the end it's still a Way of a Human. We may part under the real blue sky, but the Okama Kenpo will strive.

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ma Kesä 30, 2003 16:25

Tosiaan, tänään oli palkkapäivä. Voisi pistää tilauksen vetämään. :)

Loppusarja tänne kuin olisi jo!

-Juha

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa