keskustelua tekijänoikeuslaista viitaten animeen

Vapaamuotoinen mutta asiallinen keskustelu. Anime- ja mangayhteisöä kiinnostavat aiheet, jotka eivät sovi suoraan muille alueille, kannattaa lähettää tänne - sana on vapaa.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
wham
Viestit: 61
Liittynyt: To Maalis 17, 2005 10:23
Paikkakunta: Vammala
Viesti:

keskustelua tekijänoikeuslaista viitaten animeen

Viesti Kirjoittaja wham » To Maalis 17, 2005 10:29

onko siis laillista ladata animea netistä. asiasta on keskusteltu ja paasattu ja mielipiteet on kullakin omat mutta mikä on SE OIKEA TOTUUS!!!???

minulla ei asiasat ole suoranaista omaa mielipidettä sillä animea on vaikea saada laillisestikaan ainakaan näin suomessa käsiinsä. Kertokaa ihmeessä mielipiteenne ja ennen kaikkea TIETONNE jos sitä löytyy!

MODERAATTORIN MUOKKAAMA: Viestin otsikkoa muutettu hieman kuvaavammaksi ja pahin flamebait-osuus viestistä poistettu.

yarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Viesti Kirjoittaja yarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr » To Maalis 17, 2005 11:08

Tästä kyllä syttyy jonkinasteinen sota.. :)

En ole itsekkään varma ei-lisensoitujen sarjojen imuttamisen laillisuudesta, mutta kyllä se ainakin yleisempää on kuin mitä annetaan ymmärtää. Täällä se on vähän arka aihe, syystäkin.

Voisihan sitä sanoa vaikka minkälaisia syitä miksi se olisi sallittua, kuten 'Ei opiskelijalla ole varaa', 'Anime on niin kallista suomessa ja sitä tulee niin hitaasti tänne' ja vastaavaa. Onhan se tottakin, Suomen hintataso on aivan hillittömän korkea verrattuna ulkomaihin nähden, ja opiskelijoilla ei ole varaa. Helpompaa se haluttu sarja on imuroida netistä päivän parin odotusajalla, kuin raapia rahat kasaan kuukausien odottelun tuloksena.

Sinänsä hyvä että nämä fansub porukat lopettavat käännösprosessit heti kun sarja lisensoidaan ja kannustavat hankkimaan DVD:t. Olen pitkälti samaa mieltä, ja se on melkeinpä moraalinen velvollisuus hankkia ne DVD:t siitä sarjasta mistä pitää hyvinkin paljon, ja samalla äänestää kukkarolla sen puolesta mistä pitää. Sitäpaitsi - DVD on muutenkin niin paljon parempaa settiä kuin joku kämänen videotiedosto koneella, että kannattaa siihen satsata jos vain pystyy..

Blah, olipa vuodatusta.. Pointti oli? En tiedä. Miettikää :P

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja jtn » To Maalis 17, 2005 11:14

Näin heti alkuun on sanottava, etten ole lakimies, enkä ole tutustunut asiaan niin tarkasti, että osaisin kertoa asiasta Jumalan Sanaa. Tarkemmin sanottuna, en ole varma siitä, onko teoksen hakeminen verkosta kiellettyä, vai kattaako laki pelkästään levittämisen. (toisaalta kun käyttää Bittorrentin kaltaista vertaisverkkosovellusta hakemisen ja levittämisen välinen raja on hyvin hämärä, ainakin teknisestä näkökulmasta). Nykyinen lain tulkinta tuntuu kuitenkin menevän siihen suuntaan, että hakeminenkin on kiellettyä (vrt. esimerkiksi tullin kanta piraattituotteiden maahantuontiin omaan käyttöön).

Levittämisen laillisuushan riippuu ihan puhtaasti siitä, onko teoksen tekijänoikeuksien omistaja antanut teoksen verkosta ladattavaksi vai ei. Nykyisin kun tekijänoikeuden omistajalla on hyvin laajat valtuudet päättää siitä miten ja missä hänen "henkistä omaisuuttaa" levitetään, esitetään, kopioidaan, tai muuten käytetään. Sitten joskus kun kauan kiistelty uusi tekijänoikeuslaki lopulta tulee voimaan nämä oikeudet luultavasti lisääntyvät entisestään. Laillisessa levityksessä olevaa teosta on myös laillista hakea, joskin tämän ilon voi joutua kompensoimaan esimerkiksi luovuttamalla rahaa levittäjälle.

Suomi on ratifioinut ns. Bernin sopimuksen, jonka mukaan muista sopimusvaltioista peräisin olevilla teoksilla on sama suoja kuin kotimaisilla. Japani on myös ratifioinut sopimuksen, joten japanilaisilla tuotoksilla on sama lain suoja kuin suomalaisillakin.

Luvallisessa verkkolevityksessä olevat teokset ovatkin sitten aika harvinaisia; fansubeilla tätä lupaa ei ole. Myös Yhdysvallat on kuuluu Bernin sopimuksen piiriin, joten sikäläisia fansubbereita koskevat sen velvoitteet, ainakin kansainvälisten sopimusten kannalta.

Nykyisen tekijänoikeuden, tai luvattoman materiaalin hakemisen moraalisuus on sitten ihan toinen kysymys, jota en rupea tässä käsittelemään.

Perään vielä joitain linkkejä:

http://www.minedu.fi/opm/tekijanoikeus/ ... ja_eu.html
http://www.minedu.fi/opm/tekijanoikeus/index.html
(opetusministeriön sivusto)

http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/dir2001.html (Jukka 'EVO' Korpelan näkemys EU:n direktiivistä ja sen vaikutuksista)
http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/ (Electronic Frontier Finlandin näkemys asiaan)

http://www.animenewsnetwork.com/encyclo ... .php?id=37 (Original Net Anime)
Viimeksi muokannut jtn, To Maalis 17, 2005 11:29. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
- Jussi Nikander

Avatar
M-Arkku
Viestit: 278
Liittynyt: Su Tammi 19, 2003 20:12
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja M-Arkku » To Maalis 17, 2005 12:14

Hyvin pitkälle olen samanlaisessa käsityksessä tässä asiassa, kuin jtn.

Yksityishenkilön kohdalla selvyyttä asiaan tuonee myös KRP:n tietotekniikkarikoksia käsittelevä sivu osoitteessa http://www.poliisi.fi/poliisi/krp/home. ... 8B0043A41E

Ja tuolta etenkin seuraava:
Tavallisen tietokoneen ja tietoverkkojen käyttäjän tärkein sääntö on se, että mikä on kiellettyä tietoverkkojen ulkopuolella, on kiellettyä myös verkoissa.

Tekijänoikeudet ovat yksi tällainen asia. Verkkoon ei saa laittaa tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa ilman sen tekijän lupaa. Verkosta saa kopioida aineistoa ilman tekijän lupaa pääasiassa vain omaan käyttöön, ei myytäväksi tai muihin kaupallisiin tarkoituksiin.
Yksiselitteisesti ei KRP tuota imuroimista yksityishenkilöä kiellä. Tämän netistä hakemisen moraaliseen puoleen en minkään puutu. Animeunionin periaatteisiin kuitenkin kuuluu olla tukematta tuollaista toimintaa, joten näide foorumeiden kautta ei kannata alkaa kyselemään missä on herkullisimmat BitTorrent-apajat.
Markku Mulari
Oulun SuurSensei

"When I dream, I want a pony."
- The Acts of Gord: The Book of Chronicles, Chapter XXI -

Avatar
Gema
Viestit: 39
Liittynyt: To Maalis 06, 2003 01:38
Paikkakunta: Tammerfors
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gema » To Maalis 17, 2005 19:32

Niin, muistakaa nyt vielä, että kun muuleilla yms latailette, niin samalla annatte lataamanne tiedostot jaettavaksi!

Avatar
whispering
Viestit: 372
Liittynyt: Pe Huhti 04, 2003 20:16
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja whispering » To Maalis 17, 2005 20:12

Mikrobitin uusimmassa lehdessä on aika laaja artikkeli netistä lataamisesta.
Imuttamista ei ole kielletty toistaiseksi, uusi lakiehdotus (Tunnus HE 28/2004) voi tulla muuttamaan tätä. Päätös pitäisi tulla ennen kesää. Mutta esim tietokoneohjelmien imuttaminen on kielletty.
Jakaminen ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa on aina kielletty. Eli jos vaikka artisti levittää musiikkiaan ilmaiseksi, et siltikään saa sitä jakaa edelleen. Eli esim torrenttien käyttä on aina kielletty.
Your just jealous because the voices talk to me.

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja jtn » To Maalis 17, 2005 22:33

whispering kirjoitti:Eli jos vaikka artisti levittää musiikkiaan ilmaiseksi, et siltikään saa sitä jakaa edelleen. Eli esim torrenttien käyttä on aina kielletty.
Nyt kyllä mennään jo vähän metsää kohti. Kaikki riippuu siitä, millä lisenssillä tavaraa levitetään. Esimerkiksi GNU General Public License antaa oikeuden levittää GPL-lisensoitua ohjelmaa edelleen, Baen Publishing on julkaissut vanhempaa tuotantoaan sähköisessä muodossa ja antanut luvan materiaalin edelleen levittämiseen, Creative Commons tarjoaa useita erilaisia uudelleen levityksen sallivia lisenssejä, ja niin edelleen. Legaltorrents.com listaa joitain Creative Commons -lisenssillä jaossa olevia torrentteja.

Sitä en muista, mikä yleinen tulkinta on tapauksissa, joissa minkäänlaista lisenssiä ei mainita. Whisperingin mainitsema "ei saa levittää" on kyllä minunkin MUTUni.
- Jussi Nikander

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » To Maalis 17, 2005 23:44

Tämä asia nyt ei suoranaisesti tai epäsuoranaisestikaan näihin foorumeihin liity, mutta katsotaan nyt mitä tulee.

Asiallisten pointtien lisäksi todettakoon tähän vielä selvitetty kanta tähän surullisenkuuluisaan fansub-toimintaan. Käsiteltäessä tätä harrastusta nykypäivän tilanteeseen katsoen (tilanne 10 vuotta sitten oli eri), tällaisen ryhmän toiminta edustaa järjestelmällistä ja joissain tilanteissa myös törkeää piratismia. Eli kun katsotaan nimenomaan tuota järjestön toimintaa, puuttumatta sitten loppukäyttäjien toimiin.

Sen sijaan kun tiedetään, että tässäkin maassa viranomaistahot ovat jo jonkinlaisiin toimiin lähteneet tämän alan harrastajia vastaan, sitä sopii miettiä onko mitään järkeä julkisella keskustelualueella kehua harrastavansa tätä toimintaa. Mittakaava on eri, mutta järjellisyyttä voi verrata tilanteeseen, jossa pankin juuri ryöstänyt mies kävelee baariin tarjoamaan kierroksen kehuskellen äskeisellä saavutuksellaan.

Jos tekee mieli flamettaa, siitä vaan. Muualla. Tuo fs-järjestöjen juridinen asema on selvitetty varta vasten reilu vuosi takaperin eikä ole hatun pohjalta kaivettua. Lainpäättäjät ovat tuollapäin, niitäkin kiinnostaa -->
Viimeksi muokannut kyuu, Ti Tammi 02, 2007 09:06. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
DeeSnider
Viestit: 5
Liittynyt: Pe Maalis 18, 2005 20:50

Viesti Kirjoittaja DeeSnider » La Maalis 19, 2005 15:25

hmmh - sinänsä kiinnostava aihe mutta muutama juttu minua vieläkin askarruttaa.

nämä fansub-porukat saavat animensa ihan normaalista televisiolähetyksestä japanissa näytetyistä animeista. eli periaatteessa monet joilla on tv-kortti tietokoneessa ja sattuvat vaikka nauhoittamaan tietokoneelleen leffan vaikkapa maikkarilta (MTV3) niin onko se sitten piratismia? omasta mielestäni ei, koska me olemme maksaneet tv-lupamme. sama asia pätee japanissa. siellä on tv-luvat maksaneet ihmiset jotka saavat näin ollen tallentaa ohjelmistoa omaan käyttöön.

mutta sitten tulee eteen se hankalampi osuus. eli jos vaikka olet nyt tietokoneelle nauhoittanut maikkarin leffan ja satut sen sitten kaverille laittamaan joka sen on missannut niin tekeekö se sinusta piratistin? sillä itse olen maksanut tv-lupani että saan katsoa kyseisen elokuvan, joten miksi en sitä voisi laittaa kaverille katsottavaksi, jos kyseinen kaveri on myös maksanut tv-lupansa? ja arvatkaa onko nykyaikana paljon helpompi lähettää televisiosta kovalevylle otettu leffa netin välityksellä kuin polttaa se dvd:lle tai ottaa nauhalle vhs:lle ja laittaa sen jälkeen se erikseen postiin menemään.

