Omaken mangalukupiiri: FLCL 1-2

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Boardi
Viestit: 41
Liittynyt: Ma Tammi 27, 2003 23:32
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Omaken mangalukupiiri: FLCL 1-2

Viesti Kirjoittaja Boardi » Pe Touko 14, 2004 10:26

FLCL 1-2 (Fooly Cooly, Furi kuri jne)
Piirros: Hajime Ueda
Käsikirjoitus: Gainax
Kodansha, 2000
Tokyopop,
http://www.tokyopop.com/dbpage.php?prop ... rycode=BMG

FLCL
FLCL kertoo pienestä uneliaasta Mabase nimisestä kaupngista jossain
Japanin keskiosissa. Mabase ei kuitenkaan ole ihan tavanomainen, sillä
sen kuvaa hallitsee valtavankokoinen, silitysraudan näköinen tehdas,
josta pursuaa ajoittain valtavasti höyryä. Tavallisuudesta poikkeavaa
tuntuu myös olevan se ettei kukaan tunnu noteeraavan omituisia tapahtumia, joita kaupungilla tuntuu sattuvan.
Tarinan päähenkilö Naota asuu isänsä ja isoisänsä kanssa heidän
omistamansa kotileipomon yhteydessä olevassa kaksikerroksisessa
rakennuksessa. Naotan isoveljen lähdettyä Yhdysvaltoihin on hänen
ex-tyttöystävänsä alkanut kiinnittämään huomiota Naotaan varsin
vihjailevissa merkeissä. Tähän tilanteeseen heitetään skootterilla ajava
nainen, joka ohiajaessaan lyö Naotaa päähän bassokitaralla omituisin
seurauksin. Tarina voi alkaa...

Piirrosasu FLCL:ssä on melkoisen poikkeavaa normaalista mangatyylistä.
Tarkoituksellisesti sotkuisen näköinen piirrostyyli kuitenkin toimii
tunnelman välittäjänä. Etenkin toimintakohtaukset miellyttivät silmää,
etenkin vespalla ajavan, bassoa kantavan naisen, Harukon, ensiesiintyminen oli hienosti toteutettu.
Rosoista ja kaunista. Myös tarinoiden välillä olevat kuvat FLCLn hahmoista tehdyistä figuureista olivat nätin näköisiä.

FLCL-manga perustuu siis Gainax-studion tekemään, samannimiseen
animaatiosarjaan. FLCL toimii animena erinomaisesti, eikä pelkästään
hienon soundtrackinsä vuoksi. Manga sen sijaan joutuu vertailuun
animesarjan takia välittömästi ja ei ihan samanlaiseen tykitykseen pysty
kuin alkuteos. Tarina vaikuttaa aluksi hieman sekavalta ja tarina avautuu vasta
parin lukukerran jälkeen (jos silloinkaan ^^). Kaksiosainen mangasarja ei
kuitenkaan ehdi kehittää omaa juonikuviotaan vaan tuntuu toistavan
animaatiosarjassa esiteltyjä ideoita. Onneksi jotain erilaista löytyy ja
iso osa animaatiosarjassa nähdyistä tapahtumista jätetään kertomatta.
FLCL-mangassa kuitenkin jää päälle animaatioversiostakin tuttu pohdinta,
jossa alkaa miettimään, että mitä tällä tarinalla ajettiin oikeastaan
takaa?

On hyvin vaikea arvioida miten olisin tarinaan suhtautunut, jos en olisi
nähnyt animesarjaa ennen mangan lukemista.
FLCL-manga toimii kuitenkin mukavana muistikuvien palauttajana ja tarjoaa parikin vaihtoehtoista selitysmallia FLCL-tarinaan. Itse pidin kyllä
mangasta, mutta aivan suosikkilistalle se ei pääse. Hyvä yritys kuitenkin.


-Lasse/Boardi

Avatar
jek
Viestit: 16
Liittynyt: La Maalis 08, 2003 04:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jek » La Syys 18, 2004 16:33

Furi kurista jotkut tykkää ja jotkut ei. Minä kai sitten kuulun jälkimmäiseen kategoriaan.

Tiedän, että sarjalla on vankka fanikanta, ja jotkut pitävät sitä hauskimpana sarjana mitä animessa on tehty suurin piirtein koskaan. Kun sarjaa katsottiin Omaken videoillassa, joukossa oli muutama henkilö jotka nauroivat lähes taukoamatta koko sarjan ajan. Itse katsoin sarjaa lähinnä "häh"-tunteella.

Sama koskee mangaa. Luin sarjan kahteen kertaan, mutta jollei tarinaa selvitettäisi takakannessa ja kakkoskirjan alussa, tunteeni olisi vielä enemmän "häh". En oikein tiedä mitä Furikurista pitäisi ajatella. Se ei missään nimessä ole huono sarja. Perusmangasta poikkeava piirrostyyli on hurja ja omintakeinen, ihailin piirtäjän vahvaa kädenjälkeä ja säröisyyttä: tyyli ei ole kovin helposti nieltävä, ja voi karkottaa satunnaisia lukijoita. Silti tyyli on toteutettu tinkimättömästi.

Toisaalta säröisyys ja aika- ja paikkahyppäykset vaikeuttavat juonen (minkä juonen?) seuraamista. Välillä on aika vaikea käsittää missä mennään ja kuka puhuu, ollaanko menneisyydessä, nykyhetkessä vai unessa. Epäilemättä näin on tarkoituskin, ja käsittämättömyys on osa sarjan luonnetta, ei tekijöiden taitamattomuudesta johtuvaa. Luulen, että monille sarjan faneille juuri tässä jatkuvuuden puutteessa ja hyppäyksittäisyydessä on suuri osa sarjan lumosta.

Vaikuttaa siltä, kuin sarjan juonikaari - Harukon taistelu Naotan avulla intergalalaktisia pahiksia vastaan / Naotan veljen ja Mamimin kohtalon selvittely - olisi vain kulissi omituisuuksien esittelyn taustalle. Otsasta puskevat mustekalailmapallot, krokettia pelaavat pahisrobotit, tuijottavat kissat ja silitysraudan mallinen käsiasella varustettu tehdas ovat yhtä lailla tarinan päähenkilöitä kuin Haruko ja Naota. Vai onko sarjan juonikaari sittenkin surrealistinen matka esimurrosikäisen pojan kasvukipuiseen maailmaan ja kaikki omituisuudet Naotan aikuistumiseen liittämiä toiveita ja pelkoja?

Kaikesta huolimatta FLCL jätti minut kylmäksi. Saatoin hämmästellä omituisuuksia ja tarkkailla piirrostyyliä, mutta analyyttisesti ja ulkokohtaisesti. Pystyn näkemään, mitkä tekijät viehättävät sarjan faneja, mutta ne eivät puhtaasti subjektiivisella tasolla iskeneet minuun.

Objektiivisesti sanottuna: se on hyvä sarja. Mutta en silti tykkää.
-jek

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Su Helmi 13, 2005 22:32

Pidän itse animaatio-FLCL:stä melkoisesti. Se on minusta melko selkeä kasvutarina, mitä nyt kerrottuna vitosvaihde silmässä ja nitroja tuutissa. Melkoisen väripaletin ja vauhdikkaan soundtrackin kera. Yksi katselu, mikä itsellä alla on, ei riitä koko homman tulkitsemiseen, joten hieman jäytää mieltä ajatus siitä, kuinka paljon mahtaakaan kaikessa olla sekoilua pelkän sekoilun vuoksi, vailla mitään sisältöä.

Furikurin manga aiheutti hyvin samanlaisen tunteen. Sen tarina kulkee melkolailla samalla tavalla kuin animenkin, tosin eroja löytyy. Ja jos mahdollista, manga on muutaman kertoimen verran animea sekavampi. Niin graafisesti kuin kerronnallisesti. Kronologialla kikkaillaan, asioita ei selitellä turhia, ja lukijan odotetaan tekevän melkoista aivotyötä koko homman purkamiseksi. Ja jos mahdollista, sisällöttömän sekoilun tunne on mangan kanssa vielä animeakin suurempi. Jälleen kerran, sekä graafisesti että kerronnallisesti.

Kuten animessa, mangan yksi vahva puoli on hahmoissa. Naota jatkaa Gainaxin perinteistä "munaton miespäähenkilö totaalisen pihalla" -perinnettä, mutta on siitä huolimatta toimiva hahmo. Ja ulkoavaruuden vespatäti Haruko toki on kipeydessään aivan omalla tasollaan. Sivuhahmotkin ovat onnistuneet: pormestarin tytär Ninamoriin on saatu yllättävän mukavasti särmää vähällä esilläoloajalla.

Graafisesti FLCL:ää on melkeinpä pakko sanoa hienoksi, tai ainakin omintakeiseksi. Ei se "miellytä silmää" sanotaanko vaikkapa jonkun Blade of the Immortalin aukeamakokoisten pätkien tapaan, mutta jotain pirun toimivaa sen nyrjähtäneessä tyylissä on.

Kun kokonaisuus on luettu, mielessä pyörivät kuitenkin vähän samat ajatukset ja epäilyt kuin animeversion kanssa. Animen pelastus on siinä että se ei välttämättä vaadi täyttä keskittymistä. Jos tipahtaa kelkasta, niin voi vaan levittää kätensä ja nauttia visuaalisesta ilotulituksesta ja mainioista musiikeista. Manga ei minusta tarjoa ihan samanlaista mahdollisuutta - sen pitää toimia kokonaisuutena, siitä on saatava jotain irti.

FLCL:n mangasta ei lopulta saa. Lopun jutut ovat irtonaisia, ja monessa hommassa ei vaan tunnu olevan mitään järkeä. Se pohjalla kulkevan Naotan kasvutarina on minusta koko ajan tässäkin hyvin esillä, mutta jotenkin animen esitys asiasta on selkeämpi ja eheämpi. Joskin "eheä" tuntuu FLCL:n kanssa vähintäänkin perverssiltä sanavalinnalta...

FLCL:n lukeminen oli lähinnä mielenkiintoinen kokemus. Ei huono, muttei hyväkään. Mielenkiintoinen. Enkä ota ihan heti uudestaan, ainakaan ilman pään vahvistamista irtoremmeillä. Useampi luku varmasti avaisi sarjaa enemmän, samaan tapaan kuin FLCL:n toistuvat katselut. Tai sitten vaan alkaa nähdä järjestystä kaaoksessa, kun tarpeeksi haluaa.

-Juha

Avatar
Acolyte
Viestit: 339
Liittynyt: La Helmi 01, 2003 12:10
Paikkakunta: Kemi

Viesti Kirjoittaja Acolyte » Ma Helmi 14, 2005 12:04

FLCL on sellaista tiukkaa ajatusvirta-animea jossa vedetään ylikierroksilla sieniä popsien eteenpäin. Sitä voisi kenties kuvata tripiksi ilman huumeita. Itse pidin sarjasta kovasti. Siinä oli runsaasti hyvää animaatiota ja paljon pimeää huumoria samalla kuin säröinen hardrokki pauhaa taustalla. Mangaa voisi kuvailla FLCL:ksi josta on poistettu FLCL. Melko ruma ulkokuori joka on ontto sisältä. Tylsä ja mitään-sanomaton. Onneksi sitä on vain kaksi osaa, epäonneksi menin ostamaan yhden niistä...
"It's a morally corrupt hypocrisy fuckfest of a world we live in" CorvusCorax

Avatar
Allu
Viestit: 683
Liittynyt: Ma Huhti 25, 2005 16:26
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Allu » Pe Huhti 29, 2005 00:25

Pikku sisko iski eräänä päivänä FLCL:n kouraan ja sanoi lueppas tosta no sitten luin sen mangan ensimmäisen osan täytyy kyllä sanoa ettei oikein iskenyt. Hiukan omituinen idea, mutta sinällään ihan toimiva. Huumori saattoi olla jonkun mielestä hyvää, mutta ei oiken sekään iskenyt. No sitten pikku sisko pyysi, että hommaisin animea siitä no pakkohan se oli ensimmäinen jakso ladata eikä sen paremmaksi kyllä tullut vaikka oli hyvin tehty.

Avatar
Yoshitsumi
Viestit: 183
Liittynyt: Ke Touko 25, 2005 16:16
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Yoshitsumi » To Touko 26, 2005 14:23

No tällä pikkusiskolla sattui olemaan järin hyvä maku. :)

Avatar
Ayumi
Viestit: 88
Liittynyt: Ti Joulu 14, 2004 19:02
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Ayumi » To Heinä 07, 2005 18:13

Mielestäni FLCL mangana on ihan kohtuullinen. Ei voi odottaa, että se vaikuttaisi samalla tavalla kuin anime, piirtämällä ei vättämättä saa samoja ominaisuuksia aikaan, ja vaikka saisikin, se ei näytä niin hyvältä kuin animessa. Ruudulta katsottaessa liikkeen ja äänien kanssa se saa erilaisen reaktion aikaan.

Mutta ihan yleisesti, jostain syystä, pidin mangasta. Okei, myönnetään, tyyli on omaperäinen ja näyttää joidenkin mielestä ehkä siltä kuin "kymmenvuotias lapsi olisi piirtänyt sen". Ehkä osaksi piirrustustyylin ansiosta pidin siitä. Se on erilainen. Oikeastaan, en osaisi kuvitella hahmoja mangassa kovinkaan millään muulla tyylillä tehtynä. Silloin siitä saattaisi kadota 'se jokin Furi Kurimainen'. Taustoihin piirtäjä oli myös kiinnittänyt huomiota. Ja se paikasta toiseen hyppiminen ynnä muu sekavuus vain kuuluu asiaan. Luulen, että osasyy siihen miksi jotkut eivät pidä FLCL:stä johtuu siitä, että he lähtevät katsomaan sitä haluan-tajuta-juonen-heti-missä-mennään-mitä-tapahtuu -tyylillä. Ei tarkoitus olekaan tajuta sen enempää kuin päähenkilö. Kokonaiskuvan hahmottaa lopulta aika helposti, pienet sekavat yksityiskohdat ovat vain plussaa.

Mangan ympärillä pörrää se sama juoni. FLCL:n DVD:t muutamaan otteeseen katsottuna voin sanoa, että minulle manga oli ainakin 'selventävämpi' kokemus, se siis täydensi sitä, mitä animesta jäi hämärään. Pari ahaa-elämystäkin tuli koettua.

Mutta mutta. Mitä tässä nyt voi sanoa. Furi Kuri ilmestyi ja häipyi. Silti se elää.

Avatar
Hayari
Viestit: 124
Liittynyt: Ke Huhti 20, 2005 15:59
Paikkakunta: Turun liepeillä

Viesti Kirjoittaja Hayari » Ti Syys 27, 2005 18:25

Onko kellään teoriaa siitä mitä tämä mystinen "Furi kuri" tarkoittaa? Animessahan Naotan isä kysyi sitä aina välillä Naotalta, joka vastasi aina "En tiedä!" tai jotain vastaavaa.
Khleb za khleb, krov' za krov.

Avatar
Don Pixe
Viestit: 409
Liittynyt: To Kesä 09, 2005 17:19

Viesti Kirjoittaja Don Pixe » Ti Syys 27, 2005 20:31

Hayari kirjoitti:Onko kellään teoriaa siitä mitä tämä mystinen "Furi kuri" tarkoittaa? Animessahan Naotan isä kysyi sitä aina välillä Naotalta, joka vastasi aina "En tiedä!" tai jotain vastaavaa.
Ei sitä kai koskaan suoraan selitetä, mutta mangassa ainakin yhdessä kohtaa Haurko sanoo sanat, jotka on enkkukäännökseen kirjoitettu jotenkin "FLIjotakin" ja "CLIjotakin", en todellakaan muista mitä. Siihen naota vastaa hölmistyneenä "Furi? Kuri?" tms. joten alkuperäisessä tuossa kohtaa on varmasti lukenut fli:n ja cli:n tilalla luonnollisesti furi ja kuri, ja ota sitten selvää miksi ne on siitä näpsäisty.

Epäselvä viesti, koettakaa saada selvää. :D

Avatar
Hayari
Viestit: 124
Liittynyt: Ke Huhti 20, 2005 15:59
Paikkakunta: Turun liepeillä

Viesti Kirjoittaja Hayari » Ke Syys 28, 2005 22:32

Itsestä tuntuu, että se liittyy jollain tapaa seksiin tai niinkuin kiihottumiseen, sillä termi tulee yleensä esille kun Haruko lähentelee Naotaa. Mutta eipäs sitä varmaan muut tiedä kuin itse animen luoja.
Khleb za khleb, krov' za krov.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa