Kamijyo Akimine: Samurai Deeper Kyo -manga

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Ryokan
Viestit: 393
Liittynyt: Ma Joulu 22, 2003 11:37

Kamijyo Akimine: Samurai Deeper Kyo -manga

Viesti Kirjoittaja Ryokan » Ti Heinä 27, 2004 12:49

Samurai Deeper Kyo

Samurai Deeper Kyo on historiallinen samuraiseikkailu, jossa Blade of the Immortalin tyyliset väkivaltaiset taistelut yhdistyvät kepeään huumoriin. Tekijänsä ensimmäisenä mangana teos alkoi ilmestyä lokakuussa 1999 Shuukan Shounen -lehdessä. Sittemmin animeksikin (Studio Deen 2002) kääntynyt sarja on Tokyopopin julkaisemana ehtinyt kymmenenteen osaansa. Arvostelun pohjana on käytetty kahta ensimmäistä yhteensä 27 albumista. Pyrin tarkentamaan arvostelua sitä mukaa, kun sarjan osia hyllyyni ilmestyy 8)

Sarja sijoittuu Sekigaharan taistelun (Japanin ehkä suurin sisällissota) jälkimaininkeihin. Vuosi on 1604 ja sota on jättänyt jälkensä ihmisiin. Tarinat taisteluiden (anti)sankareista kulkevat kylästä toiseen. Demon Eyes Kyo (Onime no Kyo) on etsintäkuulutettu tuhannen ihmisen surmaaja, josta on luvattu miljoonan palkkio. Kaunis palkkionmetsästäjä Yuya Shiina luulee tilaisuutensa tulleen, kun kuvausta vastaava mies kävelee vastaan. Kyseessä on kuitenkin rauhaa rakastava lääkekauppias Mibu Kyoshiro, joka on Kyon täydellinen vastakohta. Joka tapauksessa myös Mibusta on tarjottu palkkio, eikä Yuyalla ole aikomustakaan päästää rahaa käsistään. Pian kuitenkin paljastuu Kyoshiron ja Demon Eyes Kyon välinen yhteys: molemmat asuvat samassa ruumiissa, kuin saman henkilön eri puolina! Mistä on kyse? Skitsofreniasta? Pahoista voimista?

Arvostelun alussa kerroin kyseessä olevan historiallisen sarjan. On aiheen tehdä pieni tarkennus. Vaikka tietyillä tapahtumilla on vastineensa historiassa, ei tosipohjaisillakaan henkilöhahmoilla välttämättä ole nimeä kummempaa yhteyttä esikuvaansa. Muuten ajan henki on kuvattu onnistuneesti, tästä kiitos myös käännökselle. Japaninkielisiä termejä ei ole yritetty kääntää, vaan kirjan loppuun on lisätty sanasto lukemista helpottamaan. Piirrosjälki on tyylikästä ja tukee osaltaan koko tarinan kaksijakoisuutta: Mibu on ilmeitään myöten sympaattinen ja koominen hahmo, kun taas taistelukohtauksissa ei verta säästellä. Tästä syystä Samurai Deeper Kyo ei ehkä sovellu nuorimmille lukijoille. Huumorikin on paikoin hieman aikuisempaan makuun. Mukaan on tietty mahdutettu myös fanserviceä, mutta ainakaan ensimmäisissä osissa tätä ei ollut häiriöksi asti.

Nähtäväksi jää, riittääkö tarinan vetovoima peräti 27 osaan, mutta ainakin alku on mielestäni erittäin lupaava. Ensimmäisen albumin sivuja pääsee katsomaan tältä Tokyopopin sivulta.

Avatar
niidel
Viestit: 287
Liittynyt: Ma Syys 19, 2005 01:04
Paikkakunta: Helsinki / Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja niidel » Su Joulu 09, 2007 04:29

Herätänpä tämän ketjun kuolleista :D

Samurai Deeper Kyo on tällä hetkellä yksi niistä sarjoista, joita ostelen... enkä tiedä miksi. Kuten pari ensimmäistä kirjoittajaa kertoivatkin, alkuasetelma on - vaikkei erityisen maatajärisyttävän mullistuttava - varsin hyvä petaus tulevalle: ihmetellään jännitettä Yuyan ja Mibu Kyoshiron välillä ja varsinkin yhteyttä Mibu Kyoshiron ja Demonisilmä-Kyon välillä. Piristävästi Yuyalla vaikuttaa olevan myös omaa tehoa ja vetovoimaa ja tämä tuntuukin olevan Kyoshiro-Yuya-parin johtaja. Yuya ei myöskään ole pelkkä Isojen Vahvojen Poikien mukana kulkeva heittopussi joka itkee ja kannustaa taustalla, siitä huolimatta, että Yuyan rooli on myös olla se tissiperse, josta fanservice tähän sarjaan saadaan.

Kamijyon (no käytetään nyt sitten tätä translitterointitapaa kun artisti itse tahtoo, vaikka henk. koht. en siitä pidä :P) piirrosjälki on sulava, jopa feminiininen (minkä saattaa toki selittää myös artistin naissukupuoli, nyt kun tarkistin Wikipediasta :D). Varsinkin kansien "taidekuvat" ovat kauniita, joskin ne ovat enimmäkseen vain hahmoja; ympäristöön ei ole niissä erityisesti panostettu.

Valitettavasti tässä ovatkin SDK:n hyvät puolet. 23 luetun osan jälkeen voin sanoa, että osan 5 jälkeen sarjassa ei ole tapahtunut oikeastaan mitään uutta. Kyon porukka vaeltaa Jossain ja etsii Kyon ruumista. Pahis ilmestyy ja tätä vastaan taistellaan. Lisää pahiksia ilmestyy ja näitä vastaan taistellaan. Kun pahikset on voitettu, saadaan tietää, että HE OLIVATKIN VASTA HARJOITTELUA tai VOIMIANNE VAIN KOETELTIIN ja nyt heitä vastaan asettuu "12 keisaria" / "4 kuningasta" / "5 tähteä" / "6 päkkiä" / "2 kivestä", jotka ovat toinen toistaan voimakkaampia. Jossain vaiheessa kierros menee ympäri ja aloitetaan alusta: jotkut näistä on herätetty henkiin ja ovat nyt, ylläripylläri, ENTISTÄ VOIMAKKAAMPIA.

Taistelut voivat pelastaa toimintamangassa (ja -animessa) paljon. Tässäkin Samurai Deeper Kyo epäonnistuu. Kamijyon tapa kuvata taisteluita on toisaalta epäselvä ja välillä onkin todella vaikea saada selvää mitä taistelussa tapahtuu. Ehkäpä juuri tämän takia noin joka toisessa taistelussa joku huutaakin "he liikkuvat niin nopeasti etteivät silmäni pysty seuraamaan heitä"? Voi myös olla, että kyse on vain siitä, että taistelut on piirretty huonosti ja sekavasti. Silloin, kun Kamijyo onnistuu piirtämään taistelun selvästi, se tapahtuu tylsästi ja toteavasti, eikä jännitettä onnistuta luomaan. Eikä ihmekään, kun hahmoja juoksutetaan eteen niin monta kerrallaan, ettei näihin ehdi kiintyä - eikä sillä ole väliä, koska hahmot ovat joko ylivoimaisia, kuten Kyo, tai vaihtoehtoisesti turhia ja yhdentekeviä. Valitettavasti Yuyakin tippuu nopeasti turhuuden kastiin ja tämän tehtäväksi jää - kyllä vain, itkeä tai hihkua taustalla kun pojat hoitavat taistelun.

Mitä Samurai Deeper Kyosta jää sitten käteen? Se ei loista millään tasolla, ei samurai- kuin toimintamanganakaan. Realistisesta samurai-kuvauksesta ei voi puhua, niin paljon siinä lentelee loitsuja ja zombisotureita. SDK:ssa ei myöskään ole elämää suurempia tunteita tai teemoja kuten kostonhimoa, synninpäästöä tai puhdasta soturihenkistä taistelun loppuunsaattamista, kuten esimerkiksi Kenshinissä. One Piecen tai Rave Masterin psykedeelisestä huumorista ollaan kaukana. Oikeasti vakavaa ja kypsää pohdintaa Kyossa ei ole. Henkilöhahmoista ei saada rakennettua persoonia, joista välittäisi tai jotka voisivat herättää edes jonkinlaisia tunteita, toisin kuin vaikkapa Fullmetal Alchemistissa. Samurai Deeper Kyo tarjoilee kaikki mahdolliset pojille suunnattujen toimintasarjojen kliseet väljähteenä sekoituksena. Sitä tekisi mieli sanoa kierrätystuotteeksi, mutta se antaisi kierrättämisestä huonon kuvan. Kaiken kaikkiaan Samurai Deeper Kyo on läpeensä tylsä, itseääntoistava samuraihenkinen toimintamanga, joka ei tarjoa mitään uutta.

En suosittele tätä mangaa kenellekään, ellei välttämättä kokoelmiin täydy saada kaikkia mahdollisia samurai-aiheisia mangoja. Itse olen kestänyt tätä 23 osaa vain siksi, että opiskelen oikeustiedettä, minkä johdosta kykenen lukemaan esimerkiksi useita satoja sivuja Euroopan Unionin ympäristödirektiivejä saamatta aivohalvausta.

Edit: muuttelin vähän sanamuotoja

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa