Texhnolyze vol. 1-8

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
NetDiver
Viestit: 117
Liittynyt: Ke Touko 12, 2004 11:23
Paikkakunta: Helsinki

Texhnolyze vol. 1-8

Viesti Kirjoittaja NetDiver » Ma Elo 09, 2004 13:29

Texhnolyze vol. 1-8 R2 Japani import

Kuva

Lukuss, kaupunki syvällä maan sisällä. Kaupunki, jonka muu maailma unohti. Väkivallan ja epätoivon kaupunki. Kaupunki, jossa kyberneettinen teknologia Texhnolyze hallitsee. Nyt Lukussin kohtalo on neljän erikoisen henkilön ja Texhnolyzen käsissä, sen tuhoksi tai pelastukseksi.

Texhnolyze on uusin projekti, jota koristaa Yoshitoshin Aben nimimerkki. Hahmosuunnittelijana vain tällä kertaa. Aben lisäksi tekijätiimistä löytyy paljon samoja nimiä, jotka olivat Aben kanssa tekemässä mm. Haibane Renmeitä ja Serial Experiments Lainia.

Juoni ja toteutus
Texhnolyze on monessa mielessä hyvin erilainen ja kokeellinen anime, jos sitä animeksi voi edes kutsua. Texhnolyze on ajoittain lähempänä taideanimaatiota kuin perinteistä tv-sarjaa. Ensimmäisestä minuutista, joilloin Juno Reactorin Guardian Angel-biisin siivittämä intro pyörähtää käyntiin, viimeiseen minuuttiin Texhnolyze jyrää katsojan penkkiin visuaalisuudellaan ja tyylillään. Sarja pitääkin sisällään mielestäni yhden animehistoria vaikuttavimman kohtauksen, toisen jakson lopun. Texhnolyze käyttää suureksi osaksi animaatiota, musiikkia ja äänimaailmaansa perinteisen dialogin sijasta tarinan kertomiseen. Ensimmäisessä jaksossa ei dialogia löydy muutamaa lyhyttä keskustelua enempää. Animaatiosta vastannut Madhouse onkin hoitanut hommansa suurella rakkaudella, sillä lämpimän ruskeissa ja keltaisissa sävyissä uiva taustataide on todella kaunista ja animaatio on etenkin "yökohtauksissa" huipputasoa. Erikoismainita pitää antaa Keishi Uratan ja Hajime Mizoguchin sarjaan säveltämälle musiikille. Uratan ja Mizoguchin erittäin tummat ja kokeilevat sävellykset ovat juuri omiaan Texhnolyzen omaperäiselle kerronnalla ja sävyttävät Lukussin kaupungin suuria vastakohtia. Gacktin laulama jaksojen päätöstunnari Tsuki No Uta korostaa hitailla rytmeillään sarjan melankoliaa.

Epätavallisesta kerronnasta johtuen Texhnolyzen juoni avautuu varsin hitaasti ja alkuun katsoja voi olla hieman hukassa. Tapahtumat etenevät kuitenkin loogisesti ja sarjan puoliväliä lähestyttäessä katsoja on perillä Lukussin kaupungissa toimivien ryhmittymien ja henkilöiden voimasuhteista. Sarjasta löytyy muutama todella yllättävä juonenkäänne ja sanottakoon, että sarjan päätös ei ole mikään onnellisin.

Sarjoissa, joissa Abe on ollut hahmosuunnittelijan kynänvarressa, on aina ollut poikkeuksellisen vahvat henkilöhahmot ja Texhnolyze ei ole poikkeus säännöstä. Henkilökaarti on laaja, toisistaan hyvin poikkeava ja hahmoja eteenpäin vievät motiivit on mietitty loppuun asti huolella. Juonen kannalta heti ensimmäisessä jaksossa tärkeiksi hahmoiksi muodostuvat rampautettu nyrkkeilijä Ichise, tulevaisuuteen näkevä tyttö Ran, Orugano-järjestön johtaja Onishi ja muukalainen Yoshii maanpinnalta. Jos sarjaan pitäisi nimetä päähenkilö, niin nimellinen pysti kuuluu Ichiselle. Todellisuudessa päähenkilön titteli vaihtuu sarjan aikana useaan otteeseen ja aluksi täysin mitättömältä tuntuvalla sivuhenkilöllä voi olla todella suuri rooli juonenkuljetuksessa. Koska Texhnolyzen teemoina pyörivät väkivalta ja ihmismielen synkkäpuoli, ei katsojaa säästellä irtoraajoilta ja sadismilta. Sarjan hahmot päähenkilöitä myöten ovat kylmiä ja turmeltuneita, vailla pelastusta. Vähäisestä dialogista huolimatta sarjan ääninäyttely on huippuluokkaa ja roolivalinnat erinomaisia. Tuskan huudon ovat välillä niin rastavia, että kylmää tekee.

Tekniset seikat
Texhnolyzen katselussa oli Japanista importoidut R2-dvd:t. 22-jakson sarja on jaettu kahdeksalle levylle, jotka ensimmäistä levyä lukuunottamatta sisältävät kolme jaksoa levyä kohden. Ensimmäisellä on vain avausjakso. Levyistä ja niiden sisällöstä huokuu heti tinkimätön japanilainen laatutaso. 16:9 laajakuva on tarkka ja värit erottuvat erinomaisesti. Äänet ovat kirkkaita ja etenkin tulitaisteluissa käytettyjen oikeiden aseiden terävät napaukset todella säväyttivät. Joka levyllä on extroja hieman niukasti, mutta extrat vaihtelevat levyltä toiselle. Erityistä kiitosta täytyy antaa eri tekijoiden haastatteluista. Japanilaiseen tapaan levyjen koteloissa on usein mukana pientä extraa ja Texhnolyzen kohdalla se on hahmokortit, joista muodostuu pieni peli.

***** Todella hienosta toteutuksesta ja tinkimättömästä omaperäisyydestään tälle tekeleelle, en voinut antaa muuta kuin täydet pisteet. Vastaavaa ei olla nähty, ikinä.
Viimeksi muokannut NetDiver, Ti Syys 28, 2004 14:08. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
" Only the past is impossible to change."
http://www.huuto.net/fi/showlist.php3?seller=ville2501

Avatar
Lonkerohattu
Viestit: 148
Liittynyt: To Touko 22, 2003 00:00
Paikkakunta: Helsinki

Re: Texhnolyze vol. 1-8

Viesti Kirjoittaja Lonkerohattu » To Elo 19, 2004 01:51

Vaikka Texhnolyze -sarjassa onkin tiettyjä niin esteettisiä kuin tarinankerrollisia oivalluksia, niin kokonaisuutena sen kerrontaa vaivaa sekavuus. Tekijät ovat luottaneet liikaa katsojien älykkyyteen ja yliarvioivat pahasti niiden ihmisten määrän, keillä on tukenaan vahva luonnontieteellinen koulutus, jota he ovat vahvistaneet vielä humanismilla ja sen scifiksi nimetyllä äpärälapsella.

Esteettisesti sarja on itse sisällöltään sen sijaan yhtenäinen kokonaisuus, jossa muuten niin toimivan tyylin rikkoo ainoastaan mauton intro - mikä tosin ei ole ollenkaan poikkeuksellista tv-sarjoissa, koska kyseessä on oma taiteenlajinsa, jonka vain harvat musiikkivideoiden tekijät hallitsevat kunnolla. Tämän sarjan musiikki ei varmasti toimi yksinään, mutta kuvavirran kanssa se luo usein niin tiivitä tunnelmia, että valtaosa siitä kestää varmasti hyvin ajan hammasta.

Minä pidän kyynikkona inhorealismista ja olen ollut höyrähtänyt scifiin koko pienen ikäni, mutta jos minullakin on vaikeuksia pakottaa itseäni katsomaan tätä sarjaa toiseen kertaan, niin voin vain kuvitella miltä Texhnolyze näyttää ns. maallikon silmään. Vaikka Texhnolyzessä läträtäänkin yllin kyllin verellä ja sisälmyksillä, niin väkivalta ei ole itsetarkoituksellista, koska sillä vain vahvistetaan sitä ahdistusta, joka syntyy ihmiskunnan periluonteen lohduttomalla kuvaamisella.

En ole oikein vieläkään varma ylistetäänkö vai kritisoidaanko tässä sarjassa nykyistä jäyhän mekaanista newtonilaista maailmankuvaa ja selvästi niin myös buddhalaiseen ja stoalaiseen välinpitämättömyyteen suhtaudutaan yhtä kaksijakoisesti. Yritän olla spoilaamatta tämän enempää, mutta newtonilaisessa filosofiassa vain kuolema on lopullista ja siten se on ainoa todellinen asia tässä maailmankaikkeudessa, mutta Texhnolyzen maailmassa kuolemakin on omalla tavallaan voitettu, minkä takia sekään ei voi tarjota enää lopullista rauhaa. Niin buddhalaisuuden kuin stoalaisuuden keskeinen ydinoppi on inhimillisten halujen tietoinen hillitsiminen, pitkälti mielenrauhan säilyttämiseksi, mutta mitä sitten "Doc" ja "Ichise" löytävätkään pakomatkallaan maan pinnalle? Tämän selkeämmin ja tiivimmin en pysty kuvamaan Texhnolyzen perusteemoja.

Paatuneille scifi-faneille tämä sarja on ehdottomasti kertakatsomisen arvoinen, mutta tätä ei todellakaan kannata katsoa silloin kun on henkisesti alamaissa ja eikä varsinkaan päihteiden vaikutuksen alaisena.
Jos olet rakastanut tai olet jostain muusta syystä onnen huumama - aka euforinen, hähä! - niin tällä sarjalla kyllä palaudut nopeasti ns. rationaaliseksi. Tekijät ovat myös tahallisesti suunnitelleet sarjan niin, että siinä on usein tietoisena kontrastina joko äärimmäisen kirkkaita tai tummia kuvia, jotka näkee selvästi vain hämärässä taustatilassa, minkä takia on suositeltavaa katsoa tämä sarja illalla ja suljettujen verhojen takana - ellei sitten asu kellarissa tai luolassa. ;D

Edit: Kello on aivan liian paljon, joten olen sokea omille typoilleni. Korjataan tekstiä sitten myöhemmin...
Edit 1: Jahas, palataan asiaan vielä myöhemmin...
Viimeksi muokannut Lonkerohattu, To Elo 19, 2004 16:33. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
Minua ei päästetä edes taivaan portin lähettyville, helvetistä minut potkittiin jo pois ja olen aivan liian sekaisin saavuttaakseni nirvanan. Elämäni on kuitenkin ihanaa, koska pääsiäispupu palkkasi minut tappamaan joulupukin.

Avatar
NetDiver
Viestit: 117
Liittynyt: Ke Touko 12, 2004 11:23
Paikkakunta: Helsinki

Re: Texhnolyze vol. 1-8

Viesti Kirjoittaja NetDiver » To Elo 19, 2004 10:25

Lonkerohattu kirjoitti:En ole oikein vieläkään varma ylistetäänkö vai kritisoidaanko tässä sarjassa newtonilaista maailmankuvaa ja selvästi niin myös buddhalaiseen ja stoalaiseen välinpitämättömyyteen suhtaudutaan yhtä kaksijakoisesti. Yritän olla spoilaamatta tämän enempää, mutta newtonilaisessa filosofiassa kuolema on lopullista ja siten se on ainoa todellinen asia tässä maailmankaikkeudessa, mutta Texhnolyzen maailmassa kuolemakin on omalla tavallaan voitettu, minkä takia sekään ei voi tarjota enää lopullista rauhaa. Niin buddhalaisuuden kuin stoalaisuuden keskeinen ydinfilosofia on inhimillisten halujen tietoinen hillitsiminen, pitkälti mielenrauhan säilyttämiseksi, mutta mitä sitten "Doc" ja "Ichise" löytävätkään pakomatkallaan maan pinnalle? Tämän selkeämmin ja tiivimmin en pysty kuvamaan Texhnolyzen perusteemoja.
Huomaa, että Lonkerohatulla on sana halussa. Lainattu kuvaus tiivistää Texhnolyzen teemat paremmin kuin itse sain paperille raapustettua. Sanomattakin selvää, että Texhnolyze on hyvin vaikeaa purtavaa monille. Sarjasta suoranainen nauttiminen vaatiikin jo jonkinasteista sosiopaattista mielenlaatua.

Lonkerohattu kuitenkin jo mainitsi nämä ja paljon muuta olleellista, joten on turhaa samaa asiaa moneen kertaan kirjoittaa. Olen mietteistäsi sarjasta hyvin samoilla linjoilla, paitsi luulen sarjan olevan katselukerran arvoinen myös muille kuin paatuneille scifi-faneille :).
Jos olet rakastanut tai olet jostain muusta syystä onnen huumama - aka euforinen, hähä! - niin tällä sarjalla kyllä palaudut nopeasti ns. rationaaliseksi.
Jostain syystä kyseisestä lauseesta tuli viikon paras vitsi :), jotka aukenee vain sarjan nähneille ;). Tai sitten omaan perin oudon huumorintajun :roll: .
" Only the past is impossible to change."
http://www.huuto.net/fi/showlist.php3?seller=ville2501

Avatar
Brisca
Viestit: 67
Liittynyt: Ke Kesä 01, 2005 14:46
Paikkakunta: Hattula

Viesti Kirjoittaja Brisca » Su Joulu 11, 2005 20:41

Whoa, arvosteluistanne tuli ihan sellainen olo, että "älkää vaan missään nimessä katsoko tätä".. Mutta mutta, katsoin sarjan keskivaiheilta neljä jaksoa ja iski hinku nähdä se alusta asti. Onko sarjasta ilmestynyt eurooppalainen dvd-versio?
"Go home, crybaby, before you piss me off even more"
-Yuki Eiri

Avatar
NetDiver
Viestit: 117
Liittynyt: Ke Touko 12, 2004 11:23
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja NetDiver » Ti Joulu 13, 2005 00:25

Brisca kirjoitti:Whoa, arvosteluistanne tuli ihan sellainen olo, että "älkää vaan missään nimessä katsoko tätä".. Mutta mutta, katsoin sarjan keskivaiheilta neljä jaksoa ja iski hinku nähdä se alusta asti. Onko sarjasta ilmestynyt eurooppalainen dvd-versio?
:) ... Tarkoitus ei ole käännyttää pois potentiaalisia katsojia, mutta ottaen huomioon sarjan luonteen, on ihan jees kertoa hieman mitä on tulossa. Lisäksi Lonkerohatun tekstissä on havaittavissa pientä ironiaa ;). Texhnolyze on kovaa ja vaikeasti purtavaa monessa vaiheessa, mutta lopulta erittäin palkitseva katselukokemus. Mutta kysymykseesi, sarjaa on ilmestynyt kolme kiekkoa eurojulkaisuina. Saa vaikka Play.comista. Eurokiekot ovat ilmeisesti sisällöllisesti lähes identtiset jenkkijulkaisun kiekkojen kanssa, eli vielä kolme kiekkoa olisi tulossa. Jenkkilässä kaikki kuusi levyä onkin jo julkaistu.
" Only the past is impossible to change."
http://www.huuto.net/fi/showlist.php3?seller=ville2501

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa