Life in a Japanese School

Vapaamuotoinen mutta asiallinen keskustelu. Anime- ja mangayhteisöä kiinnostavat aiheet, jotka eivät sovi suoraan muille alueille, kannattaa lähettää tänne - sana on vapaa.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Xuenay
Viestit: 144
Liittynyt: Ke Huhti 23, 2003 17:18
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Life in a Japanese School

Viesti Kirjoittaja Xuenay » To Heinä 24, 2003 03:51

En tiedä, onko tätä postattu tänne aikaisemmin, mutta satuin törmäämään saittiin, jossa on ilmeisesti amerikkalaisen vaihto-oppilaan (?) raporttia siitä, millaista elämä japanilaisessa lukiossa oikeasti on.

Raportti on vuodelta '91, joten paljon on hyvinkin saattanut muuttua, mutta antaa silti jonkin verran osviittaa nykyisestä tilanteesta, ja siitä, miten todenmukaista animen antama kuva oikein on...

http://members.chello.at/theodor.lauppe ... /index.htm

Avatar
z4rd
Viestit: 39
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 18:14
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja z4rd » To Heinä 24, 2003 05:53

Samasta osoitteesta voi klikata "more japan" linkkiä ja vilkuilla nämä muut esiin pamahtavat linkit, ihan mielenkiintoista juttua jolla tappaa aikaa.
You might have lived wrongly as a man, or you might have lived wrongly as a woman, in the end it's still a Way of a Human. We may part under the real blue sky, but the Okama Kenpo will strive.

Avatar
Lmmz
Otaking
Viestit: 521
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:34
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lmmz » To Heinä 24, 2003 19:16

Sikäli kun olen lukenut noita jenkkien ihmettelyjä Japanin koululaitoksesta, niin tuntuu siltä, että siinä on enemmän yhtäläisyyksiä Suomen kouluihin kuin jenkkilään, esim. tuo jako "elementary school" (6 vuotta), "junior high" (3 v) ja "high school" (3 v) vastaa aika suoraan Suomen ala-aste, yläaste, lukio -jaottelua. Tosin en muista yhdessäkään animessa/mangassa (ellei Akiraa lasketa) nähneeni nk. amista, mahtaako Japanissa olla käytännönläheisemmin orientoitunutta opetusta ennen yliopistotasoa (Oh My Goddessista muistamme toki että ovat teknillistä korkeakoulua / ammattikorkeaa vastaavan oppilaita). Ilmeisesti jos ei opiskelu kiinnosta, niin sitten vaan dropataan pois high schoolista ja lähdetään suoraan töihin ja opetellaan käytännössä jutut.
Kosmos on laaja. | Tutturuu!

Avatar
Lonkerohattu
Viestit: 148
Liittynyt: To Touko 22, 2003 00:00
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Lonkerohattu » Ti Heinä 29, 2003 00:20

Lammaz kirjoitti:Sikäli kun olen lukenut noita jenkkien ihmettelyjä Japanin koululaitoksesta, niin tuntuu siltä, että siinä on enemmän yhtäläisyyksiä Suomen kouluihin kuin jenkkilään, esim. tuo jako "elementary school" (6 vuotta), "junior high" (3 v) ja "high school" (3 v) vastaa aika suoraan Suomen ala-aste, yläaste, lukio -jaottelua. Tosin en muista yhdessäkään animessa/mangassa (ellei Akiraa lasketa) nähneeni nk. amista, mahtaako Japanissa olla käytännönläheisemmin orientoitunutta opetusta ennen yliopistotasoa (Oh My Goddessista muistamme toki että ovat teknillistä korkeakoulua / ammattikorkeaa vastaavan oppilaita). Ilmeisesti jos ei opiskelu kiinnosta, niin sitten vaan dropataan pois high schoolista ja lähdetään suoraan töihin ja opetellaan käytännössä jutut.
Köh, siis Japanissahan tuijotetaan papereita vielä tarkemmin kuin Suomessa, kiitos vielä tiukemman feodaalisen hierarkian perinnön.
Eli siellä mahdollisuudet kouluttaa itsensä "käytännöllä" ovat vielä pienemmät kuin täällä Euroopassa, puhumattakaan Yhdysvalloista.

Ja mitä tulee gaijinin osaan japanilaisessa työilmapiirissa, niin ikävä kyllä nyt elokuvateattereissa pyörivä (yhden idean elokuva, mutta silti hyvä) "Nöyrin palvelijanne" ei ole valitettavasti pelkkää satiiria.
Minua ei päästetä edes taivaan portin lähettyville, helvetistä minut potkittiin jo pois ja olen aivan liian sekaisin saavuttaakseni nirvanan. Elämäni on kuitenkin ihanaa, koska pääsiäispupu palkkasi minut tappamaan joulupukin.

musasabi
Viestit: 281
Liittynyt: Su Helmi 23, 2003 18:22

Viesti Kirjoittaja musasabi » Ti Heinä 29, 2003 12:38

Juuh, oikeassa Japanissa on valitettavasti paljon huonoja puolia.

