Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Vapaamuotoinen mutta asiallinen keskustelu. Anime- ja mangayhteisöä kiinnostavat aiheet, jotka eivät sovi suoraan muille alueille, kannattaa lähettää tänne - sana on vapaa.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » To Loka 03, 2013 12:22

Kuva
Mikä se railgun oikein on? No Misaka näyttää tässä vähän mallia!

Näin olemme päässeet yllättävänkin hyvälaatuisen kesäkauden loppuuun ja tehdäänpä sitten ensitöiksemme perinteiseen tapaan kauden parhaan sarjan juhlallinen julistus:

Kesäkaudella 2013 paras päättynyt sarja on:
Toaru Kagaku no Railgun S (3.5/5)

Muut parhaimpien joukkoon kuuluvat sarjat ovat:
- Kin-iro Mosaic (KINMOZA!) (3.5/5)
- Genshiken Nidaime (3/5)
- Gin no Saji (3/5)
- Kamisama no Inai Nichiyōbi (KamiNai) (3/5)
- Love Lab (Renai Lab) (3/5)
- Tamayura ~More Aggressive~ (3/5)
Koska täällä sivupalkissa on kunkin kuluvan kauden reaaliaikainen seuranta parhaimpien sarjojen tilanteesta nämä valinnat eivät tulleet varmaankaan kenellekään minään yllätyksenä! Lisäksi kauden aikana päättyi sarja Uchū Senkan Yamato 2199 joka ilman muuta kuuluu tähän parhaimmistoon, mutta sen viimeiset episodit ovat vielä subattavana joten loppuarvostelu siirtyy seuraavaan kertaan. Yrittäkää kestää!

Vielä huomautan siitä että tässä postauksessa on myös mukana arvostelu sarjasta Initial D Fifth Stage joka virallisesti loppui tietenkin jo kevätkaudella mutta jonka arvostelun jätin OVIen toivossa myöhempään ajankohtaan. Nyt kun on julkaistu selvät sävelet siitä kuinka tästä jatketaan niin sarjan loppuarvostelu tulee nyt sitten tässä, toivottavasti tämä ei sekoita kenenkään pasmoja kovin pahasti!

Tuttuun tyyliin arvosteluihin kuuluu myös yleistä kiinnostusta herättäneiden heikompilaatuisten sarjojen rääppimistä seuraavasti:
- Watashi ga Motenai no wa Dou Kangaete mo Omaera ga Warui! (WataMote) (2.5/5)
- Free! (2/5)
- Rozen Maiden – Zurückspulen (2/5)
- Uchōten Kazoku (2/5)
- Shingeki no Kyojin (1.5/5)
Muut kauden sarjat sitten tippuivat luonnollisestikin arvosanoille 1-2.5/5, erityisesti harmittaa se että ennakkoon hehkuttamani kesän lukuisat taikatypysarjat pommasivat harvinaisen näyttävästi!

Tämän varmasti tiedättekin mutta varoitanpa varmuuden vuoksi vielä että jatkotekstissä on erittäin pahoja spoilereita sarjoista sekä niiden franchiseistä yleensäkin joten missään tapauksessa älkää lukeko mitään ennenkuin olette nähneet kaiken näihin sarjoihin liittyvän!

Mennään aluksi niihin herkkupaloihin (arvosana 3-5/5):
Spoiler:

_______________________________________
ARVOSANA 3.5/5

Initial D Fifth Stage
(kevätkaudella päättynyt sarja)

Kuva
Neulansilmä vasempaan... kuskina Takumi Fujiwara (Initial D Fifth Stage)

Kaahailusarjojen yksinvaltias on nyt sitten vielä animointia odottavaa viimeistä kisaa vailla valmis, ja nyt nähty viides kausi noudatti oikeaoppisesti samaa formaattia joka vei mukanaan jo 15 vuotta sitten kun Takumi ensimmäistä kertaa kurvasi ruutuun. Kilvoittelu seutukunnan parhaan tallanpainaja-tiimin tittelistä jatkuu ja Project D haastaa arvattavalla menestyksellä porukan toisensa jälkeen ja hoitelee homman Takumin ja Keisuken toimiessa ratinvääntäjinä. Tarina etenee noudattaen urheilusarjojen parhaita perinteitä ja viehätyshän piilee siinä kun hahmot kehittelevät tulevan kisan strategiaa, ja erityisesti sitten siinä kun kisan aikana seurataan kuskien pohdintoja ja mielialoja. Ensimmäisten kausien aikanahan tämä oli niin intensiivistä puuhaa että näppäimistö särkyi pari kertaa kun yritti sillä auttaa Takumia ohjaushommissa, ja sama taika on kyllä havaittavissa vielä tällä viidennelläkin kaudella joskin hieman sarja tuntuu kärsivän siitä että kisoja on lyhennetty sekä sitten siitä että kun mangaa on kirjoitettu 18 vuotta niin alkavat nämä maagiset jipot olemaan ilmeisesti jo hieman vähissä - Fujiwara zone ei olisi kyllä mennyt läpi alkukausina! Nyt kaikista kihelmöivin kisa oli hieman yllättäen kokonaan takumiton kisa jossa Ryōsuke ottaa mittaa Shinigamista Ikedan rullatessa mukana kolmantena pyöränä - jännittävyys johtui homman täydellisestä arvaamattomuudesta, oliko Shinigami tosiaankin ajamassa kuolonkiilto silmissään katkeraan loppuun asti? Takumillisissa kisoissahan tuo ennustettavuus kun on ollut aika suoraviivainen juttu.

Maailman paras urheilusarja kruunaa taipaleensa mangan loppumisen myötä vielä yhdellä sarjalla (Initial D Final Stage) sekä leffalla (Shin Gekijō-ban Initial D) joten eivätköhän kaikki joilla on bensaa suonissaan roiku takapenkillä mukana. Tiedossahan on kuninkaiden kisa: Hachi-Roku vs Hachi-Roku!

Kin-iro Mosaic (KINMOZA!)

Kuva
Alice, Shino ja prkl hiuspinni! (Kin-iro Mosaic)

Kauden söpöysannos tarjoiltiin sitten tässä, lähes kuolettavan sokeriannoksen toivat pöytään Shino brittitypyhaaremeineen (Alice ja Karen) ja melkein rakastavaiset Yōko ja Aya. Sarjan parasta antia oli nimenomaan tämä söpöilypuoli: on joulu ja Shino antaa Alicelle lahjaksi suurimman aarteensa, englantilaisen kiven jonka se poimi mukaansa kun oli siellä käymässä ...aaawwwwwwwwwww! tai kun Aya joutuu rinnakkaisluokalle ja siten eroon Yōkostaan niin näkee kun se välitunnilla haluaisi kovasti halia Yōkoa mutta ei kuitenkaan kun se on niin ujo ...aaawwwwwwwwwww! Tämän lisäksi keitoksessa mukana ollut huumoriosuus ei aina niin purrut, ja tässä suhteessa sarja muistuttaa aika paljon viime vuoden sarjaa Acchi Kocchi jossa Tsumiki x Io -söpöily oli täysin ylimaallista huumorin jäädessä hieman paitsioon. Sarjan ykkösepisodin brittivisiitti on hieno pätkä aivan sellaisenaankin, samoin kun viimeisen episodin jalat alta vienyt merirosmo-Disney-musikaalikin. Vuosien varrella on myös Engrish kehittynyt, nyt Manami Tanaka (Alice) ja Nao Tōyama (Karen) heittelivät keskenään jopa aika kelvollista brittiaksenttia, ja kuten sanottua mikään ei ole söpömpää kun kaksi lolitypyä jotka puhuvat kielillä... kaikista vaarallisin kieli muuten on ranska, loli-ranskan tiedetään tappaneen söpöyteen kokonaisia kansakuntia...

Toaru Kagaku no Railgun S
A Certain Scientific Railgun S


Kuva
Tosipaikka edessä: Misaka vs Accelerator (Toaru Kagaku no Railgun S)

Toimintatypysarjojen eliittiin kuuluva Railgun ei pettänyt suuria odotuksiaan vaan saimme nähdä sopivassa suhteessa sekä slice-of-life-söpöilyä että suurta draamaa. Sarjan jälkimmäinen polleiden tiedemiesten anime original -juonikaari oli ehkä hieman keskinkertaisempi saavutus mutta ainakin siinä esiteltiin Febri, maailman söpöin keinotekoinen typy! Sen sijaan fanien suuresti fanittama Sisters' Arc oli mestarillista draamamättöä niin kuin vain tämä franchise parhaimmillaan osaa. Draamahan kulminoitui episodien 13-15 aikana animemaailman kuuluisimpiin kuuluvaan siltakohtaukseen ja sitä seuraavaan tappelukseen. Tässä meillä hyviksinä ovat Misakan ja Tōman avustamat hellyttävän söpikset, Misaka-imōtot, jotka ovat siis Misakan klooneja, maksavat vain reilun tonnin (€) kappale, eivätkä ehdi tästä maailmasta kovin kauan nauttimaan koska ovat luotu tapettaviksi. Tappajana taasen meillä on animemaailman parhaisiin pahiksiin kuuluva äärimmäisen iljettävä luihu jätkä Accelerator, jota ei pikkutyttöjen telominen kuoliaaksi haittaa, niitä hän on hoidellut jo pois päiviltä 10'000 kpl heidän heikkoudelleen halveksivasti irvaillen.

Kun noita mättökohtauksia tulee aika usein haukuttua niin Railgun näyttää miten sellainen tehdään oikein. Accelerator on käsittämättömän inhottava olento ja jo pelkästään kaverin räkäisen äänen kuuleminen aiheuttaa pakonomaisen mielihalun siirrellä sen nenää naamassa eri ilmansuuntiin, kun taas hyviksinä Misaka-imōtot ovat kissanpentumaisia ihastusta ja suojelunhalua herättäviä typyjä, ja koska olemme juuri nähneet kuinka imōto #10031 kuoli verilammikkoon Acceleratorin toimesta olemme aidosti kauhuissamme kuinka käy kun nyt on vuorossa #10032. Sitten kun Tōma lopulta muksauttaa Acceleratorin sisälmykset jauhelihaksi tekee oikein syvällä munaskuissa niin maan gutaa kun paha saa kunnolla palkkansa! Täydestä sydämestä vihattava pahis, täydestä sydämestä rakastettava hyvis ja todelliseksi koettu vaara - näin tehdään aikakirjoihin jäävä tappeluskohtaus. Kyse on hahmonkehityksestä, ei pateettisista puheista, ei desibelimittarin rikkovasta kiljunnasta, ei groteskeista hahmodesigneista. Ja se mikä nostaa kohtauksen ennenkokemattomaan suuruuteen on ylimaallisen upea ääninäyttely jota meille tässä tarjoilee Rina Satō (Mikoto Misaka) ja Nobuhiko Okamoto (Accelerator).

Myyntiluvut ovat olleet komeita (levymyynnin keskiarvo hiukan alle 20'000 kpl) joten jatkoa aika lailla varmasti seuraa, joskin seuraavana vuorossa lienee franchisen Index-puoli ja sen kolmas kausi joka ennakkoon ei herätä likikään samanlaisia väristyksiä kuin Railgun.
_______________________________________
ARVOSANA 3/5

Genshiken Nidaime
Genshiken Second Season
→CR

Kuva
Tässä syntyy BL-mangaa joten heikkohermoiset älkää katsoko!

Kyllähän se hieman etukäteen pisti miettimään kuinka tälle sarjalle käy kun hahmot lähes tyystin vaihdetaan, vieläpä niin että kunnon pantsu-ja-tissit-otakupojat korvataan bissepoikien perään kuolaavilla fujosheihilla. No hyvinhän tässä kävi, edelleen vanhaan kunnon genshiken-tyyliin piirustellaan mangaa, cossataan, käydään dōjinshi-festareilla ja sitten muuten vain hengataan kerhohuoneella joten mitään suurempaa shokkua ei tästä tullut. Suurin pyöritys käydään fujoshien kummeksuman transupoika Hatan ympärillä ja hän aiheuttaa myös komeimmat komedia-kohtaukset kun über-söpö Hata-typy saa heteropojatkin epäilemään seksuaalisuuttaan... Varsin kelvollisella otakuhuumorilla tässä siis suurimmaksi osaksi mennään, mutta episodi 11 tuli sitten täysin maskista ja räjäytti potin myös aivan yllättäen romanssipuolella - jälkipuoliskon Saki x Madarame -kohtaus on hienointa katkeransuloista romanssidialogia vuosiin. Ja pisteet myös seiyūille Rina Satō (Saki) ja Kazuyuki Okitsu (Madarame) jotka tuossa hoitivat homman harvinaisen hienostuneesti.

Gin no Saji
Silver Spoon


Kuva
Surullinen rakkaustarina Hachiken x Possukulho (Gin no Saji)

Ah, traaginen rakkaustarina, se on vaan aina niin parasta! Ei tiennyt pääpojulimme Hachiken maatalouskouluun tullessaan että hänen päänsä laittaa pyörälle söpö pikkupossu nimeltään Possukulho, mutta niin kun usein käy on näillä epätavallisilla rakkaustarinoilla surullinen loppu ja niin tälläkin: Possukulho päätyi lopulta kaikkien himoitsemaksi pekoniksi... Mutta ei Hachiken tästä lannistunut vaan tähtää seuraavaksi kokonaiseen possuhaaremiin! Aika lailla on annettava pisteitä sarjan tekijätiimille joka on saanut erittäin slice-of-life-painotteisesta hommasta näinkin kevyesti rullaavaa tarinaa - en heti olisi uskonut että pizzan paistaminen tai pekonin tekeminen voisi viihdyttää kokonaisten episodien verran! Mangaka Hiromu Arakawan lapsuudessaan viettämä aika kotitilallaan näkyy kyllä ja sarja onkin hieman kuin rakkauskirje maajussien elämäntavalle - sitä ei yliromantisoida vaan kuvataan kuinka kovaa mutta kuitenkin antoisaa hommaa se on. Hieman syvällisyyttäkin on tarinaan lisätty Hachikenin etsiessä elämänsä päämäärää, mutta tämä ei nyt varsinaisesti ole sarjassa paljon edennyt eikä söpötypy Akikaan ole tehnyt sen kummempia peliliikkeitä. Sarja on nyt hyppykaudella ja ruutuun palataan ensi talvikaudella.

Kamisama no Inai Nichiyōbi (KamiNai)
Sunday Without God
→CR

Kuva
Ai, Hampnie ja ikuisen iltaruskon maailma (Kamisama no Inai Nichiyōbi)

Hyvin hyvin harvinainen tapaus sitten tässä, sarja jonka maailma on luotu niin koukuttavan älykkäästi että se jää päähän pyörimään ja sitä miettii vaikka ei sarjaa katsoisikaan! Millainen on maailma jossa ihmisiä ei synny eikä kuole vaan haudankaivajan hautaamatta jättämät ihmiset muuttuvat ikiliikkuviksi zombeiksi? Sarjassa tästä ennätetään esitellä muutamia aika vinkeitä ideoita: koska kuoleminen ei ole "elämän" loppu niin joukko eläviä ihmisiä haluaa kuolla jotta pääsisivät asustelemaan mukavassa kuolleiden kaupungissa! Kun sitten ranobisti Kimihito Irie osaa myös nenäliinapaketteja tyhjentävää draamaa kun söpö pikku haudankaivajatypy Ai joutuu hautaamaan kauan kadoksissa olleen isänsä heidän ainoan onnellisen yhteisen päivän jälkeen, olisivat palikat ojennuksessa varsin komeaa sarjaa varten ja ensimmäinen juonikaari olikin oikein nautittava saaga. Seuraavat tarinanpätkät eivät kuitenkaan päässeet aivan samalle tasolle, maailman sisäisen logiikan pohtiminen jätettiin vähemmälle ja sydäntäsärkevyyttäkin kevennettiin hieman liikaa minkä lisäksi anime original -loppuratkaisu ei ollut aivan odotetun draamaisa. Perusidea on kuitenkin harvinaisen kekseliäs ja sarjan ainutlaatuista tunnelmaa korostaa loistavasti onnistunut taustataide joka yhdellä silmäyksellä välittää katsojalle sanoman siitä että nyt ollaan hiipuvassa ikuisen iltaruskon maailmassa.

