Riittäisikö vähempikin?

Vapaamuotoinen mutta asiallinen keskustelu. Anime- ja mangayhteisöä kiinnostavat aiheet, jotka eivät sovi suoraan muille alueille, kannattaa lähettää tänne - sana on vapaa.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Ryokan
Viestit: 393
Liittynyt: Ma Joulu 22, 2003 11:37

Riittäisikö vähempikin?

Viesti Kirjoittaja Ryokan » To Tammi 15, 2004 01:05

Kaipaisin yleistä mielipidettä seuraavanlaisesta asiasta: onko hyvänkin mangan/animen pituudella rajansa? Joistakin sarjoista on tehty menestyksen myötä järkyttävän pitkiä, ja ainakin itsellä on jo hieman huono maku suussa albumia nro. 20 lukiessa. Pari esimerkkiä.

Vihattu/rakastettu Love Hina sisältää 14 tuhtia kirjasta nuoren semi-nyhverön seikkailuja. Oliko kenellekään sarjaa lukeneelle puolenvälin jälkeen epäselvää, miten lopussa tulisi käymään? Viimeiset neljä albumia olivat täysin tarpeetonta juoksentelua paikasta toiseen milloin minkäkin hatusta temmatun syyn vuoksi. Tarina sai täysin surrealistiset piirteet viimeistään, kun paljastui, että kaikkihan ne sitä ujoa poikaa jahtaavat...

Ranma½ koostuu (jos oikein muistan) 36 osasta. En ole vielä kaikkia lukenut, mutta viimeisimpien elämysten varjolla voi olla, että lukematta jääkin. Tuntuu vain, että tarinankerrontaan ei tarvitse panostaa, kun rahavirta on tarpeeeksi vuolas.

Mitä mieltä olette? Kuinka pitkä manga tai anime liikkuu vielä hyvän maun rajoissa?
Viimeksi muokannut Ryokan, Ke Touko 25, 2005 10:49. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » To Tammi 15, 2004 01:39

Tämä todellakin riippuu teoksesta.

Fushigi Yugi - 52 - jaksoa + toista kymmentä OVA-jaksoa -> oikein hyvä sarja, mutta AIVAN LIIKAA. Tajutonta pakkovenytystä juonessa

Banner of the Stars 2 - 10 jaksoa -> Loistava sarja, loistava sarjan pituus

Angel Sanctuary OVA - 3 jaksoa -> Erinomainen teos, aivan liian vähän

Slayers - Kolme tuotantokautta kertaa 26 jaksoa -> Vitsit vanhenevat, vähemmällä olisi pärjätty, imo

Ayashi no Ceres - 26 jaksoa - sopivaisesti. Alku on hidasta, kuten niin monessa sarjassa, mutta sen jälkeen toimii. Optimimäärä

Mutta väitän kovasti, että sarja voi toimia pidempänäkin....

Card Captor Sakura - 70 jaksoa - vaikka alussa vähän hidasta onkin, tämä sarja ei missään nimessä kärsi loppua kohti. Tunnelma ja laatu pidetään loppuun asti - enemmänkin olisi mahtunut

(ja tästä saan varmasti flameja) Rurouni Kenshin TV - 95 jaksoa - vähempi olisi riittänyt, mutta mielestäni tarinaa piisaa koko sarjan matkalle. Jotkut pitävät vain Kyoto-tarinasta joka vie kolmasosan verran jaksoja puolesta välistä. Minun mielestä hyvää tarinaa on myös tuota ennen ja sen jälkeen.

Tiivistelmä - yleisesti ottaen 50 jakson tienoilla soi jo hälytyskellot monessa teoksessa, mutta tuo ei ole kiveen kirjoitettu. Pidempikin voi toimia, toki se vaatii huomattavasti enemmän jo taitoa kirjoittajalta jos verrataan lyhyempään.

Mangasta onkin sitten minua parempia kommentoijia.
Kyuu Eturautti - IRC:Kyuu @ irc.b2irc.net
Puheenjohtaja - Säätöyhteisö B2 ry
Varapuheenjohtaja - Tampere Kuplii ry
Valokuvaaja/roudari - Cosplay Finland Tour

Avatar
M-Arkku
Viestit: 278
Liittynyt: Su Tammi 19, 2003 20:12
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja M-Arkku » To Tammi 15, 2004 01:54

Ranma on hyvä esimerkki liian pitkäksi venyneestä sarjasta. Huoletta voi lukea 8-10 ensimmäistä ja kaksi viimeistä ja mistään ei jää paitsi. Välissä on muutama hulvaton one off-kappale, mutta nekään ei kokonaisuuteen vaikuta. Martial Arts School of MikäLieTälläViikolla alko jurppimaan jo kirjaa 15 lukiessa. Olisipa joku ollut minullekin kertomassa tuosta 8+2-säännöstä.

Viime aikoina pitkähkönä mangasarjana olen lukenut Akazukin ChaChata, 13 kirjaa, ja nyt on menossa kirja 5. Toistaiseksi ei ole iskenyt tylsyys, vaan pienen taikurioppilaan kaahausta Taikamaan ala-asteella on ollut hulvatonta lukea. Miksi sitten Aku Ankan tason sortumisen ei Suomessa ole tälläistä tullut?

Hyllyssä tällä hetkellä odottaa lukemistaa Kozure Ôkami (Lone Wolf and Cub). 20 toista tuumaa paksua oopusta. Dark Horse taisi julkaista tuon 28 kirjaa käsittävänä sarjana. En mene vielä sanomaan kärsiikö tuo pituudesta, mutta mitä olen kuullut, niin tuskin.

Monia sarjoja tehdään varmasti niin kauan kun lukijoita tai katsojia riittää. Tästä voisi hyvänä esimerkkinä käyttää tälläkin hetkellä Japanissa pyörivää One Piece-animea. Sarjaa tehdään taatusti niin kauan, kuin katsojaluvut pyörivät siellä yli 10% päällä.
Markku Mulari
Oulun SuurSensei

"When I dream, I want a pony."
- The Acts of Gord: The Book of Chronicles, Chapter XXI -

Maolvar
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Marras 28, 2003 23:14

Viesti Kirjoittaja Maolvar » To Tammi 15, 2004 01:57

Minua häiritsee turha pitkittäminen monessakin sarjassa. Mielestäni hyvin harvassa animesarjassa on liikaa jaksoja.

Esim. Trigunista olisi voinut tulla aivan loistava sarja jos turhaa sähläystä olisi vähennetty tuntuvasti. Olen katsonut sitä 13 jaksoa ja tuntuu siltä, että ainakin 12 ensimmäistä jaksoa on vain samojen huonojen vitsien toistoa. Jakso 13 oli muistaakseni jo parempi, mutta sen nähdessäni uskoni sarjaan oli jo mennyt. Trigun olisi kyllä ollut muutenkin aivan toisenlainen sarja jos minä olisin saanut päättää millaisiin seikkailuihin Vash the Stampede joutuu.

Vastaavasti jo animen katselun alkuaikanani näkemäni Shinkai Makoton mestariteos Hoshi no Koe on mielestäni aivan loistava esimerkki siitä, että hyvän tarinan ei tarvitse olla pitkä. Ehkä aika kultaa muistojani, mutta ainakin silloin siinä tuntui olevan paljon enemmän sisältöä kuin monessa vastaan tulleessa sarjassa.

Muutamat kaverini tuntuvat pitävän pitkistä sarjoista ja valittavat kun heidän suosikkisarjansa loppuvat. Itse en ole nähnyt vielä yhtäkään sarjaa jossa olisi oikeasti hyvää tasalaatuista sisältöä monen kymmenen jakson verran. En tosin ole katsonut yhtäkään kovin pitkää sarjaa loppuun asti tähän mennessä.

Mielestäni nyrkkisääntönä voi pitää, että jos sarjassa on yli 26 jaksoa niin ainakin osa jaksoista on turhaa täytettä, toki poikkeuksiakin varmasti löytyy. 13 jaksoakin olisi luultavasti enemmän kuin tarpeeksi useimmille sarjoille.

Avatar
Oniichar
Viestit: 65
Liittynyt: Pe Tammi 31, 2003 22:45
Paikkakunta: Nokia

Viesti Kirjoittaja Oniichar » To Tammi 15, 2004 07:36

Jos sarja on hyvä niin ei siitä saa "liian" pitkää tekemälläkään. Enemmänkin meikää haittaa niin pitkissä kuin lyhyissäkin hyvissä sarjoissa puolessa välissä se että perkule-kun-tämä-on-hyvä-mutta-olen-lukenut-jo-yli-puolet-kohta-se-loppuu.
"I don`t want to admit it... The mistake caused by our youth."
-Akai suisei no Char Aznable

Avatar
Darth Mauno
Wannabe
Viestit: 1043
Liittynyt: Ke Huhti 23, 2003 08:32
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Darth Mauno » To Tammi 15, 2004 09:56

Klassisin esimerkki, mikä minulle tulee mieleen turhaan pitkitetystä animesarjasta on Kimagure Orange Road (48 jaksoa), jossa kärjistäen voisi sanoa juonen etenevän vain muutamassa ensimmäisessä ja kahdessa viimeisessä jaksossa.

