Pelottaako ajatus animesta mainstreamina ketään?

Vapaamuotoinen mutta asiallinen keskustelu. Anime- ja mangayhteisöä kiinnostavat aiheet, jotka eivät sovi suoraan muille alueille, kannattaa lähettää tänne - sana on vapaa.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Xuenay
Viestit: 144
Liittynyt: Ke Huhti 23, 2003 17:18
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Pelottaako ajatus animesta mainstreamina ketään?

Viesti Kirjoittaja Xuenay » Su Elo 03, 2003 21:16

Tuli FinnConissa tämmöinen satunnainen ajatus mieleen kun kuuntelin Anime telkkarissa-paneelia.

Picture this: Animeunionin & kump. uuttera työ on vihdoinkin tuottanut hedelmää, ja Suomen kansa on vihdoinkin nähnyt Animen Valon (TM). Lähes kaikki suomalaiset ovat nähneet ainakin yhdestä animesarjasta jaksoja. Yle, Kolmonen, Nelonen, ja Subbi näyttävät kaikki päivittäin animea. Enää ei ole tarvetta liittyä animeseuroihin saadakseen halvalla animea, vaan kaupoista voi helposti ostaa hyvälaatuista animea. Koulun välitunneilla keskustellaan Chobitsin viimeisimmän jakson käänteistä, ja naapurin 8-vuotias pikkupoika nauraa sinulle, koska hän on nähnyt Gravitationin viimeisen jakson ja sinä et ole jaksanut.

...tuntuuko kenestäkään pelottavalta?

Henk.koht. osa animen viehätyksestä on juuri se, että sitä on hieman hankalahko hankkia, ja se, että sen ympärille muodostuu hyvinkin omalaatuisia yhteisöjä. Jos anime olisi mainstreamia, niin eri animeseuroja ei enää tarvittaisi läheskään samalla tavalla kuin nyt, ja olemassaolevat tulvisivat täyteen kaiken maailman ihmisiä. Ei niin, että minulla olisi mitään nyypiä vastaan - lasken itsenikin vielä osittain nyypäksi animen suhteen - mutta kaiken maailman ihmisten mukaan tulo tarkoittaisi, että seurat täyttyisivät myös kaiken maailman peeloista. Tähän asti animeseuroissa olen törmännyt lähes yksinomaan mukaviin ja persoonallisiin ihmisiin. Kuvitelkaa animeseuraa, jonka jäsenistä puoliakaan ei pystyisi kutsumaan minkään sortin hörhöiksi. Pelottavaa ja tylsää samaan aikaan. O_O

Oliko tällä kirjoituksella jokin pointtikin? En usko. ^_^ Onhan se loppujen lopuksi vain hyvä asia, että anime-tietoisuus lisääntyy ja tavallisetkin suomalaiset oppivat arvostamaan sitä enemmän...

Mutta minun tulee kyllä silloin ikävä hörhöseuroja, joita sitoo yhteen animen harvinaisuus. Ehkä pitäisi vain iloita siitä mitä on, eikä huolehtia siitä, miten saadaan TV-kanavat näyttämään enemmän animea. ^_^

Avatar
Kekko
Viestit: 466
Liittynyt: Pe Helmi 07, 2003 00:44
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kekko » Su Elo 03, 2003 21:52

Anime on jo nyt niin kaupallista kuin mitä kaupallinen voi olla, ja on ollut kauan. Siksi mangakoulujen yhdennäköinen hahmosuunnittelu on voimissaan ja tottumaton ei osaa erottaa yhtäkään sarjaa toisesta. Siksi animen ympärillä on fanserviceä "ynnä muuta". Siksi meillä on Digi Charat. Siksi Tenchi Muyoa tehdään vielä kahdenkymmenen vuoden päästä. Siksi Ultramania ei millään saada hengiltä. Siksi leluyhtiö Bandai on mukana maksamassa viuluja.

TV-animaatio on suurinpiirtein maailman kallein tapa tuottaa tv-ohjelmaa uustuotantona. Harvemmin olemme nähneet loppujen lopuksi mullistavia, jotakin todella uutta luovia ja ennennäkemättömyyksiä tuovia tuotantoja. Ne voi laskea yhden käden sormin. On laskettukin.

Niinpä minusta ei voi puhua mainstream-animesta. Ensin pitäisi löytää sellaista anime, joka ylipäätään ei olisi mainstreamia. Yoji Kuri? Kuinka moni tunnustaa nähneensä herran töitä?

Anime osana yleistä populaarikulttuuria taas on suorastaan kannatettava Tavoite Sinänsä, koska suurinpiirtein jokaikisessä Euroopan maassa on nähty televisiossa enemmän animea kuin Suomessa. Italialaiseen 1970-luvulla jo alkaneeseen (mecha)fanatismiin ei ikinä (enää) meillä päästä. Se juna meni jo. Sitä seuraavat vain Pohjolan hörhöt otakut.

Joten ei mitään paniikkia. Vaikka suomalaiset koulupojat rupeaisivatkin huutelemaan likoille "chii", meille varsinaisille pehmustetun kopin hörhöille animea ei ylimalkaan alun alkaenkaan koskaan ole tehty, Otaku no videota ja Nadesicoa lukuunottamatta.
* -> Yokohama Kaidashi Kikou <- *

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Su Elo 03, 2003 23:36

Ovatko Star Wars -fanit yhtään sen normaalimpia väkeä, vaikka leffoja näytetään pitkin telkkuja ja teattereita n+x miljoonalle katsojalle? Tai katsokaa noita pienempiä amerikkalaisia trekkieseuroja...

Tottakai animeyhteisöjen merkityskin vähän muuttuu, ja erilaisia pikkuseuroja tulee varmasti lisää. Mutta vaikka joku meistä väsyisi silloin touhuun, voimme ehkäpä katsoa peiliin, iskeä käden otsalle ja todeta vaikkapa "duh", jatkaen elämyksellistä lausahdusta vaikka toteamalla "ja minä tämän aiheutin". Ja sitäpaitsi, on aivan eri asia puhua silloin animeyhdistyksestä, joka aloitti toiminnan paaaaljon ennen aiheen yleistymistä ja yhä potkii.

Mutta vakavasti, vaikka animen tekeminen kaikille tutuksi onkin meille tavallaan maali, on maratoneja edessä vielä useampia. Tekeminen tuskin loppuu. Ja ihmisten halu viettää aikaa yhdessä kertoillen huonoja juttuja ja katsoen hyvää animea tuskin sekään häviää.

Suurempi "riski" yhdistyksille varmaankin on ihmisten kasvaminen, Oikean Elämän löytäminen, vaihtoehtoharrastusten/elämäntapojen potkiminen yli yms.

Silti, pakko myöntää että itseänikin hieman pelottaa. Ison massan keskellä on vaikea erottaa asiantuntijaa mattimeikäläisestä.
Kyuu Eturautti - IRC:Kyuu @ irc.b2irc.net
Puheenjohtaja - Säätöyhteisö B2 ry
Varapuheenjohtaja - Tampere Kuplii ry
Valokuvaaja/roudari - Cosplay Finland Tour

Avatar
MrBrown
Viestit: 195
Liittynyt: Su Helmi 02, 2003 20:41

Viesti Kirjoittaja MrBrown » Su Elo 03, 2003 23:59

Animea on tullut katseltua ja muuten harrasteltua nyt n.5-6 vuotta, ja jossain puol-välissä huomasin että minusta on tullut osa marginaaliryhmän marginaaliryhmää. 'Mainstream' anime ei enää kiinnosta, katson vain sarjoja joissa on jotain uutta, innovatiivista, tai jotka muuten vain kolahtaa. Huomaan ajattelevani ihmisistä jotka katsovat 'mainstream' animea samalla tavalla kuin esim. ihmisistä jotka katsovat stereotyyppisiä jenkki-draamoja telkkarista.

Eli, ei pelota yhtään, koska sama tunne on nytkin. :?

Avatar
Oniichar
Viestit: 65
Liittynyt: Pe Tammi 31, 2003 22:45
Paikkakunta: Nokia

Viesti Kirjoittaja Oniichar » Ma Elo 04, 2003 09:57

Itsellä vähän samaa vikaa kuin MrBrownilla, vaikka itse katsonkin mainstream animea lähes päivittäin. On ahdistavaa lukea/kuulla uusien fanien sanovan jatkuvasti, että "******, ****** ja ******* ovat parhaat animet ikinä!!". Tottakai jokainen saa ajatella mitä haluaa, mutta usein se menee niin, että vaikka äsken sanotut ****** animet olisivat ainoat animet mitä on tullut nähtyä, niin on se mielestäni väärin puhutella niitä maailman parhaina animeina, puhuttaisiin vaan henkilökohtaisista suosikeista. Itse olen harrastanut animea 6-7 vuotta ja kyllä itselläkin oli varmasti samaa vikaa alkuaikoina, kai se on vaan yksi vaihe otakun elämässä.

Onneksi MrBrownin mainitsemat anime sarjat/elokuvat, joissa on jotain uutta, todella syvää tai muuten vaan rokkausmateriaalia eivät lopu tällä alalla ihan heti kesken. Itse tuppaan nykyään löytämään omat suosikit oldschool animeista, mutta hyvää riittää ihan nykypäivänkin tuotannossa. Animeconissa mainstream ilmiö meni asteen pahemmaksi päässäni, kun "homot/lesbot animessa" paneelissa edessäni istuneet teinipojat kuiskuttelivat "ei ny mitää vanhoi juttui!" kun paneelissa otettiin esimerkiksi Rose of Versailles, tai joku muu vähänkin legendaarisempi VANHA anime.

Tällaiset ilmiöt ovat pikkuhiljaa alkaneet herättään minussa vihaa uudempaa animesukupolvea kohtaan. Anime mainstreamina ei olisi asioiden kuten animea tv:stä kannalta ollenkaan huono juttu ^^
"I don`t want to admit it... The mistake caused by our youth."
-Akai suisei no Char Aznable

Avatar
wice
Viestit: 293
Liittynyt: Ma Elo 04, 2003 13:49
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja wice » Ma Elo 04, 2003 14:22

Blörgh, ehkä sitä animea nyt eiii tarvitse ottaa ihan kuolemanvakavasti. Ja wanhoista animeista tykkää kuka tykkää, sama on elokuvissa, musiikissa, näkkileivässä ja sukkahousuissa. Sitäpaitti pikkuiset kasvavat vielä ja löytävät uusia sarjoja, ei heitä kannata vihata vain siksi että he ovat samanlaisia kuin itse olit vuosia sitten.

Avatar
Oniichar
Viestit: 65
Liittynyt: Pe Tammi 31, 2003 22:45
Paikkakunta: Nokia

Viesti Kirjoittaja Oniichar » Ma Elo 04, 2003 16:18

Otetaanhan elämäkin tosissaan ja anime on elämä, että kyllä itse ainakin otan sen hyvinkin tosissani ^^
"I don`t want to admit it... The mistake caused by our youth."
-Akai suisei no Char Aznable

Avatar
Hecatonchiros
Viestit: 113
Liittynyt: La Touko 03, 2003 19:38

Viesti Kirjoittaja Hecatonchiros » Ma Elo 04, 2003 16:53

Epäilen, että animesta joskus tulisi enemmän mainstreamia näitä muutamia sarjoja (Pokemon, Digimon, Dragonball Z ja seuraavaksi kai Yu Gi Oh) lukuunottamatta.

Suurin osa animesta kuitenkin on sen verran vahvasti kiinni japanilaisessa kulttuurissa, että ei se aukea kuin juuri asialle enemmän tai vähemmän omistautuneille, ja sitten tietenkin pikkulapsille, joilla ei juurikaan ennakkoluuloja ole.

Tosin jos jonkinlainen ehdollistaminen aloitettaisiin jo lapsena, niin tilanne saattaisi olla muuttua.... kuinkakohan moni 5-10- vuotiaista lapsista tietää, mistä Pokemon ja Digimon ovat kotoisin? Kiinnostaakohan se edes heitä?

Avatar
M-Arkku
Viestit: 278
Liittynyt: Su Tammi 19, 2003 20:12
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja M-Arkku » Ma Elo 04, 2003 19:22

Kekko kirjoitti:ylipäätään ei olisi mainstreamia. Yoji Kuri? Kuinka moni tunnustaa nähneensä herran töitä?
Hep, minä ja varmaan moni muukin, joka kävi katsomassa Godfathers-näytöksen viime toukokuussa järjestetyillä Tough Eye-animaatiofestareilla. Samassa näytöksesä oli myös Osamu Tezukan astetta omituisempia lyhytelokuvia. Eli ei "mainstream-tekijöiden" työtkään ole aina valtavirtaa.

Tämän otsikon varsinaiseen aiheeseen sanona, että ei pelota. Siis animen siirtyminen valtavirtaan. Enemmän pelottaa se Kyuun jo mainitsema massa mattimeikäläisiä, jotka saattavat aiheuttaa kaikenlaisia omituisuuksia. Jonathan Clements kertoi Translating japanese-paneelissa tuoreesta animefanista, joka oli suuttunut, koska hän oli kääntänyt tekstitykseen arigatou:n ja poistanut nimien pääteet, eli -san, -chan, -kun jne. "I've been fan for two months and I know what they mean, don't touch them". Tämä pelottaa. Tai ei oikeastaan pelota, enemmänkin huolettaa. Mutta ääliöille harvoin voi mitään.
Markku Mulari
Oulun SuurSensei

"When I dream, I want a pony."
- The Acts of Gord: The Book of Chronicles, Chapter XXI -

Avatar
_Tata
Viestit: 502
Liittynyt: Ke Tammi 29, 2003 01:10
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja _Tata » Ma Elo 04, 2003 21:05

Mainstreamia - miksi ei. M-Arkun kanssa olen samoilla linjoilla. Enemmän tarjontaa tarkoittaisi myös sitä, että animea ja kaikkea krääsää saisi Suomesta helpommin, tämä olisi positiivista. Ainut huono puoli olisi juuri se, että enemmän populaa tarkoittaa myös määrällisesti enemmän fanaatikkoja.
(fanaatikkoa käytetään tässä negatiivisessa sävyssä, edellisen viestin juttu voisi olla hyvä esimerkki).

Noin, nyt viesti on poliittisesti korrekti.

Avatar
EveAngel
Viestit: 58
Liittynyt: To Tammi 30, 2003 10:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja EveAngel » Ke Elo 06, 2003 10:53

Kyllä pelottaa, mutta eipä tuo mitään. Itse kun aloitin anime-harrastuksen niin se oli todella pientä, piti tilata fansubbeja jenkeistä ja sitten odoteltiin hyppysiin uutta kasettia. Myös investoinnit harrastukseen olivat täysin eri luokkaa kuin nyt, piti opetella sellaiset asiat kuin NTSC ja tietenkin englantihan tuossa parani rutosti kun piti kommunikoida pääasiassa ulkomaille päin. Ei myöskään ollut mitään jako-ohjelmia, ekat pätkät olivat jostain japanista siteiltä häröttyä tavaraa.

Tavallaan miellän anime jo nyt mainstreamiksi, jenkeissä kun julkaistaan isolla rahalla dvd-levyjä, parhaimpana esimerkkinä nyt on tämä NGE-live action versio. Ja siellä todellakin on noita "nyyppiä" jotka tuntuvat kyselevän harvinaisen typeriä. Mutta, jokainen muistaa kuitenkin sen että itse oli joskus tälläinen, ja typeristä asennevammoista ei pääse eroon kuin opettamalla.

Kiva jos animesta tulee suosittua, sillä ainakin sillä enemmän annettavaa kuin muulla populääriroskalla yleensä. Itse pidän animesta siksi, että se pistää ajattelemaan asioita, eikä kaikkea anneta suoraan päin naamaa. Ei siis aliarvioida ihmisten älykkyyttä. Tässä tulee tietenkin se vaikeus että ihmiset valittaa että "miksi ei tässä ollut sitä ja tätä" jne. Tietenkin on myös animea joka on selkeästi suunattu vain viihteeksi eikä tarkoituskaan ole muuta kuin viihdyttää.

Lyhyesti pointtina on se, että ainoa asia mikä minua huolettaa, on se että jenkit tms puuttuvat rahoituksien avulla myös itse animeihin ja japanilaiset helpon rahan toivossa tekevät animeista enemmän amerikkalaisia miellyttäviä.
"I may be synthetic, but I'm not stupid." -Bishop, Aliens

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » To Elo 07, 2003 01:10

EveAngel kirjoitti: Lyhyesti pointtina on se, että ainoa asia mikä minua huolettaa, on se että jenkit tms puuttuvat rahoituksien avulla myös itse animeihin ja japanilaiset helpon rahan toivossa tekevät animeista enemmän amerikkalaisia miellyttäviä.
Varovasti tähän päin näkyy jo aika ajoin merkkejäkin. Mutta uskoisin että jos menevät yli, tulee taas kunnon nk. backfire-ilmiö kotimaassa. Eli pidän tätä riskiä kyllä ilkeänä, mutta jaksan uskoa ettei se pääse kaikkea tuhoamaan.

Avatar
M-Arkku
Viestit: 278
Liittynyt: Su Tammi 19, 2003 20:12
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja M-Arkku » To Elo 07, 2003 12:55

backfire-ilmiö tulee varmasti ennemmin kuin huomaatekaan. Jos Japanissa tällä hetkellä pyörii noin 100 uutta sarjaa viikottain ei tuolle ole kovin pitkää kestoa ennustettavissa. Kun tuo rakennelma sortuu täytyy tekijöiden palata "juurille". Tähän asetan toivon. Toisaalta vaihtoehtona on myös, että markkinoita aletaan hakea kunnolla merten takaa ja tehdään sarjoja jotka p-amerikkalaisten mielestä on japanilaista.
Markku Mulari
Oulun SuurSensei

"When I dream, I want a pony."
- The Acts of Gord: The Book of Chronicles, Chapter XXI -

Avatar
Lmmz
Otaking
Viestit: 521
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:34
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lmmz » To Elo 07, 2003 13:39

Tuosta 100 sarjaa viikossa -jutusta on jälleen kerran taas hyvä muistaa, että edelleenkin se, mitä länsimaihin, saati sitten Suomeen asti päätyy, on moneen kertaan seulottu jäävuoren huippu. Jälleen kerran on hyvä muistaa, että anime ei ole itseisarvo, vaan sen alla kulkee tavaraa laidasta laitaan. Siinä missä jotakin Slayersia (etenkin ensimmäistä sarjaa) tms. voisi verrata perinteisiin Hollywood-leffoihin, ovat NGE:t, Lainit yms. sitten taas verrattavissa vaikkapa Kubrickin tai manner-Euroopan mestariohjaajien teoksiin.

Yhteenvetona: animesta ei ehkä tule mainstreamia, vaan sekin jakautuu eri tasoisiin, eri yleisölle suunnatuihin pätkiin, joista jotkut kokoavat laajemman katsojapohjan kuin toiset. Nykytilassa animen ollessa edelleen melko marginaali-ilmiö, on yleisö ehkäpä paremmin valveutunutta etsimään käsiinsä tasokkaamman pään materiaalia. Mainstream-tavaraa kun ei tarvitse etsiä, sitä tursuaa joka tuutista turvallisen tasapaksuna aivot nollille -tavarana.
Kosmos on laaja. | Tutturuu!

Avatar
Lonkerohattu
Viestit: 148
Liittynyt: To Touko 22, 2003 00:00
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Lonkerohattu » La Elo 09, 2003 12:25

En ole varmasti ainoa, jonka mielestä turhan monista tämän kommenteista heijastuu vahvaakin kuppikuntaisuutta, joka pyörii oman harrastuksen ympärillä. Machiavellismista ei voi kuitenkaan syyttää, pikemminkin "raamatulla lyömisestä." (Kirjoittakaa siis jossain vaiheessa Suomen Otakujen Raamatullinen Elämäntapa, itseironiseen sävyyn tietenkin. :lol: )

Pientä suhteellisuudentajua peliin, harrastukset eivät useimmiten kerro henkilön todellisuudesta persoonasta juuri mitään. Ne eivät juuri kerro siitä kuinka julmiin tai helliin tekoihin ihminen todellisuudessa pystyy tai sitä mitkä ovat hänen todelliset motiivinsa ja mitä tarkoitusperiä pinnallisten mentaliteettin taakse kätkeytyy.

Pienen asian harrastajayhdistyksillä on kyllä maine fanaatikkoina ja puristeina, jotka määrittelevät sovinnaiset sääntönsä aivan mielivaltaisesti. "Mainstream peelot" -pottuilu ei paljoakaan auta muuttamaan tätä faktaa... Itse kyllä iloitsisin jokaisesta aidosti posiitivisesta harrastajasta ja en erityisemmin viitsi takertua siihen onko käytös "poliittisesti korrektia."

Olisin myös iloinen, jos animesta tulisi mainstreamia. Massamarkkinnoilla on kieltämättä omat ongelmansa, mutta lukemattomat esimerkit muista tuotteista ovat osoittaneet että aina mainstreamista seuraa aina tarjonnan monipuolistuminen ja laadun nouseminen. Kyllä, kliseillä rahastus kasvaa järjettömiin mittasuhteisiin, mutta toisaalta uusillekin ideoille tulee enemmän niitä pieniä rahoituksellisia markkinalokeroita.

Mainstream tarkoittaa myös sitä, että yhdistystoiminnassa tapaa entistä enemmän erilaisia, mutta mukavia ja ehkä erikoisiakin persoonallisuuksiakin. Aktiiviyhdistyksillä on oma osansa, mutta pieneen kaveriporukkaan käpertynyt toiminta ja ihmiset eivät paljoa vie asiaa eteenpäin. ;)
Minua ei päästetä edes taivaan portin lähettyville, helvetistä minut potkittiin jo pois ja olen aivan liian sekaisin saavuttaakseni nirvanan. Elämäni on kuitenkin ihanaa, koska pääsiäispupu palkkasi minut tappamaan joulupukin.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 26 vierailijaa