Yhteiskunta haluaa kaikkien seuraavan tiettyjä normeja, ja jos poikkeaa näistä joutuu heti syrjityksi. Myöskin rasismi on hyvin tavallista.

Avatar
Xuenay
Viestit: 144
Liittynyt: Ke Huhti 23, 2003 17:18
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Xuenay » Ti Heinä 29, 2003 21:41

Jeps. Kyllä minäkin loppujen lopuksi olen erittäin iloinen siitä, etten syntynyt Japaniin...

Avatar
Lonkerohattu
Viestit: 148
Liittynyt: To Touko 22, 2003 00:00
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Lonkerohattu » La Elo 09, 2003 14:40

Lmmz kirjoitti:Sikäli kun olen lukenut noita jenkkien ihmettelyjä Japanin koululaitoksesta, niin tuntuu siltä, että siinä on enemmän yhtäläisyyksiä Suomen kouluihin kuin jenkkilään, esim. tuo jako "elementary school" (6 vuotta), "junior high" (3 v) ja "high school" (3 v) vastaa aika suoraan Suomen ala-aste, yläaste, lukio -jaottelua. Tosin en muista yhdessäkään animessa/mangassa (ellei Akiraa lasketa) nähneeni nk. amista, mahtaako Japanissa olla käytännönläheisemmin orientoitunutta opetusta ennen yliopistotasoa (Oh My Goddessista muistamme toki että ovat teknillistä korkeakoulua / ammattikorkeaa vastaavan oppilaita). Ilmeisesti jos ei opiskelu kiinnosta, niin sitten vaan dropataan pois high schoolista ja lähdetään suoraan töihin ja opetellaan käytännössä jutut.
Niin Japanin kuin Suomenkin - ja myös suurin osa Euroopasta - koululaitosten organisaatio on peräisin 1800-lukulaisesta luokkayhteiskunnasta ja kun lisätään päälle se fakta, että kummassakin maassa siirros teolliseen yhteiskuntaan tapahtui suunnilleen samassa tahdissa, niin koulujärjestelmä ei ole ainoa yhtäläisyys.

Vaikka suomalaiset eivät sitä halua myöntää, niin ei siitä ole niin kauan kun täällä Suomessakin elettiin hyvin feodalistisessa tilassa, jonka vaikutukset näkyvät vahvana vielä nykyäänkin.
Minua ei päästetä edes taivaan portin lähettyville, helvetistä minut potkittiin jo pois ja olen aivan liian sekaisin saavuttaakseni nirvanan. Elämäni on kuitenkin ihanaa, koska pääsiäispupu palkkasi minut tappamaan joulupukin.

Avatar
Lmmz
Otaking
Viestit: 521
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:34
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lmmz » Su Elo 10, 2003 16:46

Ömh, en nyt ihan heti näe miten Suomen tai Japanin koululaitos tuossa perspektiivissä eroaisi jenkkilän koululaitoksesta. Sen sijaan Suomen koululaitokseenhan otettiin joskus 60-luvulla kovasti mallia DDR:stä, eli poistettiin oppikoulut ja vedettiin peruskoulu kaikille pakolliseksi yhdeksän vuoden setiksi. Omasta mielestäni ratkaisu ei ollut kovin toimiva, koska nyt ei ole enää mitään taso-opetusta, vaan kaikki raahaavat niiden tahdissa, joilla on hitain oppimisvauhti syystä tai toisesta. Japanissa ongelma näyttää ratkenneen sillä, että kouluihin pitää hakemalla hakea jo varhaisemmassakin vaiheessa. Tietysti voidaan kysyä, onko kohtuullista stressata lapsia jo varhaisessa vaiheessa kovaan kilpailuun, mutta Japanin kulttuurin tuntien eivät varmaan pärjäisikään elleivät jo nuorena oppisi maan tapoja...
Kosmos on laaja. | Tutturuu!

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Su Elo 10, 2003 18:47

Lmmz kirjoitti:Ömh, en nyt ihan heti näe miten Suomen tai Japanin koululaitos tuossa perspektiivissä eroaisi jenkkilän koululaitoksesta. Sen sijaan Suomen koululaitokseenhan otettiin joskus 60-luvulla kovasti mallia DDR:stä, eli poistettiin oppikoulut ja vedettiin peruskoulu kaikille pakolliseksi yhdeksän vuoden setiksi. Omasta mielestäni ratkaisu ei ollut kovin toimiva, koska nyt ei ole enää mitään taso-opetusta, vaan kaikki raahaavat niiden tahdissa, joilla on hitain oppimisvauhti syystä tai toisesta. Japanissa ongelma näyttää ratkenneen sillä, että kouluihin pitää hakemalla hakea jo varhaisemmassakin vaiheessa. Tietysti voidaan kysyä, onko kohtuullista stressata lapsia jo varhaisessa vaiheessa kovaan kilpailuun, mutta Japanin kulttuurin tuntien eivät varmaan pärjäisikään elleivät jo nuorena oppisi maan tapoja...
Alkuun pieni disclaimer - tässä on yksi näkökulma ja hieman avuksi parin tuttavan kertomia faktoja. Kuitenkin näin isosta maasta kerrottaessa, varsinkin kun tiedot ovat puoliksi 80-luvulta, saadaan korkeintaan mukava pieni vertailukohta, ei kiveen kirjoitettua. Mutta seassa on varmasti myös faktaa. Eli pitkälti ihan omalla kokemuksella voin todeta amerikkalaisen koululaitoksen ainakin peruskoulun alun osalta omaavan tiettyjä erilaisuuksia, mutta ei nyt niin radikaaleja.

Itse näen sinne päin ensimmäisenä erona esikoulun puuttumisen. Sen sijaan koulu alkaa kaikille vuotta meitä aikaisemmin. Lisäksi opetuksen tasoryhmiä käytettiin siellä jo 80-luvulla reilusti, henkilön osaamistason mukaan laitettiin eri ryhmiin. Käytöstarkkailu oli äärimmäisen tiukkaa ja suvaitsemattomuus erilaisuutta kohtaan oli myös aika äärimmäistä, tosin jaksan uskoa että tämä riippuu osavaltiosta, tässä tapauksessa Massachusetts. "Tavanomaista" rasismia ei niinkään ollut, koska tummaihmoisia oli joka luokalla yhtä enemmän, mutta kaikki muu erilaisuus esim. kotimaan, puhetyylin, pukeutumisen tai mielipiteiden perusteella oli yleistä. Ehkäpä täältä se kaikki Simpsoneissa nähty kanadalaisille nauraminen on lähtöisin...

Myös kaikki puolivakavamielinen kisailu oli paljon tärkeämpää kun meillä, pieniä palkintonauhoja jaettiin vähän väliä eri liikuntakisojen lisäksi myös esim. äidinkielen tehtävissä. Kilpailu ja palkinnot, vaikka vain symboliset sellaiset, tuntuivat olevan jokin vakiotapa innostaa ihmisiä aivan jatkuvasti. Ehkäpä luokissa piti olla enemmän innostusta, sillä tauot eivät sitä tarjonneet. Toisluokkalaisen seitsentuntisen koulupäivän aikana oli ruokailun lisäksi vain yksi, ehkä kaksi välituntia.

Kouluruokailussa nyt tuskin mikään maa USAlle häviää, heti ensimmäisestä luokasta alkaen toit joko ruokarahat mukaan ja ostit "laadukasta terveellistä ruokaa" kuten pizzaa ruokalasta, tai toit omat eväät. Eväiksi amerikkalainen lempeä elintarviketeollisuus ja hyvin tietoiset vanhemmat valitsivat varsin infernaalisia kokoelmia rasvaa ja sokeria. Minun silmissä on suoranainen ihme, että yli 50% lapsista kesti ala-asteen hengissä tuota menoa...

Ja se on todettava, että jo 80-luvun puolivälin tienoilla jenkit pistivät koulussa lapsia tietokoneiden äärelle, tuossa Suomi laahasi vuosikymmenen verran perässä.

Tiivistetysti nyt lähinnä keskustelun referenssiksi - myös ameriikoissa on paineita samanlaisuuteen ja varsin voimakasta syrjintää, jota opettajat eivät halunneet pysäyttää, sen sijaan he jopa innostivat sitä. Kisahenki on kovaa, mutta mielestäni tehty kuitenkin oikein, sillä oppilaat eivät ole hampaat toistensa kurkussa, vaan lähinnä innostuneita mahdollisuudesta kilpailla. Siellä osattiin kertoa tavoitteen olevan hyvä kisa eikä voitto. Tässäpä varmaan suurin ero Japanin ja USAn välillä.
Kyuu Eturautti - IRC:Kyuu @ irc.b2irc.net
Puheenjohtaja - Säätöyhteisö B2 ry
Varapuheenjohtaja - Tampere Kuplii ry
Valokuvaaja/roudari - Cosplay Finland Tour

Avatar
ARC
Viestit: 41
Liittynyt: Ke Huhti 30, 2003 01:11
Paikkakunta: HKI

Viesti Kirjoittaja ARC » Su Elo 10, 2003 23:54

Ensinnäkin japanissa koulu alkaa 6 vuotiaana, joten esikoulua ei tarvita.
Japanilaisessa koulussa opetetaan ryhmätyön tärkeyttä (tosin ei kai nykyään niin ankarasti kuin 70-luvulla, kun itse olin...), kun taas suomessa yksilöopetusta siis japaniin verrattuna.

Mitä Gaijinille tulee niin eipä ne japanilaiset niin pahasti katso minua verrattuna 70-lukuun. Kun kävin toukokuussa japanissa niin en kuullut Gaijin sanaa kertaakaan joka on jo sinällään ihme...

Japanissa ei ole ammattikoulua (tai on, mutta ei niin ammatillinen kuin suomessa), koska yli 95% käy lukiota. Eli lukion jälkeen mennään suoraan ammatilliseen yliopistoon eli vastaa kai ammattikorkeakoulua.

ARC

Avatar
Nina
Viestit: 8
Liittynyt: To Maalis 13, 2003 14:51
Paikkakunta: NLA
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nina » Ma Elo 11, 2003 11:48

Ah, kiitos hyvästä linkistä, tämä teksti valaisi kyllä paljon. Vaikka yleinen mielikuvani Japanista oli muutenkin hyvin tiukkakurinen...lähes militantti.
Tuntuu kuin oppilaitos olisi jokin sotalaitos mutta kai se vaan on niin että Japanin koulut ovat pysyneet todella vanhollisina tähän päivään saakka.

Tietääkö muuten kukaan onko Japanissa paljoakaan kouluja joissa ei ole uniformu pakkoa? Tai muuten aiheesta jotain? Olisi meinaan mielenkiintoista tietää.

Avatar
ARC
Viestit: 41
Liittynyt: Ke Huhti 30, 2003 01:11
Paikkakunta: HKI

Viesti Kirjoittaja ARC » Pe Elo 15, 2003 23:20

Minulla oli ala-asteella jo koulupuku. Koulupuku sattui olemaan shortsi housu, joten talvella oli cool!

ARC

Avatar
NybeKat
Viestit: 163
Liittynyt: Ke Helmi 12, 2003 10:10
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja NybeKat » Ma Elo 18, 2003 13:41

ARC kirjoitti:Ensinnäkin japanissa koulu alkaa 6 vuotiaana, joten esikoulua ei tarvita.
ARC
Hihi, mieki menin 6v kouluun, ekalle luokalle.. mutta olinpa myös tarhassa, jostai 1vuotiaasta ja esikoulussa juu vähän aikaa, sillon joskus ennen kouluun siirtymistä.
Silti mie oon tällanen outo joka pelkää ihmisiä, eikä osaa koulussa paljoo mittee ku on niin huono "ymmärrystaito" ..eli kysymyksetki menee joko kokonaan ohi tai ymmärtää väärin.. yritä siinä sitten kokeitakin tehä ku niissä ei paljoa voi kysellä mitä siinä tarkoitetaan.

Eli mitenhä tää tyttö japanissa pärjäis o_O;

Siinä miun nikissä on iso N ja iso K, grrr~

KuvaOekakiPoteto (suomi&english)

Avatar
Meya
Viestit: 317
Liittynyt: To Syys 18, 2003 11:47
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

naapuri

Viesti Kirjoittaja Meya » To Syys 25, 2003 11:57

Meidän naapurit oli Japanissa yhteensä 6 vuotta. Ensin kolme vuotta, sitten vuodeksi Suomeen ja taas takaisin Japaniin.

Naapurin pojat olivat Japanissa sisäoppilaitoksessa.

Naapurin pojat ovat nyt 19 ja 23 vuotta, mutta silloin kun ne lähti ensimmäistä kertaa Japaniin niin niiden porukat tyrkkäs ne suoraan sisäoppilaitokseen, josta ne ei päässy todellakaa usein pois. Siellä koulussa oli kuulemma tosi tiukat säännöt, asuttiin kahden hengen huoneissa ja tietenkin koulupukupakko. ( Ne oli Suomeen takaisin tullessaan tosi hiljaisia ja eristäytyneitä)

Elikkäs ainakin Japanin sisäoppilaitokset on ilmeisesti aika kauheita...


Sitten meillä oli lukiossa vaihto-oppilas Japanista (Fumie), joka kertoi, että jos joissan japanilaisissa kouluissa oppilas värjää tai permanenttaa hiuksensa, seuraa koulusta erottaminen. Niin myös Fumien koulussa. Suomessa Fumie tietenkin värjäsi ja otti permanentin. (^-^) Lähtiessään takaisin Japaniin Fumie nauroi ja mietti miten saa värin ja permanentin pois. :D

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 22 vierailijaa