[spoilerivaara]
Lupaavan tuntuisista nytkähdyksistä huolimatta kolmiodraama Hikaru-Kyosuke-Madoka ei oikeasti etene mihinkään, vaan seuraavan jakson alussa ollaan aina kuin mitään ei olisikaan tapahtunutkaan ja sarjan loppupäässä on jaksoja, jotka suht selkeästi ovat lähinnä täytteenä (esim. Tap Gun).
[/spoilerivaara]

No, toisaalta KOR kuitenkin loppujen lopuksi on ainakin allekirjoittaneen mielestä erittäin hyvä sarja, jolle kyllä pystyy tuon pitkittämisenkin antamaan anteeksi. Sitä vain tulee monasti mietittyä, kuinka kertakaikkisen loistava se olisi voinut olla, jos tekijät olisivat panostaneet enemmän juonen ja hahmojen kehittämiseen.
"Do not underestimate the power of the Dork Side"

Avatar
FoxJones
Viestit: 826
Liittynyt: To Helmi 27, 2003 13:08
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja FoxJones » To Tammi 15, 2004 13:15

Muutamia esimerkkejä molemmista ääripäistä.

Maison Ikkoku: 96jaksoa + leffa + OVA. Tahtoo lisää.

Rurouni Kenshin: Kyuun puolella sen verran että vaikka se "jeesustelupätkä(tm)" siinä kyoto-arcin jälkeen oli limaista nieltävää minä pidin sen jälkeisestä tarinasta.

Tsukihime: 12 jaksoa, vaikka siihen olisi saanut mahdutettua enemmän niin tuhti paketti nevertheless..

Full Moon wo Sagashite: 52 jaksoa. Kaiken järjen mukaan.. ei. Mutta kummasti sen kahlasi läpi eikä tehnyt heikkoakaan.

Tenchi Muyo: Jos jotain sarjaa on ylituotettu niin tätä.

Macross+: 4 OVA:ta. Jos joku väittää huonoksi mättäsen paperfanilla.

Ja sitten tosiaan tapaukset "kaikki oikeesti hyvät sarjat jää kesken"

Dragon Half, Fairy Princess Ren, Angel Sanctuary(onko jatkoa tulossa?)
ja tästä unohdin varmasti jonkun mikä juuri nyt ei tule mieleen..
[22:27:47] <@Kyuu> Sivis: sun tarvii kuvailla yleisölle amv:iden poikkitaiteellisuuden merkitystä
[22:29:18] <@Sivis> "amv:n teko on vähä ku ois .. taiteellista.. poikittain.. siellä"

Avatar
Gortef
Viestit: 207
Liittynyt: Ti Huhti 01, 2003 12:52
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gortef » To Tammi 15, 2004 13:33

Sailor Moon 200 jaksoa (muistaakseni...) ... siinon melkone urakka

Kyllä se tosiaan riippuu aika paljon sarjasta että mikä on ylipitkä ja mikä taas liian lyhyt. Jotain sarjaa jaksaisi katsoa vaikka kuin paljon kun taas jonku sarjan toivos loppuvan seuraavassa jaksossa.

Yleensä 26-29 jakson pituset sarjat ovat joko sopivan pituisia tai hiukan jäävät kesken, kun taas 50-> saattavat tuntua pitkältä.
Habeeb it!

Avatar
UrsusCode
Viestit: 130
Liittynyt: Ma Helmi 24, 2003 19:35
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja UrsusCode » To Tammi 15, 2004 15:07

Nyt pitää oikein tutkia paljonko tuota Merimies Kuuta on tehty, elikkäs:

Sarjat:
* Sailor Moon (episodes 1 - 46)
* Sailor Moon R (episodes 47 - 89)
* Sailor Moon S (episodes 90 - 127)
* Sailor Moon SuperS (episodes 128 - 166)
* Sailor Moon Sailor Stars (episodes 167 - 200)

Elokuvat:
* Sailor Moon R
* Sailor Moon S
* Sailor Moon Supers
* Ami-chan no Hatsukoi

Eli onhan tuossa katsottavaa ;) Ja mikäli muiden puheisiin on uskominen niin ensimmäinen kausi on aika karmeaa katsottavaa, mutta jälkimmäiset ovatkin sitten jo huomattavasti parempia... Tosin 200 jaksoa yhteensä, auts.
Freak of nature, and proud of it... honest!

Avatar
Makoto
Viestit: 171
Liittynyt: La Kesä 28, 2003 13:45
Paikkakunta: Lohja
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Makoto » To Tammi 15, 2004 15:47

Tosiaan, itse pidän sailor moonista kaiken muun rinnalla hyvin paljon arvossa. Silti noihin sailor moon ja sailor moon R kausiin on tupattu aika paljon sellaisia jaksoja, jotka eivät liity millään tavalla kokonaisjuoneen ja jaksot ovat juuri sellaisia, että niiden katsomatta jättäminen ei vaikuta mitenkään kärryillä pysymiseen. Mutta tietenkin sellaisten 'hienojen' jaksojen lomaan on jotain laitettava, muutenhan koko SM olisi pelkästään näitä jaksoja, joissa tapahtuu kuolema, tai usagista tulee maailman rohkein ja vilpittöminen henkilö. Toivottavasti tiedätte mitä tarkoitan, siis sellaisia jaksoja joissa tapahtuu jotain tavallista jaksoa suurempaa, jaksoja joiden tarkoitus on saada katsoja nyyhkimään tai vihastumaan oikein olan takaa.
Selaiset ovat erinomaisia ja niitä on mukava odotella tavallisten jaksojen keskeltä. liika turha venytys on siltikin inhottavaa -_-
Cut off a wolf's head and it still has the power to bite.

Avatar
Lmmz
Otaking
Viestit: 521
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:34
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lmmz » To Tammi 15, 2004 20:02

Sailor Moon Live Action tuntuu onneksi etenevän vähän nopeammin, ehkäpä liiankin nopeasti, tuohon alkuperäiseen animeen verrattuna. Toisaalta ehkäpä se on ihan hyvä asia...
Kosmos on laaja. | Tutturuu!

Avatar
vermes
Viestit: 173
Liittynyt: Su Maalis 30, 2003 11:06
Paikkakunta: Kiukainen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja vermes » To Tammi 15, 2004 21:03

FoxJones kirjoitti:Maison Ikkoku: 96jaksoa + leffa + OVA. Tahtoo lisää.
Onhan olemassa myös live leffa Apartment Fantasy Maison Ikkoku (1986).
and now for something completely different
http://infamyinfamy.tumblr.com/
http://axolotleatsouls.tumblr.com/
Törkeä, mutta tärkeä

Avatar
Lonkerohattu
Viestit: 148
Liittynyt: To Touko 22, 2003 00:00
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Lonkerohattu » To Tammi 15, 2004 22:51

Lmmz kirjoitti:Sailor Moon Live Action tuntuu onneksi etenevän vähän nopeammin, ehkäpä liiankin nopeasti, tuohon alkuperäiseen animeen verrattuna. Toisaalta ehkäpä se on ihan hyvä asia...
Minä en pysty katsomaan tuota sarjaa itseäni puukottamatta. Ensimmäisen jakson kohdalla repeilin, mutta toisen kohdalla kiristelin jo hampaitani. Sinusta on tullut ilmiselvästi liian kärsivällinen.
Minua ei päästetä edes taivaan portin lähettyville, helvetistä minut potkittiin jo pois ja olen aivan liian sekaisin saavuttaakseni nirvanan. Elämäni on kuitenkin ihanaa, koska pääsiäispupu palkkasi minut tappamaan joulupukin.

Avatar
mazena
Viestit: 20
Liittynyt: Ma Joulu 29, 2003 20:03
Paikkakunta: Rymättylä
Viesti:

Liian pitkiä?

Viesti Kirjoittaja mazena » Pe Tammi 16, 2004 07:46

Jos sarja on hyvä, se ei voi olla liian pitkä.... Totta, Ranma käy välillä tylsäksi ja toistaa itseään, mutta silti sieltä välistä löytää aina niitä hyviäkin jaksoja... Otetaan esimerkiksi vaikka kaksi viimistä kirjaa: Siinä, missä ne menee Mount Phoenixille. Se oli tosi hyvä. Samoin vaikka kirja 33 (The Mushroom of Ages ja Kasumi is Angry)... :wink:

Ukos
Viestit: 11
Liittynyt: Pe Tammi 16, 2004 18:13

Viesti Kirjoittaja Ukos » Pe Tammi 16, 2004 18:24

Riippuu ihan sarjan luonteesta. Toisaalta tuommoisissa puhtaasti viihteen puolelle menevissä sarjoissa kuten Ranma½, rönsyilyn antaa anteeksi (jos ei ole maksanut itseään kipeäksi jaksoista). Toisaalta arvostan esimerkiksi vakavammassa Cowboy Bebopissa sitä, että joukkoon ei mahtunut selkeitä täytejaksoja vaan tarinakokonaisuus vietiin lävitse suht tiukasti 26 jaksossa.

Yleensähän sarjan seuraaminen jää kesken, jos se ei kiinnosta -> eivät kerkeä venymään liian pitkiksi. :)

Paitsi Transformers Armada, jota pitää harrastuksen vuoksi seurata vaikka pahaa tekeekin. :roll:

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa