HS:n kuukausiliitteen anime- ja mangajuttu.

Vapaamuotoinen mutta asiallinen keskustelu. Anime- ja mangayhteisöä kiinnostavat aiheet, jotka eivät sovi suoraan muille alueille, kannattaa lähettää tänne - sana on vapaa.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
avalkama
Sangatsu Manga
Viestit: 878
Liittynyt: Ti Joulu 16, 2003 16:45
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja avalkama » Su Syys 04, 2005 12:19

Hmmm...

Itse katson melko hyvin tuntevani myös japskiviihteen kielteisiä puolia. Saasta on toki saastaa kielestä riippumatta. Ja kuten kaikki viihde, manga ja anime on tarkoitettukin "elämän korvikkeeksi", lomaksi todellisuudesta.

Raimu-raukan kimmastus tuntuu silti kummalliselta. Hänen taidokkaasti löytämänsä "epäkohdat" eivät liene vieraita minkään kulttuurin aikuis- tai lastenviihteelle... Tosin saattaa olla, että "viihteen" kaltaiset lapsellisuudet eivät kuulu Raimun elämään joten hän ei ole asiaa huomannut.

Jo teini-iässä kuuluisi tajuta, että mikäli haluaa tulla kohdelluksi normaalina, pitää oikeasti olla normaali.
Jeps. Normaalit vaatteet ylle kuten kaikilla muillakin. Normaalit mielipiteet, normaalit harrastukset. Pullot kassiin ja baanalle.

Muuten, Raimu, olisiko äitisi tosiaan kauhistunut kissatyttöjä ja itkupillipoikia? On kyllä totta, että poikien ei sovi itkeä. Normaalien poikien, siis.


Jossain määrin kummastelevasti,

Antti-setä

Avatar
Tsubasa
Viestit: 631
Liittynyt: Pe Loka 24, 2003 19:05
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tsubasa » Su Syys 04, 2005 12:58

Linkki.

http://forum.kupoli.net/viewtopic.php?p=20640#20640

Linkki 2.

http://terrible.kupoli.net/viewtopic.php?p=4452#4452

Asiapitoiset mainintani Japanin kulttuurista ja harrastajien eksoottisista alakulttuureista, puhumattakaan erityisesti painottamaani harrastaja-aktiivisuuden merkitystä, eivät näytä suodattuneen läpi. Sen sijaan ohimennen vilauttamani Jorma-kuva, jonka oheen oli tietysti selitettävä sarjan nimi (en todellakaan suositellut lukemaan sitä!), oli luonnollisesti mainittava. Tiinan huolellinen selvitys cosplaysta iloisena, yhteisöllisenä ja aktivoivana käsityöharrasteena näyttää kaikuneen kuuroille korville. Mistä lähtien Seras on ollut "salapoliisivampyyri"?

En löytänyt montaakaan lausetta, kuvateksteistä puhumattakaan, josta en olisi löytänyt valittamista. Kuolen häpeästä itseäni ja harrastustani kohtaan, ja myös siitä että olen tullut myötävaikuttaneeksi tällaiseen propagandatoimintaan. Mutta sitä ennen lähtee iso ja vihainen maili.

(Se vaikutti ihan järkevältä ihmiseltä...)

Avatar
LikeNot
Viestit: 102
Liittynyt: Ma Kesä 13, 2005 23:39
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja LikeNot » Su Syys 04, 2005 13:05

TL kirjoitti:Valitettavasti näin ei ilmeisestikään ole, joka kerta kun joku jossain kirjoittaa vähänkään kriittisen artikkelin, äänekkään faniston reaktio on agressiivinen oman reviirin puolustus.
Mutta tottakai näin käy! Sillä jos kritiikki on aiheetonta, fanilaumat ottavat ilolla elämäntehtäväkseen korjata tämä ansaitsematon mustamaalaaminen, ja onnettoman toimittajan sähköposti täyttyy solvauksista ja tappouhkauksista. Jos taas käy niin hyvin, että kritiikki on aiheellista, otakut yrittävät kumota sen todistaakseen edes itselleen, että he eivät todellakaan ole sellaisia nolifenörttipiirretynkatsojia kun artikkeli antaa ymmärtää. Oli kummin oli, kaikenlainen kritiikki toimii provosoijana paremmin kun mikään muu. :roll:

Tässä tapauksessa on tainut olla kyse vähän kummastakin.
I just watched dream that I never awaked. And of course it has to be nightmare...

Avatar
LikeNot
Viestit: 102
Liittynyt: Ma Kesä 13, 2005 23:39
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Pieni eskapistityttö

Viesti Kirjoittaja LikeNot » Su Syys 04, 2005 13:33

Raimu kirjoitti: Viihteessänne on oikeasti kyseenalaisia asioita, ja siis oikeasti, eikä vain 'ajoittain jossakin pahassa versiossa siitä'. Paljon sellaista joiden takia en olisi välittänyt näyttää sitä äidilleni pienenä: typeriä supervoimilla varustettuja ninjoja, tarpeetonta väkivaltaa, itkupillipoikia, hyvin lyhyitä hameita, kissatyttöjä, naisten alistamista ja pornoa. Ja tämä ei johdu siitä että valitsee katsomansa väärin vaan pelkästään siitä millaisille ihmisille se on suunnattu. Animen kohdeyleisö vain sattuu olemaan se säälittävä runkkariotaku, josta on ihanaa samaistua mystiseen kovaan sankariin tai nähdä suloisen lempihahmonsa kauniit kasvot tämän laittaessa ruokaa nörtille. Moinen skenaario on hyvin kaukana omasta elämästä ja eskapismi on kiva juttu. Jos tämän tunnustaminen nolottaa, ei kannata ihmetellä ilmiön nuivaa vastaanottoa suuren yleisön puolelta.
Jos etsitään viihdettä, jossa ei ole ''pahoja asioita'', täytyy todennäköisesti tyytyä Teletappeihin ja Titinalleen. Ai mutta pentele, Teletapithan ovat täynnä seksisymboleita! Joten tietääkö kukaan, saako Titinallea jostain Dvd:nä?
Jo teini-iässä kuuluisi tajuta, että mikäli haluaa tulla kohdelluksi normaalina, pitää oikeasti olla normaali.
Tehdäänpä nopea laskutoimitus. Luokallamme on 26 oppilasta. Määritellään normaaliksi sellaiset, jotka pukeutuvat, käyttäytyvät ja tekevät normaaleja asioita. Tälläinen henkilö pukeutuu joka päivä farkkuihin, viettää kavereittensa kanssa suurimman osan vapaa-ajastaan, ryyppää ainakin joskus ja keskiarvo pyörii jossain seiskan ja kasin välillä. Eikä katso animea. Tähän muottiin mahtuu ehkä korkeintaan kolmasosa luokastamme. Miksi tämän kahden kolmasosan tarvitsisi pyrkiä normaaleiksi, sillä eivätkö he enemmistönä ole juuri normaaleita?

Varmasti jokainen normaali teinipoika haluaa olla kuin Brat Pitt.
Onko yhtään sen nolompaa, että se samanikäinen animefani haluaa olla kuin Spige Spiegel?

Varmasti jokainen normaali teinityttö haluaa olla kuin Britney Spears.
Onko yhtään sen nolompaa, että se samanikäinen animefani haluaa olla kuin Misato Katsuragi?

Kaikki edellämainitut hahmot ovat pohjimmiltaan fiktiivisiä, meille ainoastaan Tv:n kautta tuttuja. Silti me nuoret yritämme esittää sen kaltaista roolia. Ei kukaan sitä ääneen sano, mutta onko sillä mitään väliä, ottaako roolihahmonsa runkkariotakujan animesta, vai MTV:n musiikkivideoista?
I just watched dream that I never awaked. And of course it has to be nightmare...

Avatar
Ryokan
Viestit: 393
Liittynyt: Ma Joulu 22, 2003 11:37

Viesti Kirjoittaja Ryokan » Su Syys 04, 2005 13:38

Kun sain vihdoin artikkelin lukaistua, olin lähinnä helpottunut. Odotin ketjun perusteella jotain tuhat kertaa pahempaa. Ainoa, mikä pisti hieman silmään oli mielikuvitukseton ja sensaatiohakuinen otsikko. Sisällöstä ei sitten jäänytkään käteen oikein mitään.

Alan jo olemaan siinä pisteessä, jolloin tällainen pikkuprovosoiva teksti ei jaksa järin suututtaa. Jos HS tahtoo julkaista materiaalia, jonka uutisarvo lähentelee nollaa, siitä vain. Jos tätini luulee tämän artikkelin perusteella minun pitävän naisten vaatteista ja lonkeroista, olkoon niin. Harmittaa vain kaikkien haastateltujen puolesta, että sanomisianne on ilmeisesti tulkittu hieman vapaalla kädellä.

Avatar
Amazing Slug
Viestit: 327
Liittynyt: To Loka 07, 2004 20:37
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Amazing Slug » Su Syys 04, 2005 13:50

Ei sinulla ole hätäpäivää, Tsubasa. Tuolla artikkelilla keräsit pointsit kotiin ihan kaikilta. Asiaan perehtyneet ajattelevat: Improyaoi, hihhihhii! Chuulia. Asiaan perehtymättömät taas: 17-vuotias lukion kolmannella! Sus siunatkoon mikä fiksu ja mukava nuorimies, aivan muuta kuin nuo epäkustannustehokkaat pussikaljateinipissiswannabeet tuolla puistossa! ;)

Avatar
Kekko
Viestit: 466
Liittynyt: Pe Helmi 07, 2003 00:44
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kekko » Su Syys 04, 2005 14:52

Lazba kirjoitti:Eikö HS kuitenkin ole Japan Pop -näyttelyn sponsori? Sitä paitsi muistelisin vuosien varrella nähneeni lehdessä useitakin mangaan ja animeen positiivisesti suhtautuvia artikkeleja, joista ensimmäinen minun huomaamani ilmestyi syksyllä 2001 (siinä käsiteltiin Miyazakia ja Mononoke himeä). Dragonball-kohun aikaan Hesari taisi uutisoida suhteellisen objektiivisesti ...joskus joulun alla 2002 muistan lukeneeni Ilta-Sanomista kolumnin(?), jossa hämmästeltiin sitä, kuinka mangan kaltainen loistava ilmiö ei ole vielä rantautunut Suomeen.
Heikki Jokinen Mitä Missä Milloin -kirjassa 2002 kirjoitti sivun artikkelin mangasta ja ihmetteli, miksi sitä on julkaistu suomeksi niin yllättävän vähän. Vuoden 2003 kuuluisien tapahtumien merkityksen Jokinen pani paikalleen MMM2004:ssä siten että hän ei kirjoittanut siitä sanaakaan.

Ei lehdillä ole nykymaailmassa mitään "linjaa". Ne lehdet, joilla on sitoutunut linja, ovat levikiltään 400 kpl. On yksittäisiä toimittajia, joilla on omat intressinsä, omat mielenkiintonsa kohteet ja omat päähänpistonsa. Sikäli Kyuun toistelema hokema HS:stä poliittisesti sitoutuneena julkaisuna on, ei paranoidi, mutta hieman naiivi. Tarjoan paremmaksi työkaluksi HS:n päätoimittaja Janne Virkkusen paljastavan tokaisun "Emme me julkaise totuuksia. Me julkaisemme uutisia!" Tuolle päästölle olen nauranut makeasti moneen kertaan aina kun kyseinen lehti on itse todistanut sen tahtomattaan oikeaksi.
* -> Yokohama Kaidashi Kikou <- *

Avatar
Arpi
Viestit: 53
Liittynyt: Ke Syys 08, 2004 22:00
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Arpi » Su Syys 04, 2005 15:21

Ehkä allekirjoittaneelle on tullut ikää jo sen verran että tälläiset artikkelit eivät saa kuin leveän hymyn naamalle. Kovin vähistä aineksista oli juttu koottu ja päälle perinteiset stereotypiat ja asiavirheet niin eihän tästä voi edes loukkaantua vaan olla kiitollinen päivän huumoriannoksesta.

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Su Syys 04, 2005 15:34

Otakuille juttu on kyllä helppo ottaa huumorina, mutta kun lähdetään sitten miettimään mistä terveille normaaleille ihmisille syntyy niitä ennakkoluuloja tätä harrastusta kohtaan, huomaa pienoisen ongelman.

Kekko on ihan oikeassa. Kuten todettua jo aiemmin, täysin tasapainoinen ja neutraali juttu olisi aika tylsä. Sitä on pakko lähteä hakemaan jotain räjähtävämpää seasta.

Itsekin miettinyt kovasti, että kuinka tuo lehti samalla toisella kädellä sponssaa Japan Popia, joka pyörii museossa joka tekee huomattavat määrät töitä saadakseen yhä enemmän alle 18-vuotiaita vieraita. Samalla tehdään artikkeli jossa, näkökulmasta riippuen vähintään annetaan kyseenalainen kuva harrasteen sopivuudesta nuoremmille. Joku klikkaa tuossa yhtälössä.

Puhumattakaan siitä kuinka paljon ystäviä tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksessa saivat tuolla..

Avatar
Kekko
Viestit: 466
Liittynyt: Pe Helmi 07, 2003 00:44
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kekko » Su Syys 04, 2005 18:26

Amazing Slug kirjoitti: 17-vuotias lukion kolmannella! Sus siunatkoon mikä fiksu ja mukava nuorimies, aivan muuta kuin nuo epäkustannustehokkaat pussikaljateinipissiswannabeet tuolla puistossa! ;)
Tai toinen esimerkki: Katselin ruotsinkielistä talkshowta. Nelikymppinen miljonääri valitti, että hänen elämänsä on tyhjää. Hän ei innostu mistään. Hän ei tiedä mitä tekisi. Kalliit lenkkarit eivät houkutelleet häntä pururadalle. Uudesta autostakin on vain vaivaa. Media ja yhteiskunta tahtoisivat ihmisten muuttuvan tämänkaltaisiksi menestyjiksi, joiden elämä on nollan arvoista. Määrittelisin otakun tuollaisen olennon vastakohdaksi.

Kuulenko jo jonkun murisevan Tampereelta päin, että hippien touhua tämä hippitouhu? :D
* -> Yokohama Kaidashi Kikou <- *

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Su Syys 04, 2005 18:56

(itsehän kerjäsitte)

VETOAN KAIKKIIN OSAPUOLIIN


Sivuhuomio. Sunnuntain Aamulehdessä oli kirja-arvostelun yhteydessä mainittu parilla sanaa animesta ja mangasta. Lähinnä infoboksin verran, suhteellisen neutraalisävyinen lyhyt "tiedoksi täten saatettakoon" -ilmiö.

Avatar
_Tata
Viestit: 502
Liittynyt: Ke Tammi 29, 2003 01:10
Paikkakunta: Tampere

_Tata

Viesti Kirjoittaja _Tata » Su Syys 04, 2005 22:46

Makabe kirjoitti:
Brisca kirjoitti:Tuosta hentain erityismainninnasta HS:n lehtijutussa..
Koulussa viimeviikolla heräsi luokkamme kesken keskustelu animesta, ja kilttinä sinisilmäisenä pikkutyttönä olin aivan järkyttynyt tajutessani, kuinka moni poika luokaltani katsoo animea. Edellä mainitussa asiassahan ei tietenkään mitään pahaa ole, mutta heidän animensa koostuu enimmäkseen netistä ladattavasta hentaista. En tietenkään puutu siihen, miten ihmiset aikansa viettävät, mutta asia pisti tässä miettimään, ettei liene ihan mieletön ihme jos lehdet (lue: vanhemmat) saattavat kirjoittaa (puhua) animesta hiukan negatiiviseen sävyyn. Nykyäänhän kun ei ole mitenkään epätavallista, että ala-asteikäiset pikkunörtit surffaavat netissä päivät pitkät, mikä taas johtaa siihen, että he väistämättä lopulta löytävät myös pornosivustot.
Olin kyllä aikamoisen suivaantunut tuosta jutusta, joka oli tehty selkeästi etukäteen päätetyllä näkökannalla. :evil:
He todennäköisesti nojaavat sellaisiin faktoihin kuin 'kun googlen kuvahakuun pistää sanan anime, löytyy sieltä myös hentaita'.
Hentai on vain yksi animen alalaji eikä näitä pidä mennä sekottamaan keskenään. Juttu on myös aika leväperäinen, tyyliin 'iän karttuessa siirrytän pokemonista hentaihin'. Ei, ei, anime ei ole mustavalkoista, mutta NYT se on nähty niin. Aijai, taas sitä levitellään ihan kieroja näkemyksiä, joihin ihmiset vielä uskovat. Ihan kuin vanhassa kunnon Neuvostoliitossa.
Mutta älkäämme me paremmin tietäväiset välittäkö tuosta, itse ainakin sovellan tähän vanhaa kunnon 'STUFF THEM'-tekniikkaa.
Vaan saapa nähdä, tuleeko tuosta artikkelista koulussa sanomista... :?
disclaimer:
Tunnustetaan aluksi järkyttävä juttu: olen katsonut hentaita ja muitakin animeita kuin Miuyasukin tuotantoa(!!!)

Kuten monetkin tuolla totesivat, niin myös negatiivisista jutuista pitää kertoa ja hentai on yksi niistä. Tuon negatiivisuudesta tietty voi aina vääntää kättä mutta todettakoon että alaikäisten pitäisi katsoa muuta kuin hentaita, vaikkapa Disneyn piirrettyjä.

Hentain nostaminen jutussa palvelee ironisesti molempia puolia: kukkahattutätejä, jotka haluavat kritisoida huonoja vaikutteita tarjoavia teoksia mutta samalla se tuo myös suuren yleisön tietoisuuteen sen, että: "ANIME ON MYÖS AIKUISTEN JUTTU!" ... wow.. eikös tämä ole se yksi tärkeimmistä perusteluista miksi anime on parempaa kuin vaikkapa se melkein samoilla piirtäjillä piirretty amerikkalainen lasten huttu. Eli emme katso mitään lastenpiirrettyjä vaan ihan nuorille/aikuisille tehtyjä teoksia.

Nyt ehkä kerron ison salaisuuden: jos kysytte vanhemmilta, etenkin miespuolisilta, henkilöiltä että millaiset piirretyt kiinnostaisivat ehkä, niin onko vastaus
a) 14-vuotias koulupoika niinkuin ohjaa mechaa, sellainen japanilainen jättirobotti you know
b) tässä ois viime vuoden kovin komedia: 10 vuotias opettaja ja sitten siinä on 13-vuotiaita pentuja ja ... hei?
c) hentai
d) ei mikään

Niin veikkaisin kuiteskin omalla pienellä otoksella, että vastaukset painottuisivat aika tavalla deehen ja ceehen. Joku feministi saisi tästä varmaan jotain johtopäätöstä mutta ainakin omat havaintoni ovat seuraavat: jos halutaan animen olevan aikuisten juttu niin on pakko hyväksyä myös tuo pornoi ja sen mainitseminen vähänkään laajemmassa animejutussa.

Tosiasiahan on, että aikuisempaan makuun, länsimaihin päätyviä nimikkeitä on melkoisen vähän uusissa julkaisuissa, jos hentait otetaan pois. Suurin osa nimikkeistä on suunnattu lapsille ja nuorille. Jaa-a, mitäköhän tästä tajunnanvirrasta jäi käteen? Ehkä se, että en ole enää ikiaikoihin käyttänyt väittämää: "anime on suunnattu aikuisemmille katsojille, kuin esimerkiksi amerikkalaiset lasten piirretyt." Ja myös se, että kommentoidakseen asiaa, ei tarvitse lukea alkuperäistä juttua.