Love Lab (Renai Lab)

Kuva
Rakkauden tutkimusprojekti #2: paahtoleipä suussa juoksu... (Love Lab)

Tässä on sitten kauden typykomediapätkä jonka kovaluinen Yuruyuri♪♪-tuotantotiimi hoiti tyylillä niinkuin ennakkoon saattoi jo arvatakin. Parhaimmillaan tässä ollaan siinä kun tsukkomi-duo Maki ja Riko pistävät kaiken energiansa rakkauden tutkimusprojekteihin, ja niiden kohteena on niin prinsessa-kantotekniikka kuin paahtoleipä-suussa-juoksukin. Ja varsinaisille ylikierroksille päästään sitten kun mukaan otetaan vielä Makin poikaystävä (...niin sanoaksemme...) Huggy suutelutekniikka-harjoituksia varten! Sarjan hidaste tuli sitten uusien hahmojen myötä, heidän kanssaan mentiin välillä hieman liian draamaisalle puolelle eikä huumori kukkinut typylauman kesken niin hyvin kuin se toimi pelkän pääkaksikon voimin. Sarjan loppupuoliskolla esiteltiin sitten potentiaalisia (oikeita) poikaystäviäkin ja tämä lisuke puolestaan oli varsin onnistunut veto - Makin elämää suurempi miehenkammo johtaa väärinymmärryksestä toiseen jota säestää Riko joka joutuu säveltämään tarinan jos toisenkin puolustaessaan (mihinkään perustumatonta) miehennielijän mainettaan...

Tamayura ~More Aggressive~

Kuva
Sarjan päähahmot: Potte ja Rollei 35 S

Kun sarjaa markkinoitiin "aggressiivisena" niin en sitä tietenkään ottanut todesta, eihän tapahtumattomuuden keisari Jun'ichi Satō ole koskaan edes kuullut tällaista sanaa! Väärässä kuitenkin olin, tuo aggressiivisuus vain tuotiin tarinaan mukaan satōmaiseen tyyliin henkisen kasvun kuvauksena eikä niinkään nenun niistelynä nyrkillä. Kun ykköskaudella sarja oli vielä aika tasapuolinen typynelikon kuvaus, niin tällä kakkoskaudella meillä oli sitten Potte-show, jossa hän oli päättänyt tehdä uuden kouluvuoden alkaessa asioita joita hän ei aikaisemmin ollut uskaltanut tehdä. Näin syntyy Potten valokuvakerho ja sitä myöten hän joutuu kaikenlaisten uusien haasteiden eteen jotka hän tyylilleen uskollisena hoitelee aina kuitenkin söpösti häkeltyen. Kerhon myötä löytyy myös uusi ystävä, Kanae-senpai, ja kahden ujon typyn ystävystyminen on niitä asioita joita Satō osaa kuvata maailman parhaiten. Tamayura ei olisi Tamayura jollei siinä napsittaisi myös valokuvia, ja kuten aina joku on pitänyt tuotantotiimissä huolen että otokset ovat hienoja ja erityisesti Takeharan pikkukylän matkailun edistämiskeskus on ekstaasissa koska sakurapuiden peittämät vuoret tai yöllinen festivaalivalaistus ovat kyllä lumoavan kauniita. Sarjan jatkosta ei sen kummempaa tietoa ole, mutta kyllä näiden typyjen parissa viettäisi helposti enemmänkin aikaa! Satōltahan on muuten ensi vuodeksi luvassa aivan uutuudenuusikin OVA nimeltään Zetsumetsu Kigu Shōjo Amazing Twins, aiheena maaginen teatteri ja kässärissä... odottakaapa tätä... Mari Okada!!!
Ja lopuksi ne jäännöspalat, eli arvosanat 1-2.5/5:
Spoiler:

_______________________________________
ARVOSANA 2.5/5 (poimintoja)

Watashi ga Motenai no wa Dou Kangaete mo Omaera ga Warui! (WataMote)
Sosiaalisesti nolot otakut on aina antoisa sarjan aihe, ja nyt kun meillä on pääosassa typy-hikikomori Mokocchi niin söpöysnäkökulma tuo asiaan vielä aivan uutta terästettä. Vakavaa draamahan on aiheesta tehty sarjassa N.H.K. ni Yōkoso!, mutta WataMote keskittyy lähes pelkästään huumoriin ja jättää draaman puinnin muiden tehtäväksi. Mokocchi käy läpi aika lailla standardeja hikikomori-ongelmia, vieraille puhuminen on yhtä änkyttämistä, poikien iskurepliikit opiskellaan otome-peleistä, kaunistautumisyritykset menevät raikaen metsään, jne eli eihän tämä nyt mitään maailmojamullistavaa tarinaa ole mutta sen verran sujuvasti kirjoitettua kuitenkin että kyllä yksi vitsi osuu silloin ja toinen tällöin. Sarjahan olisi voitu viedä myös huumorin lisäksi söpön lämminhenkiseksi sarjaksi ja hieman episodissa 11 tätä kokeiltiinkin ja mielestäni aivan onnistuneesti. Parasta antia on kuitenkin Izumi Kitta joka kähisee, änkyttää ja nikottelee Tomokon roolissa ottaen siitä kyllä kaiken irti mitä lähtee ja puolet sarjan hauskuudesta tulee kyllä pelkästään hänen suorituksensa perusteella!
_______________________________________
ARVOSANA 2/5 (poimintoja)

Free!
Free! - Iwatobi Swim Club
→CR
Kauden ehdottomasti kummallisin sarja. Ruorissa meillä on maailman paras animestudio KyoAni jonka maine on perustunut alalla lähes ainutlaatuiseen ammattiylpeyteen: sekä animointitekniikassa että kässäreiden laadussa tavoitellaan animemaailman huippua - ja nyt ne tekevät sarjan jossa ei ole edes yritetty kumpaakaan! Firmalle tämä on lähes vallankumoukseen verrattava filosofinen keikaus, ja aika helppo on nyt uskoa huhuja joiden mukaan tässä oli vain kyseessä hätäisesti kasaan laitettu fujoshien käsilaukkujen tyhjennysoperaatio. Urheiluteemastaan huolimatta tekele ei ole urheilusarjaa nähnytkään, animointitekniikka oli kauniisti sanoen keskinkertaista ja KyoAnin standardeilla lähes ala-arvoinen juoni oli tällainen haluan-olla-teidän-kaveri-yää-yää-itkupotkuraivari-ystävyysviritelmä, jonka ainoa todellinen tehtävä oli kuljettaa hahmoja fujoshien iloksi vähävaatteisesta kohtauksesta toiseen. Monet fujoshi-sarjathan perustuvat siihen että kaikki hahmot ovat naishahmoja - joillekin ei vain piirretä tissejä ja niitä kutsutaan "pojiksi" - ja tässä tämä tehtiin vähän hölmömmällekin fujoshille selväksi sillä että kaikilla pääpojuleilla oli tyttöjen nimet. No, KyoAni näyttää kyllä onnistuneen tässä rahankeräys-operaatiossaan, halpistuotantona tehty sarja on saanut komeat myyntiluvut (ensilevyn myynti vajaat 30'000 kpl) joten on aika lailla selvä että jatkoa seuraa, arvailujen mukaan ensi kesänä tapaamme jälleen.

Rozen Maiden – Zurückspulen →CR
Peach-Pit on tässä nyt hieman laiskotellut kun mangaka-duo on kopioinut lähes sellaisenaan ensimmäisen Rozen Maiden -mangansa tarinan ja käyttänyt sitä sitten pohjana toiseen mangaansa joka on nyt sitten animoitu tässä. Ensimmäiseen mangaan perustuneilla aikaisemmilla kausillahan seurasimme sitä kun vakavasti hikikomorisoitunut pikkupoika-Jun saa uutta virtaa kun maaginen goottilolitypyjoukko änkeää paikalle niin että lopulta hän uskaltautuu jopa avaamaan ulko-oven ja menemään kouluun! Tässä sarjassa taasen seuraamme vaihtoehtoismaailman aikustunutta Jun-luuseria, jolla on kurja työ ja jota ei opiskelu kiinnosta, mutta nuket pelastavat hänet jälleen niin että tyttöystävä löytyy ja töissäkin odottaa ylennys. Tarina on siis identtinen mutta sävyerojakin löytyy: Zurückspulen on kauttaaltaan alakuloinen ja kuin masennuksessa kirjoitettu tarina ja Peach-Pit on unohtanut kaiken sen huumorin ja hauskuuden jota heidän aikaisemmasta mangastaan löytyi. Toinen suuri puute on lähes täydellinen draamattomuus: kun kakkoskausi Träumend tuli vakavan paikan eteen ja Hinaichigo siirtyi nukke-taivaaseen se oli oikeasti hyvin kirjoitettu surullinen hetki jossa nenäliinalaatikko taas tyhjeni, ja samantyylistä herkkää kerrontaa oli myös Ouvertüre ja Suigintōn taustatarina. Tällä kaudella ei ole jälkeäkään näkynyt mistään tällaisesta. Toisaalta parannusta on taas tullut siinä että Liisapelin tappelukset jätettiin nyt lähes kokonaan väliin, nehän olivat todellinen riesa aiemmilla kausilla. Kaiken kaikkiaan Zurückspulen ei siis oikeastaan tuonut mitään lisättävää tähän franchiseen, saa nähdä seuraako jatkoa koska viimeinen episodi jätettiin kyllä sellaiseen jamaan että kakkoskaudelle menoa pedattiin kovasti.

Uchōten Kazoku
The Eccentric Family
→CR
Hieman haparoivan alun jälkeen sarja sitten kääntyi lopulta perhedraamaksi, pääosassa Shimogamon tanuki-perheen (joka tanuki on jonkinlainen maaginen supikoira) veljekset jotka elelevät Kiotossa jota kansoittaa heidän lisäkseen sekä ihmiset ja lentelemään kykenevät henkimaailman olennot tengut. Draamaa syntyy sitten siitä että vähitellen paljastellaan yksityiskohtia veljesten isän kohtalosta - hän kun joutui pataan ja pistettiin namupaloina uudenvuodenjuhlijoiden poskeen - sekä sitten siitä että meneillään oleva uuden tanuki-bossin valinta saa likaisia piirteitä joissa on jopa hengenmeno uhkana. Kaikesta kuitenkin selvitään kun perheenjäsenet pitävät yhtä ja auttavat toisiaan jopa niin että erakkona elellyt looseri-sammakkovelikin ylittää koskenkorvan voimalla itsensä ja liittyy pelastustiimiin. Tarinan pitäisi siis oleman tällainen lämminhenkinen perhesiteiden ylistyslaulu, mutta Tomihiko Morimi ei oikein saa puhallettua hommaan tunnetta vaan hahmot käsittelevät vaikeuksiaan hyvin passiivisesti ja välinpitämättömästi, ikäänkuin ne eivät oikeastaan olisi heille kovinkaan tärkeitä mikä johtaa siihen että ei tämä katsojaakaan jaksa innostaa, enemminkin vain puuduttaa. Toinen asia mitä Morimi sitten myös työntää esille on korruptio ja tuo tanuki-bossi-vaali selkäänpuukotuksineen on kaiketi jonkinlaista kritiikkiä japanilaista poliittista touhuilua kohtaan ja tästä voi nyt sitten kysellä kuinka hyvin tämä istuu sarjaan joka keskittyy muuten lähinnä pohdiskelevaan ihmissuhde-draamaan. Parasta on jälleen kerran P.A.Works ja heidän taustataide-maalauksensa jotka ovat unohtumattoman upeita, Kioto ei koskaan ole näyttänyt näin säihkyvältä!
_______________________________________
ARVOSANA 1.5/5 (poimintoja)

Shingeki no Kyojin
Attack on Titan

Ihmiskunta on suuressa vaarassa lähes voittamattomalta vaikuttavan salaperäisen vihulaisen toimesta, ja ikäväksemme meillä on hermojarepivästi rääkyvä päähahmo josta ei päästä eroon kirveelläkään koska sillä on harvinainen kyky mättää mechallaan tasapäisesti verenhimoisten mörköjen kanssa - no tämähän kuulostaa tutulta, eikö vain? Aivan, kyseessä on sarja Neon Genesis Evangelion, jonka nähtyään nuoripoika Hajime Isayama teki elämänsä keksinnön: hänpä kopioi tämän jutun mutta siirtää sen toiseen ympäristöön jotta homma ei näyttäisi niin räikeältä ja näin syntyi manga nimeltä Shingeki no Kyojin. Kopio kuitenkin kalpenee esikuvaansa verrattuna rajusti: Isayaman kyky kuljettaa tarinaa eteenpäin on harvinaisen pitkäveteinen ja itseään toistava - ihmisiä popsiva titaani voi olla viiden minuutin verran kova juttu katsojalle joka ei ole moista ennen nähnyt mutta kun aivan samaa jatketaan 25 episodin ajan niin kirjoittajalla on silloin homma vakavasti hukassa. Ja vielä tätäkin kelvottomampi Isayama on hahmojen luonnissa ja kehittämisessä - sarjassa ei oikeastaan ole yhtään henkilöhahmoa, on vaan ruskeaa kovaan ääneen kiljuvaa massaa. Tapahtumattomuudelle animesovitus ei oikein voi paljoa, mutta se mikä menee sitten ohjaajan (Tetsurō Araki) piikkiin on käsittämättömän heikko storyboard, eihän animea tehdä mangaa kopioimalla vaan sovittamalla tapahtumat elävälle kuvalle luontaisesti. Kun mangassa Erenin mekastuksen voi helposti jättää lukematta, ei animessa Yūki Kajin jatkuvaa kirkunaa voi epäkuulla. Araki onkin viime vuosien tempauksillaan (Guilty Crown, Shingeki no Kyojin) nopeasti saavuttamassa Seiji Kishiä epämiellyttävässä kunniassa: hänen nimensä tekijäluettelossa on huonon laadun tae. Suuret myyntiluvut (keskiarvomyynti hieman alle 60'000) osoittavat että sarja kuitenkin osuu kohderyhmäänsä: Eren Jaeger on Shinji Ikari v2, ja siten nysväri-otakukansan suuri sankari, sarjan sisällöllä ei niin väliä kunhan angstia riittää!
_______________________________________
© Porco-setä - porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Ke Heinä 02, 2014 11:49

Näin on sitten kevätkausikin pistetty virallisesti pakettiin kun viimeisetkin sarjat päättivät päivänsä eilen ja nyt voidaan muistella mitä kaikkea mahtoikaan niistä jäädä mieleen.

Kauden kehut ja haukut on koottu tuttuun tapaan tänne, ja jutun juurta on löytynyt seuraavista sarjoista:
Bokura wa Minna Kawai-Sō
Gochūmon wa Usagi Desu ka?
Gokukoku no Brynhildr
Initial D Final Stage
Inugami-san to Nekoyama-san
- Isshūkan Friends
Love Live! School idol project (2014)
Mangaka-san to Assistant-san to
Mekaku City Actors
Mushishi: Zoku-Shō
No Game No Life
Ping Pong
Puchimas!! Petit Petit Idolm@ster
Sidonia no Kishi
Soredemo Sekai wa Utsukushii
Yowamushi Pedal (Yowapeda)
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Ti Loka 07, 2014 11:50

Animen kesäkausi on sitten siirtynyt jo historiaan mutta mistähän me sen muistamme? Yhteenveto parhaista sarjoista löytyy täältä, ja pidemmät arvostelut on tehty seuraavista kauden aikana päättyneistä sarjoista:
Ao Haru Ride
Baby Steps
Barakamon
Futsū no Joshikōsei ga [LocoDol] Yattemita
Gekkan Shōjo Nozaki-kun
Haikyu!!
Hanayamata
Hunter × Hunter (2011)
JoJo no Kimyō na Bōken: Stardust Crusaders
Kuroshitsuji: Book of Circus
Love Stage!!
Magimoji Rurumo
Space☆Dandy Season 2
Tokyo Ghoul
Zankyō no Terror
Lutuisia lukuhetkiä!
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Su Tammi 04, 2015 13:09

Näin on sitten vaihtunut niin animekausi kuin vuosikin ja perinteiseen tapaan tässä on nyt sitten paikallaan viettää hetken hiljaisuus menneitä muistellen!

Päättyneen syyskauden yhteenveto löytyy täältä.

Ja koko vuoden 2014 parhaat palat on kirjattu tänne.

Ja muistutan vielä että alkavan talvikauden ennakkopohdiskelut löytyvät täältä.
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Su Huhti 12, 2015 09:48

Talvikausi saatiin sitten lopulta pakettiin, pientä viivettä aiheutti sarja THE iDOLM@STER: Cinderella Girls joka pääsi finaaliin viikkoa ennakoitua myöhemmin kun tuotannon pojilla oli pientä ongelmaa.

Nyt kaikki on kuitenkin valmista eli talvikauden yhteenveto on esitelty täällä.

Viime aikoina ilmestyneistä leffoista ja OVIsta arvostelut löytyvät tällä haulla.

Ja olettehan varmasti jo kuulleet vuosikymmenen toiseksi tärkeimmän anime-uutisen: Bishōjo Senshi Sailor Moon Crystal saa uuden kauden tulevana kesänä! Asiasta hieman lisää täällä.

Kuva
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Sun
Viestit: 93
Liittynyt: Ti Heinä 22, 2008 12:54

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Sun » Pe Huhti 17, 2015 23:14

Pari ihan hyvää animea talvikaudelta olivat Maria -the Virgin Witch ja Kantai Collection. Sanoisin about 3/5 arvoisiksi. Neitsytnoita Mariassa parasta oli itse Maria persoonallisuutena. Ilmeet ja äänet miellyttivät. Sitten oli karun realistista historiaa sotineen ja noitavainoineen, mikä toimi ihan hyvin. KanColle oli viihdyttävää katseltavaa, mutta taistelut ei tässä sarjassa oikein itseäni kiinnostaneet. Kiinnostavampaa oli seurata jokapäiväistä elämää treenaamisineen ja kisailuineen.

Muut katsomani sarjat jäivät vähän heikommiksi. Isuca esimerkiksi oli aika lattea, mutta olihan siinä ihan kivoja henkilöhahmoja kuten päähenkilötyttö ja kissatyttö Tama. The Rolling Girls olisi ollut kiinnostavampi pelkkänä pitkänä slice-of-life roadmoviena, mutta tämänlaisena se ei oikein napannut. Jotain sydänjalokiviä siinä etsittiin ja mättöiltiin, siinäpä se.

Avatar
Mecha
Viestit: 766
Liittynyt: Ti Helmi 15, 2005 14:59
Paikkakunta: Vantaa

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Mecha » Ma Huhti 20, 2015 00:04

Kaiken kaikkiaan menneellä kaudella oli ihan iloisia yllätyksiä. Maria the Virgin Witch oli ehkä liiankin täynnä vertailua nimi hahmon ja saman nimisen Raamatun hahmon välillä (myös loppu heijasti sitä), mutta kaiken kaikkiaan se oli kyllä ihan mainio sarja.

Kantai Collection oli ihan mukavaa viihdyttävää katsottavaa vaikka ei tuo kyllä mitenkään maailmaa mullistava sarja ollut. Päin vastoin. Aika tutulla ja turvallisella vesillä mentiin.

Aldenoah.Zero 2 taas tarjosi lisää sitä mikä teki jo ekasta kaudesta niin hyvän ja antoi tarinalle hyvän lopun piti sitten Slainesta tai ei.

Noista mitkä olivat alkaneet aijemmin ja loppuivat tuolloin Cross Ange oli illonen yllätys. Se alkoi hieman epäilyttävästi, mutta lopulta paljastuikin paljon älykkäämmäksi, kuin alun perusteella olisi voinut kuvitella.

Tominon G no Reconguista oli kaiken kaikkiaan nautittava lisä Gundameihin vaikka olikin ajoittain hieman sekava.
"When you become a real fighter, we'll settle it"
- Zechs Merquise to Heero Yuy (Gundam Wing)

"Its time to duel!"
- Yami (Yu-Gi-Oh! Duel Monsters)

hippien touhua kyllä tämä hippitouhu
- Kyuu

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Pe Heinä 10, 2015 11:15

Laitoin animesarjojen kevätkauden loppukatsauksen pakettiin (tarina täällä) vaikka sarja Kekkai Sensen on edelleen vaiheessa, sen viimeinen episodi kun on vieläkin teillä tietymättömillä.

Kaudella koettiin merkittävä juhlahetki kun saatoin juhlistaa neljän vuoden tauon jälkeen uuden Animeklassikon syntyä (tarina täällä)!

Ja asiasta kolmanteen, alkaneen kesäkauden ennakkopostauksessa (täällä) arvelin että tulossa olisi kovatasoisin kausi puoleen vuosikymmeneen ja nyt kun ykkösepisodeista on nähty melkein kaikki niin voin vahvistaa että näin todellakin on!
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » La Loka 03, 2015 11:50

Uhkailin tuossa edellä että juuri päättyneestä kesäkaudesta olisi tulossa kovatasoisinta animetarjontaa pitkiin aikoihin ja näin todellakin kävi ja voidaan puhua jopa parhaasta kaudesta vuosikymmeneen. Tarkemmin tämä hienous on analysoitu tuttuun tapaan täällä.

Sarjojen THE iDOLM@STER: Cinderella Girls (kakkoskausi) ja To LOVE-Ru -Trouble- Darkness 2nd kohdilta odotellaan vielä viimeistä episodia jotta ne voidaan lyödä kirjoihin ja kansiin.

Viime kuukausien leffatarjonnasta voisin kehua typy-slice-of-life-pätkää Hana to Alice Satsujin Jiken (arvostelu täällä) joka rotoskoopattuna teoksena on jälleen harvinaisen epä-animemaisen realistinen kokemus.
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » La Tammi 09, 2016 15:29

Animen syyskausi 2015 on nyt sitten laitettu pakettiin (yhteenveto täällä) ja on tainnut unohtua mainostaa alkaneen talvikauden ennakkotunnelmointia (täällä). Tästäkin postauksesta voi vielä saada jotain irti kun kaikki sarjat eivät ole vielä ennättäneet alkaa.

Toistaiseksi räyhäköin ykkösepisodi on ollut sarjalla Boku dake ga Inai Machi jota kaikille jännärigenren ystäville voi erittäin lämpimästi suositella.
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Pe Tammi 15, 2016 14:42

Eilisen Oscar-huuman (juttu täällä) jälkeen onkin syytä hiljentyä muistelemaan mennyttä vuotta 2015 tutun animekatsauksen merkeissä (juttu täällä).

Ja viimeisen puolen vuosikymmenen (2011-15) animekatsaukset löytyvät kiinnostuneille tällä haulla.
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » To Huhti 07, 2016 14:18

Näin on sitten talvikin lusittu ja varsin hyväksi osoittautunut animekausi paketissa. Parhaat sarjat on poimittu tuttuun yhteenvetopostaukseen (täällä) joten eikun tarkastamaan jäikö kaudelta joku kiinnostava sarja näkemättä.
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Mecha
Viestit: 766
Liittynyt: Ti Helmi 15, 2005 14:59
Paikkakunta: Vantaa

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Mecha » Su Huhti 10, 2016 13:48

Itselleni Gundam: Iron-Blooded Oprhans, Heavy Object ja Schwarzesmarken olivat aikalailla kauden parasta antia vaikka toki myös nautin Gaten tokasta kaudesta ja Garo: Crimson Moonista aika paljon. Tosin eipä tuo taida olla yllätys ottaen huomioon oman anime makuni.
"When you become a real fighter, we'll settle it"
- Zechs Merquise to Heero Yuy (Gundam Wing)

"Its time to duel!"
- Yami (Yu-Gi-Oh! Duel Monsters)

hippien touhua kyllä tämä hippitouhu
- Kyuu

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Ke Huhti 13, 2016 13:08

Kas kun Ajin ei ole tällä listalla. Satō-san nosti sarjan toiminnan tasoa kummasti loppua kohden (arvostelu täällä).
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Matti
Viestit: 602
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 20:42

Re: Muistelot päättyneen kauden sarjoista

Viesti Kirjoittaja Matti » Ti Huhti 19, 2016 20:26

Mecha kirjoitti:Itselleni Gundam: Iron-Blooded Oprhans, Heavy Object ja Schwarzesmarken olivat aikalailla kauden parasta antia
Samaa mieltä Iron-Blooded Orphanista. Sarja potki yleisimpiä kliseitä perseelle ja Mikazuki lähes kirjaimellisesti puristi angstin ulos Orgasta.
Spoiler:
Otti rinnuksista kiinni ja kysyi: "Kenet tapan seuraavaksi?"
Viimeisen jakson kaksintaistelu toi hymyn huulille:
Vihollinen: "Luutnantti Crank päläpäläpälä! Sinun syntisi jäkäjäkäjäkä!"
Mikazuki: "Turpa kiinni."
On myös muita loistavia hahmoja, kuten avaruus-cowboy, jonka aseistetun avaruusaluksen miehistö on naisia = haaremi! Eli ei ihan tyypillisin Gundam, mutta helevetin hyvä silti.

Konosuba on loistava fantasia komedia/parodia jota on sopivasti maustettu RPG-kliseillä. Hauska jakso oli se, jossa jumalatar Aqua puhdistaa likaantuneen järven rautahäkin suojaamana ja alligaattorit tulee ravistelemaan. Kokemuksen jälkeen Aqua ei uskaltanut astua ulos häkistä.

Schwarzesmarken on katsomisen alla. Ei yllä IBO:n tasolle. Pahin kompastuskivi on hahmojen ajoittainen typeryys: totta helevitissä sitä pittää häipyä tykistökeskityksen alta pois eikä jäädä tuleen makaamaan! Länsi-saksalainen antoi ihan oikeutetusti huutia vitkuttelusta, mutta jotenkin se tuntui vähän... kornilta? Katson loppuun kun olen jo päälle puolenvälin.

Gaten animeversio oli minulle pettymys. Mangassa on suuria taisteluita ja sota on veristä helvettiä ja suolenpätkiä. Animessa nuppeja käännetään pienemmälle. Verikään ei roisku, tosin haarniskoissa näkyy luodinreikiä. They changed it, now it sucks. Kuulemma yritettiin tehdä enemmän suuremmalle yleisölle sopivaksi, mutta silti esitysaika Japanin televisiossa on keskellä yötä. Ihan selevä FAIL! Mitä tulee niinsanottuun propagandaan, (epävirallisesti) käännetyissä romaaneissa pistää silmään nämä kaksi kohtaa:
Although I don’t think anyone will want to join the JSDF after reading this book, if you decide to enlist, and they ask you why you want to join, please don’t mention this book. There’s a 90% chance they’ll reject you.
The problem was that Japanese moral values did not emphasise national security, and given that nationalism was treated as a dirty word nowadays
Tuoko on isänmaallista propaganda paatosta?

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 47 vierailijaa