tietysti japanissa kun animet otetaan sitten talteen tietokoneille niin miksei niitä voisi lähettää kavereilleen jotka ovat sen missanneet tai heillä ei näy japanilaisia satelliitti/kaapelikanavia? koska käsittääkseni ihmiset japanissa ovat maksaneet tv-lupansa, niin antaako se mahdollisuuden lähettää jokin animejakso toiselle ihmiselle joka on maksanut tv-lupansa mutta asuu eri maassa?

nämä on herättänyt ainakin minussa pohdintaa, sillä tällä hetkellä tähän asiaan ei oikeastaan olisi muuta vaihtoehtoa kuin maailmanlaajuinen tv-lupa... ja kun katsotaan että suomessa maksaa melkein 200e vuodessa tv-lupa niin luultavasti maailmanlaajuinen maksaisi sitten 20 000e (ihan hatusta heitetty arvio), mutta tällä voitaisiin selvittää mm. tämä animepulma mikä nyt on. eli jos sinä olet maksanut tv-lupasi maailmalle niin saisit katsoa ihan mitä tahansa mitä on maailman televisioissa esitetty?

ja lisäksi - pitävätkö ihmiset fansubbia piraattitavarana internetissä kun taasen RAW:it (tekstittämättömät) animejaksot olisivat laillisia?

ja tottakai sen ymmärrän että näitä lisensoituja animeita ei enää internetissä jaeta tekijänoikeussuojien takia. mutta mitenkäs sitten toimitaan noiden RAW:ien osalta? niissä ei ole tekstejä joten mikään fansubporukka ei ole niihin näppejään laittanut vaan ne ovat ihan tavallisia televisio-ohjelmia.

vastauksia kyllä kaipailen näihin jos ihmisillä on mielipiteitä =)

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » La Maalis 19, 2005 16:33

Mielipiteet ovat yksi asia, joilla tosin ei ole mitään merkitystä juridiselta kannalta. Jos joku on laitonta, sitten se on. Jos siitä ei pidä, otetaan yhteyttä omaan kansanedustajaan ja vaaditaan muutosta huutavaan vääryyteen. Sitten asia menee jos menee eteenpäin. Yleensä ei mene, mutta ei sille mitään voi vaan sen kanssa eletään.

Sen verran tuohon tv-nauhoituksiin, kuten myös muuhun kopiointiin. Meillähän on täällä tuo veikeä kasettimaksu, jonka myötä määritellään myös luvalliseksi tehdä kopio "välittömälle lähipiirille" tjsp. Käytännössä tuon rajaksi on usein määritelty pari-kolme henkilöä.

Piraatti tehokkaimmillaan jakelee tv-nauhoituksia jopa usealle (kymmenelle?) tuhannelle netissä ja vielä päälle rahalla myydyt cd/dvd-painokset. Tuosta voi aloittelevakin matemaagikko päätellä, että pientä eroa on.

kaht
Viestit: 9
Liittynyt: Su Elo 08, 2004 16:41

Viesti Kirjoittaja kaht » Ti Maalis 29, 2005 13:11

Suomen nykyinen tekijänoikeus sanoo seuraavaa:
12 § (24.3.1995/446)

Julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Siten valmistettua kappaletta ei ole lupa käyttää muuhun tarkoitukseen.

Kappaleen valmistamisen valmistuttajan yksityistä käyttöä varten saa myös antaa ulkopuolisen suoritettavaksi.

Mitä 2 momentissa säädetään, ei koske sävellysteoksen, elokuvateoksen, käyttöesineen tai kuvanveistoksen kappaleen valmistamista eikä muun taideteoksen jäljentämistä taiteellisin menetelmin.

Tämän pykälän säännökset eivät koske tietokoneella luettavassa muodossa olevaa tietokoneohjelmaa, tietokoneella luettavassa muodossa olevan kappaleen valmistamista tällaisessa muodossa olevasta tietokannasta eivätkä rakennusteoksen valmistamista. (3.4.1998/250)
(Lähde: Finlex. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404)

Eli toisinsanoen kaikki kopiointi yksityiseen käyttöön on sallittu, mediasta riippumatta, lukuunottamatta tietokoneohjelmia. Siis myös animen lataaminen internetistä yksityiseen käyttöön on nykyisen tekijänoikeuslain mukaista. Yksityinen käyttö koskee myös perhe ja kaveripiirissä tapahtuvaa käyttöä. Sensijaan yksityinen käyttö ei koske yhdistystoiminnassa tapahtuvaa käyttöä, eikä tätä kieltoa voi kiertää edes asettamalla tilaisuuksia kutsuvierastilaisuuksiksi. Täten fansubbien näyttäminen animekerhojen videoilloissa on lainvastaista.

Laki on kumminkin nyt muuttumassa. Uuden tekijänoikeuslain mukaan laittomasti jakeluun laitetun materiaalin kopiointi, myös yksityiseen käyttöön, on kielletty.Täten esim. televisio-ohjelman nauhoittaminen olisi edelleen laillista (televisiossa näytetään ohjelmat laillisesti), mutta materiaalin lataaminen netistä olisi laitonta. Uusi lakiehdotus löytyy osoitteesta: http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2004/20040028.pdf (Varoitus: sisältää 228 sivua poliitikkojen/lakimiesten kirjoittamaa tekstiä; ei heikkohermoisille.)
Viimeksi muokannut kaht, Ti Maalis 29, 2005 18:43. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Kekko
Viestit: 466
Liittynyt: Pe Helmi 07, 2003 00:44
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kekko » Ti Maalis 29, 2005 13:16

kaht kirjoitti:Laki on kumminkin nyt muuttumassa. ... .Täten esim. televisio-ohjelman nauhoittaminen olisi edelleen laitonta (televisiossa näytetään ohjelmat laillisesti).
???
* -> Yokohama Kaidashi Kikou <- *

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ti Maalis 29, 2005 14:17

Kekko kirjoitti:
kaht kirjoitti:Laki on kumminkin nyt muuttumassa. ... .Täten esim. televisio-ohjelman nauhoittaminen olisi edelleen laitonta (televisiossa näytetään ohjelmat laillisesti).
???
Veikkaan aivopierua, eiköhän siinä pitäisi lukea "laillista".

Mutta joo, oma käsitykseni on ollut kyllä ihan sama kuin kahtinkin.

-Juha

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ti Maalis 29, 2005 15:53

Kyllä kaht tosiaan kattoi asian aika siististi. Sehän tuossa on mikä tulee fansubbeihin on, ettei kyseessä ole alkuperäinen teos. Tuossahan tulee esille tämä että kyseessä ei ole tv-nauhoitus, vaan piraattiryhmän omien intressiensä mukaan muokkaama teos. Tuo mutkistaa hieman lopputulosta, joskin laki ei suoranaisesti katsottavaksi hankkimisen osalta näe eroa. Jakelu vaan on muutamaa astetta törkeämpää.

Mutta, EFFIä lukuunottamatta taitaa olla jo asiasta kiinnostuneet odottelemassa uutta tekijänoikeuslakia. Odotellaan...

kaht
Viestit: 9
Liittynyt: Su Elo 08, 2004 16:41

Viesti Kirjoittaja kaht » Ti Maalis 29, 2005 18:54

Joo, sattui tosiaan lipsahdus tuossa aiemmassa - nyt on korjattu.

Uudesta tekijänoikeuslaista vielä sen verran meitä koskettavaa, että ehdotuksessa on asetettu teosten levittämiselle alueellinen rajoitus: kaikki teosten vähittäismyynti ETA-alueella (=euroopassa) on kielletty, mikäli teosta ei ole täällä julkistettu (§19, edellisessä viestissäni linkittämäni ehdotuksen sivulla 179). Täten kaikki animen ja mangan vähittäismyynti Suomessa, lukuunottamatta niitä muutamia Suomessa julkistettuja teoksia kuten NGE-DVD:t, tulisi laittomaksi. Amerikasta ja Japanista saisi tuoda animea/mangaa/muita elokuvia vain omaan käyttöön, ei vähittäismyyntiin kuten mm. Fantasiapelit ja Fennica tekevät nyt. Eli uusi tekijänoikeuslaki käytännössä tulee tuhoamaan animeharrastuksen täältä, ellei ihmeitä tapahdu.


EFFI vastustaa uutta tekijänoikeuslakia ihan syystä
Viimeksi muokannut kaht, Ti Maalis 29, 2005 19:34. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 52 vierailijaa