Avatar
avalkama
Sangatsu Manga
Viestit: 878
Liittynyt: Ti Joulu 16, 2003 16:45
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja avalkama » Ma Syys 05, 2005 11:24

Heps.

Jossain määrin ongelmia "aikuisempaan makuun" -määritelmässä tuottanee se, että japanilaiset (nuoret) aikuiset pitävät (myös) sellaisista sarjakuvista ja animaatioista jotka meillä luokiteltaisiin helposti lapsellisiksi. Tai ainakin hömppäviihteeksi. Eli animesta ei saa kovin helposti meikäläisittän salonkikelpoista, "vakavaa" kulttuuria. Paitsi tietenkin Miyazakista.

Antti-setä

Avatar
_Tata
Viestit: 502
Liittynyt: Ke Tammi 29, 2003 01:10
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja _Tata » Ma Syys 05, 2005 11:38

avalkama kirjoitti:Heps.

Jossain määrin ongelmia "aikuisempaan makuun" -määritelmässä tuottanee se, että japanilaiset (nuoret) aikuiset pitävät (myös) sellaisista sarjakuvista ja animaatioista jotka meillä luokiteltaisiin helposti lapsellisiksi. Tai ainakin hömppäviihteeksi. Eli animesta ei saa kovin helposti meikäläisittän salonkikelpoista, "vakavaa" kulttuuria. Paitsi tietenkin Miyazakista.
Hyvä pointti, jota en edes ajatellut. Näinhän se varmaan on ja tämän takia pitäisikin miettiä "markkinointistrategioita" tarkemmin jos aikoo pitää korkeaa profiilia lähipiirille. Ymmärrän kyllä sen, että jotkut ovat tarkkoja asiasta ja pyrkivät vaikuttamaan siihen millaisia mielikuvia ja tarkoituksia uusiosanaan anime suomenkielessä liitettäisiin. Itselle taas viihteen suurkuluttajana riittää se, että kyseinen sana suurinpiirtein tarkoittaa japanilaisia piirrettyjä aivan samalla tavalla kuin katsoisin vaikkapa amerikkalaisia elokuvia.

Avatar
Mecha
Viestit: 766
Liittynyt: Ti Helmi 15, 2005 14:59
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Mecha » Ma Syys 05, 2005 12:00

avalkama kirjoitti:
Jossain määrin ongelmia "aikuisempaan makuun" -määritelmässä tuottanee se, että japanilaiset (nuoret) aikuiset pitävät (myös) sellaisista sarjakuvista ja animaatioista jotka meillä luokiteltaisiin helposti lapsellisiksi. Tai ainakin hömppäviihteeksi. Eli animesta ei saa kovin helposti meikäläisittän salonkikelpoista, "vakavaa" kulttuuria. Paitsi tietenkin Miyazakista.

Antti-setä
Ongelma johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että länsimaissa animaatiolla on lastenohjelman status eikä siinä tule mieleen, että myös aikuiset voivat katsoa animaatioita. Japanissa tätä ongelmaa ei ole ja sen ansiosta meillä on anime. Myös sarjakuvilla on länsimäissä samallainen asema kuin animaatiolla. Tästä johtuu se, että esim. jenkeissä tehty animaatio on suureksi osaksi lapsille oli se sitten ihan koko perheelle tehtyä Disney-tuotantoa tai lelumainossarjoja (He-Man, Turles ja muut) joita näytetään lauantai aamuisin. Huumorisarjat kuten Simpsons onkin sitten asia erikseen.
"When you become a real fighter, we'll settle it"
- Zechs Merquise to Heero Yuy (Gundam Wing)

"Its time to duel!"
- Yami (Yu-Gi-Oh! Duel Monsters)

hippien touhua kyllä tämä hippitouhu
- Kyuu

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 25 vierailijaa