Animesarjat 50 vuotta - Hotit Typyt Kautta Aikain

Vapaamuotoinen mutta asiallinen keskustelu. Anime- ja mangayhteisöä kiinnostavat aiheet, jotka eivät sovi suoraan muille alueille, kannattaa lähettää tänne - sana on vapaa.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Animesarjat 50 vuotta - Hotit Typyt Kautta Aikain

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Ke Syys 04, 2013 09:14

Mistä se 50 vuotta oikein lasketaankaan?

Kuva
Katsudō Shashin (Moving Picture)

Japanilaisen animen historia alkaa noin sadan vuoden takaa, vanhin löydetty muutaman sekunnin mittainen animepätkä Katsudō Shashin (Moving Picture) on ajoitettu noin vuodelle 1907. Teatterissa ensimmäinen anime esitettiin pian tämän jälkeen vuonna 1917 ja televisioon anime pääsi vuonna 1960 jolloin esitettiin kolme satua puolen tunnin mittaisessa animessa nimeltä Mittsu no Hanashi (Three Tales).

Kuva
Instant History

Varsinaisten TV-animesarjojen ensiaskeleet nähtiin sitten vuonna 1961 jolloin alkoi 366-episodinen historiallisista maailmantapahtumista kertonut lastensarja Instant History (toiselta nimeltään Otogi Manga Calendar). Modernien jatkuvajuonisten sarjojen historian katsotaan kuitenkin alkavan vasta sarjasta Tetsuwan Atomu (Astro Boy) ja tämä tapahtui päivämäärällä 1.1.1963, eli meneillään on siis modernien TV-animesarjojen 50. juhlavuosi.
Spoiler:

50-vuotisjuhlan kunniaksi: Hotit Typyt Kautta Aikain

Niinpä näin banzai-huutojen raikaessa kadulla 50-vuotisjuhlan kunniaksi jokaisen kynnelle kykenevän animeharrastajan velvollisuuksiin kuuluu laatia katsaus menneiltä vuosikymmeniltä, ja Porco-setä keskittyy tässä sydäntään lähellä olevaan aiheeseen: hotteihin typyihin - kuten tiedätte nehän ovat niitä joilla on paljon luonnetta mutta vähän vaatetta...

Kuva
Hotin typyn mallikappale - Revy (Black Lagoon)

Juhlavuoden huumassa myös Asahi Shimbun laati listan kunkin vuoden merkittävimmistä animesarjoista noin yleensä, mutta laiskuuttani oma listani kattaa vain kunkin vuosikymmenen hoteimmat tipusarjat. Mitään suuria yllätyksiä valituissa sarjoissa ei alan harrastajille liene, kaikki ovat varmasti jokaisen useaan kertaan katsomia klassikoita.

Vakavampimielisen tekstin lukijoille voin lisäksi suositella kokonaan juhlavuodelle pyhitettyä sivustoa Golden Ani-Versary of Anime.

Hotit Typyt Kautta Aikain: 1960-luku

Kuva
Beatlemaniaa - K-On! ja Abbey Road

Aloittakaamme typysarjojen esittely aivan ensimmäisen vuosikymmenen tapahtumista, Beatlemanian huipulta eli 1960-luvulta!

Vuosikymmenen Valinta: Sennin Buraku (1963)

Kuva
Sennin Buraku

Hyvin nopeasti animesarjojen päästyä televisioon keksittiin että aivan kaikkien sarjojen ei tarvitsekaan olla lapsille suunnattua, vaan mukaan sopii myös aikuisempaan makuun sovitettua tarinaa ja tämän aihealueen uranuurtaja on maailman ensimmäinen myöhäisillan animesarja Sennin Buraku. Historian siivet havisivat päivälleen 50 vuotta sitten, syyskuun 4, 1963 klo 23.40, jolloin ruutuun pyrähti naisten perässä pyyhältävä munkki jonka nautinnon hetkiä ikävä kyllä häiritsivät kaikenlaiset pikku kommellukset. Nykyisin sarja siis kategorioitaisiin lieväksi ecchi-komediaksi, ja muutamien jälkipolville jääneiden videonäytteiden perusteella sekä animointi että ääninäyttely vastaavat ajan vahvasti patinoimaa laatutasoa. Hahmodesign osoittaa että hotit typyt tuolloin olivat viirusilmäisiä, isonenäisiä ja muurinmurtajaleukaisia, ja tuo viirusilmäisyyshän säilyi ruudulla pitkään koska se oli tunnetusti scifi-arkkivaari Leiji Matsumoton patentoima söpötypy-design.

Sarja perustuu samannimiseen mangaan jota muuten edelleen piirustelee pikkutuhmista tarinoistaan tunnettu mangaka Kō Kojima (85 v), ja tämä ei olekaan sitten mikä tahansa manga: hän aloitti sen piirtämisen vuonna 1956 ja se on siten maailman pitkäikäisin saman tekijän yhtäjaksoisesti tekemä sarjakuva. Toisena tässä tilastossa lienee Peanuts (Tenavat) ja Charles M. Schulz.

Vuosikymmenen Haastaja: Attack No. 1 (1969)

Kuva
Attack No. 1 - Kozue täräyttää!

Muutoin ei 1960-luku ollut mitenkään hottitypyharrastajan kulta-aikaa, ruudun täyttivät toinen toistaan kauheammat supersankarisarjat ja yleensäkin suurin osa animetarjonnasta oli suunnattu hyvin nuorelle katsojakunnalle. Aivan vuosikymmenen lopulla (joulukuussa 1969) tilanne kuitenkin parani hieman kun hotti lentistypy Kozue ja maailman ensimmäinen typy-urheilusarja Attack No. 1 ponkaisi ruutuun. Vaikka sarja sinänsä olikin urheilupainotteinen shōjo-sarja, niin kyllähän pikkusortseissa pallon perässä pyyhältävät typyt ovat aina silmänruokaa! Se oli muuten kovaa tuo pelaaminen tuolloin: pelkkä iskulyönti ei riittänyt vaan ennen lyöntiä piti tehdä ilmassa ainakin 17 salskoffia kierteellä... Sarjassa seurattiin urheilusarjojen parhaita perinteitä noudattaen koulutypy Kozuen matkaa maailmanmestariksi ja maailman parhaaksi pelaajaksi, ja rinnalla kuljetettiin aika dramaattiseksikin äityvää suhdekuvio-tarinaa.

Sarjan luoja on shōjo-animen perustajiin laskettu mangaka Chikako Urano ja siitä tuli niin suosittu että lentistypyilyä harrastettiin myöhempinä vuosikymmeninä useissa kopiosarjoissa (Attack on Tomorrow (1977), Attacker You! (1984)). Sarjan klassikkostatusta vahvistaa vielä sekin että syyskuun alussa alkaa mangan kolmas remake-kierros. Pistäkääpä veikaten mitä tämän päivän mangaa raapusteltaisiin vielä vuonna 2060!
_______________________________________
© Porco-setä - porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Animesarjat 50 vuotta - Hotit Typyt Kautta Aikain

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Ke Syys 11, 2013 09:18

Hotit Typyt Kautta Aikain: 1970-luku

Kuva
Travolta-muuveja esittää Haruhi Suzumiya ja kumppanit

Siirtykäämme seuraavaksi 1970-luvulle jolloin jylläsivät kimaltavat diskopallot, geelilettinen John Travolta ja Saturday Night Fever!
Spoiler:

Vuosikymmenen Valinta: Cutey Honey (1973)

Kuva
Rakkauden Soturi Honey Kisaragi (Cutey Honey)

Taikatypyt tulivat mukaan animesarjoihin jo varhaisessa vaiheessa, ensimmäisenä typyilynä pidetään vuoden 1966 sarjaa Sally the Witch ja tämän jälkeen taikatypyt ovatkin olleet yksi animemaailman suosituimmista lajityypeistä. Suoranaisen mullistuksen perinteisesti pikkutytöille tarkoitettuihin sarjoihin aiheutti vuonna 1973 Rakkauden Soturi Honey Kisaragi - hän nimittäin otti käyttöön aivan ennennäkemättömät taikatypyjen aseet: isot tissit, pantsut ja paljaan pepun (tarkemmin voitte tutustua niihin vaikkapa katsomalla episodin 7...). Tämä ei suoranaisesti yllätä ketään koska sarjan pohjana olleen mangan on kynäillyt skandaalinkäryinen mangaka Go Nagai, joka uransa alkuaikoina tuli tunnetuksi nimenomaan ns rohkeamman mangasisällön uranuurtajana - valitettavasti kuitenkin myöhemmällä iällä mielenterveys petti ja hän siirtyi enimmäkseen mechasarjojen puolelle. Joitakin voi hieman järkyttää se että ohjaaja Tomoharu Katsumata vaihtoi myös hieman toisenlaiseen genreen kun ohjasi muutama vuosi myöhemmin sarjan Ginga Nagareboshi Gin (Hopeanuoli). Sen sijaan Honeyn ääni Eiko Masuyama pysyi uskollisena isoille tisseille noustessaan kuuluisuuteen Fujiko Minen roolissa (Lupin the 3rd -franchise).

Sarja on historiallisesti ensimmäinen nimenomaan shōnen-yleisölle tarkoitettu taikatypy-toimintakomedia, Honey jahtaa kostonhimo silmissään inhaa Panther Claw -rikollisjoukkoa joka on tappanut hänen isänsä ja Pantteriporukkaa taasen kiinnostaa ihmelaite joka on piilotettu Honeyn sisuskaluihin - hän kun nimittäin sattuu olemaan isänsä rakentama androidi. Tämä johtaakin sitten episodi toisensa jälkeen toistuvaan kaavaan jossa Honey pistää henget pihalle aina kohdalle sattuvista joukkion jäsenistä jossa hommassa hän klassisten taikatyttöjen lailla kykenee muuntautumaan erilaisiin asusteisiin ja ulkonäköihin ja osaa käyttää yli-inhimillisiä taistelukonsteja. Toteutuksena tappeluspuoli on aika lailla kankeaa ja vanhahtavaa ja huumori erityisen kulunutta slapstick-kohelluskomediaa, ja kunkin episodin kohokohta onkin vaatteidenvaihto-kohtaus jossa Honey heittää tappelutrikoot päälle mitä ennen pitää tietenkin heittää kaikki entiset vaatteet pois...

Ilkeä rikollisjoukko lymyilee pimeissä luolissa kun Rakkauden Sotilaaksi julistautuva hotti taikatypy Honey tappelustaa heidän kanssaan heittelemällä kuunsirpin muotoista kaikenleikkaavaa bumerangiaan - kuulostaako tutulta? Taikatypyspesialistit huomannevat heti että sen verran on samankaltaisuuksia että on helppo kuvitella että eräs jossain määrin tunnettu mangaka Naoko Takeuchi on saattanut vilkaista sarjan videoita ennenkuin alkoi raapustamaan mangaansa nimeltä Codename: Sailor V, josta sitten hyvin nopeasti kehkeytyi pikkuhiukkasen paremmin tunnettu juttu nimeltään Bishōjo Senshi Sailor Moon.

Myöhempinä aikoina sarjasta on tehty lukuisia uudistettuja versioita, vuonna 1994 syntyi OVA-sarja Shin Cutey Honey (New Cutie Honey) ja kokonaan uusi vahvasti sailor-moon-vaikutteinen TV-sarja Cutie Honey Flash näki päivänvalon vuonna 1997 - ja tässä on muuten hauskaa vaikutteiden kiertokulkua: jos on Sailor Moon perinyt paljon alkuperäiseltä Cutey Honey -sarjalta niin Cutie Honey Flash on vuorostaan lähestulkoon kuin kuudes Sailor Moon -kausi. Viimeisin kolmen OVAn sarja nimeltään Re: Cutie Honey vuonna 2004 oli erityisen merkittävä tapaus siinä mielessä että sen on ohjannut Hideaki Anno, joka tämän ohjaustyön myötä jätti lopulliset jäähyväiset otakukansalle ja keskittyi pelkästään rahan tekoon Neon Genesis Evangelion -franchisellaan. Sarjan ensimmäisen OVAn episodiohjaaja oli muuten Hiroyuki Imaishi ja hänen ilmaisutyylinsä sopii anarkistiseen honeyversumiin kuin tappelutrikoot Honeyn ylle.

Vuosikymmenen Haastaja: Majokko Megu-chan (1974)

Kuva
Megu ja kuuluisa kylpyamme-episodi 23 (Majokko Megu-chan)

Hottien taikatypyjen vuosikymmentä täydentää taivaalta (kirjaimellisesti lentokoneen läpi) tipahtanut noitatypy Megu joka sulostutti ruutuja 72 episodin ajan. Hänen erikoisalaansa olivat garderoobi-vikatilanteet: ei ollut montaa episodia jossa hän ei olisi vilauttanut pantsua tai tissiä erilaisten kommellusten yhteydessä, ja tässä touhussa vaikutteita oltiinkin haettu hyvin paljon nimenomaan edellisvuoden Cutey Honey -sarjasta. Varsinainen taikatypyily jääkin sarjassa hieman taka-alalle ja enemmänkin kyseessä on lievän ecchi komedia-slice-of-life-sarja jossa ihmisten tapoihin tottumaton Megu koheltaa ja hämmästee outouksia ja joutuu noloihin vähävaatteisiin tilanteisiin tuon tuostakin. Kuten huomaatte hahmodesign on jo kehittynyt niin pitkälle että isojen lautas-silmien teho on jo keksitty eikä nykyisestä moe-standardista olla enää kaukana.
_______________________________________
© Porco-setä - porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Animesarjat 50 vuotta - Hotit Typyt Kautta Aikain

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Ke Syys 18, 2013 09:07

Hotit Typyt Kautta Aikain: 1980-luku

Kuva
Sehän on Freddie Mercury! (Cromartie High School)

Ja niin olemme 1980-luvulla jolloin stadionit valloitti Queen ja Freddie Mercury!

Ja jos ette ole sattuneet tietämään niin mainitsen tässä ohimennen että sarja Cromartie High School on maailman toiseksi paras animekomedia!
Spoiler:

Vuosikymmenen Valinta: Dirty Pair (1985)

Kuva
Ihanaiset Enkelit Yuri ja Kei (Dirty Pair)

Kun taikatypyily oli jo jokapäiväistä puuhaa ryhtyivät hotit typyt valloittamaan uusia uria ja tässä johtotähtinä toimivat ongelma-assistentit Yuri ja Kei, eli Dirty Pair tai Lovely Angels kuten he itse halusivat itseään kutsuttavan. Sarja Dirty Pair toi animemaailmaan kokonaan uuden hottitypy-tyylisuunnan: girls with guns, jossa isotissiset typymme tiukoissa mikroshortseissaan rymistelivät episodista toiseen pahisten perässä luottaen pyssyihin ja kung-fu-taitoihin. Koska sarjassa elellään 2100-luvulla on scifi-osuus vahva, typyt heiluvat avaruusaluksilla ja vierailla planeetoilla, ja ongelmia aiheuttavat niin geenimanipuloidut elukat kun mielenhäiriöiset tietokoneetkin.

Varsinaista juonta ei episodimaisessa sarjassa ole, ja päävastuun viihtyvyydestä kantaakin pääpari joiden afroa isompi on vain heidän egonsa. Yuri ja Kei ovat laiskoja, äksyjä, ja juoksevat mieluusti sekä rahan että komeiden miesten perässä - kaikenkaikkiaan juuri sellainen hahmokaksikko joiden särmikkyyden vuoksi sarjaa jaksaa seurata vaikka erityisen runsaslukuiset toimintakohtaukset muuten ehkä hieman puuduttaisivatkin.

Visuaalisesti sarja on jopa hieman kyberpunkahtava, ja animointijälki on jo muuten aivan kelvollista mutta vauhdikkaimpien action-pläjäysten kohdalla aika on kyllä tehnyt tehtävänsä. Hahmodesign on aitoa 80-lukua: hiuspehkot ovat elämää suurempia ja hotpantsujen diskohile kimmeltää niin että aurinkolasit on vedettävä päähän kuumimmissa kohtauksissa.

Sarja on historiallinen senkin takia että se on ilmeisesti kaikkien aikojen ensimmäinen ranobesta tehty anime-sovitus lyöden kaikkien varmasti näkemän äijäilyn kulttileffan Vampire Hunter D viidellä kuukaudella. Myöhempinä aikoina on vielä tehty joukko OVIa ja leffa sekä tyyliin hyvin sovitettu remake-OVA-sarja Dirty Pair Flash (1994-1996). Ja franchisen viimeisin viritys (manga The Dirty Pair's Great Adventures) päättyi muuten vasta muutama vuosi sitten (2011) eli pitkäikäinen on ollut tämäkin tarina.

Vuosikymmenen Haastaja: Urusei Yatsura (1981)

Kuva
Ensimmäinen moe-tsundere-typy: Lum Invader (Urusei Yatsura)

Taikatyttöystävät ovat nykypäivänä otakusarjojen peruskauraa, ja tämä hullutus sai alkunsa osapuilleen vuonna 1981 kun Japaniin hyökkäsivät ilkeät alienit söpöimpänä edustajanaan Lum Invader. Maapallo säästyy (no, siinä ja siinä...) mutta Lum omituisine alien-sukulaisineen ja kavereineen jää tänne naimapuuhat mielessään jahtaamaan pervoa maanasukaspoju Atarua tämän tyttöystävän suureksi kauhuksi, ja näin alkaa 195 episodia kestävä romcom-kohellus parhaaseen Rumiko Takahashi -tyyliin. Hänhän on nais-mangakoiden bossi jonka kynästä on lähtöisin tämän sarjan lisäksi sellaista tavaraa kun Maison Ikkoku, Ranma ½ ja InuYasha - eli kaiken kaikkiaan hänen piirtelyistään on tehty animesovituksia yhteensä lähemmäs 650 episodin verran joten hän ei ole kuullutkaan sanontaa että lyhyestä virsi kaunis... Lautassilmät, torahampaat, sarvet, nöpönenä ja pikku suu - hahmodesign on nyt saavuttanut kutakuinkin moeisuuden nyky-standarditason ja niinpä Lum monesti mainitaankin ensimmäisenä otakujen ihannoimana moe-typynä, ja sähköshokkeja tuottavan äkkipikaisen luonteensa vuoksi häntä pidetään myös ensimmäisenä tsundere-tytynä. Sarjan ensimmäisten vuosien ohjaajana debytoi muuten eräs nuori poika nimeltä Mamoru Oshii, joka myöhempinä aikoina pisti kasaan hieman tunnetumpiakin juttuja kuten vaikkapa Ghost in the Shell -leffan tai Kidō Keisatsu Patlabor -sarjan.

Vuosikymmenen Kunniamaininta: Maicching Machiko-sensei (Miss Machiko) (1981)

Kuva
Maicching Machiko-sensei (Miss Machiko)

Fanipalvelu on tuttua juttua nykypäivän katselijoille, mutta tämän alan todellinen tienraivaaja ja idearikkaudessaan lähes ainutlaatuinen saavutus on sarja Maicching Machiko-sensei (Miss Machiko). Tässä sarjassa koulun uusi söpö opetypy Machiko-sensei joutuu jatkuvasti yllätetyksi ilman rihman kiertämää suihkussa tai pukuhuoneessa, ja jonka hameen alle koulukkaat haluavat koko ajan kurkkia mitä humoristisempien kepposten avulla. Eikä tässä vielä kaikki, pervot elefantit, mustekalat, linnut, lehmät, härät jne jne vievät onnettoman opettajattaremme vaatteet joka toisessa episodissa. Paljasta pintaa on sen verran tarjolla että aivan hienohipiäisimmille tätä ei voi suositella, ja sarja ei taitaisi läpäistä edes Japanin nykyistä TV-sensuuriakaan... Ensimmäisiä ecchi-komedioita siis, ja vaikka Sennin Buraku aloittikin tämän tyylisuunnan niin Maicching Machiko-sensei on iästään huolimatta nykypäivänäkin vielä jopa varsin vaivattomasti katsottavissa, mikä vain osoittaa sen ikuisen totuuden että ecchi on parhaiten aikaa kestävä tyylilaji! Väitteiden mukaan sarja olisi aikanaan muuten ollut nimenomaan nuorisolle suunnattu sarja, mikä taitaa selittää sen miksi puolet japanilaisista on nykyään pantsujen perään kuolaavia otakuja... Aikansa suurimpiin seiyū-staroihin kuulunut Rihoko Yoshida kiherteli Machiko-sensein roolissa rutiinilla jota tuli hankittua jo edellisvuosikymmenen sarjasta Majokko Megu-chan (Megu).
_______________________________________
© Porco-setä - porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Animesarjat 50 vuotta - Hotit Typyt Kautta Aikain

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Ke Syys 25, 2013 09:10

Hotit Typyt Kautta Aikain: 1990-luku

Kuva
Viulukvartetti joikaa pahaenteisesti... (Mitsudomoe Zōryōchū!)

Olemme päässeet sitten 1990-luvulle jolloin koko maailma nyyhkytti kun viulukvartetti ja Nearer, My God, to Thee saatteli suruisasti kun Leonardo DiCaprio vajosi meren pohjaan (meni siinä mukana joku laivakin...).
Spoiler:

Vuosikymmenen Valinta: Bishōjo Senshi Sailor Moon (1992)

Kuva
Moon Tiara Action - maailman kuuluisin taikatypyhyökkäys! (Sailor Moon)

Taikatypysarjojen ikiaikainen juggernautti ja söpöyden ylevä pyramiidi Sailor Moon liimasi katsojat ruutuun heti ensisekunneistaan lähtien eikä nojatuolista ollutkaan sitten poispääsyä viiteen vuoteen. Aikanaan lähes massahysterian tasolle noussut suosio johti siihen että Sailor Moon -franchise on edelleen merkittävin shōjo-franchise, ja yksi merkittävimmistä japanilaisista viihde-franchiseista kaiken kaikkiaankin.

Mangaka Naoko Takeuchi oli jo 1991 aloitellut perus-taikatypymangaa Codename: Sailor V kunnes hän sai todellisen vuosisadan älynväläyksen: sankareitahan voisi ollakin useita kuten shōnen-puolen suosituissa Super Sentai -sarjoissa oli tapana, ja näin syntyi uusi manga ja uusi legenda: Bishōjo Senshi Sailor Moon. Taikatypysarjat kertaheitolla uuteen kukoistukseen nostanut Sailor Moon tunnetaan tienraivaajana lajityypille tuolloin vielä epätavallisen rohkeista otteista: seiloreiden tappelu-minihameen pituus oli millimetrintarkasti mitoitettu niin että viihde kelpasi sekä pikkutytöille että otakusedille, minkä lisäksi sekä yaoi- että yuri-faneille riitti kuolattavaa jopa sen verran että amerikkalaiset sensuroijat olivat hukkua filminpätkiin kun kaikki kyseenalainen piti leikata pois.

Sarjan perusvahvuus on sen komediallinen osaaminen: vaikka kyse on periaatteessa taikatypy-tappelu-sarjasta niin mättöön yleensä käytettiin vain pari minuuttia kustakin episodista ja loppuaika kului hekotellessa kun Usagi kuolaa kaakkujen tai komeiden miesten perään (molemmathan olivat yhtälailla hänen suuri intohimonsa, ja mitä useampi sitä parempi...). Mutta se mikä nostaa sarjan aivan omiin korkeuksiinsa muihin toimintahuumorisarjoihin verrattuna on draaman taitaminen: kun Takeuchi heittää vaihdetta vähän isommalle ja kirjoittaa vakavaa romanssikehitystä tai - mikä vielä vaikuttavampaa - hahmojen kuolemaan johtavaa tragediaa, on tunneskaalamittari sen verran punaisella että koko animemaailmassa on sellaista harvoin koettu. Ykköskauden lopetus on eräs komeimpia ja vahvimpia mitä missään animesarjassa on kuunaan nähty, ja kuuleman mukaan Takeuchi olisikin halunnut päättää sarjan sen toiseksiviimeiseen episodiin. Syy siihen miksi Sailor Moon on relevantti klassikko-sarja vielä 20 vuotta ensi-iltansa jälkeenkin on juurikin tämä ainutlaatuinen yhdistelmä komediaa ja hyvin kirjoitettua sydämen tykytystä aiheuttavaa draamaa.

Sarjan sielu on ilman muuta Usagi joka ei ollenkaan täytä kuvitelmiamme kirkasotsaisesta oikeutta puolustavasta taikatypystä: hän on tyhjäpää koheltaja joka mieluummin kun lukee läksyjä hengailee pelisalissa komeaa Motoki-senpaita vikittelemässä, eikä taikatypyily ole mitenkään hänen unelma-ammattinsa: ei ole kerta eikä kaksi kun Usagi oli lyömässä hanskat tiskiin koko hommasta. Tämä johtaakin loisteliaaseen kontrastiin: kun se vihonviimenien ratkaiseva taistelu sitten tulee ja koko muu jengi makaa maassa lyötynä, se on Sailor Moon joka kolhittuna ja jalat vapisten nousee viimeisillä tahdonvoimansa rippeillä ja tempaisee pahiksen ketoon ja pelastaa ystävänsä ja maailman. Siinä on vain niin jotain maagisen upeaa kun voimattomaksi rääpäleeksi uskottu hahmo onkin se sisukkain sissi!

Ja mitä maailma olisi ilman maailman suurimman ruusutarhan omistajaa, sananlaskujen kuningasta Tuxedo Kamen -samaa joka väsymättä lumoaa meidät viisauksillaan episodista toiseen. Aina ei voi olla varma mitä hän loppujen lopuksi tarkoittaa mutta kuten kaikki suuret puhujat, hän osaa lausua tyhjänpäiväisyyksiäkin suurella paatoksella.

Jos on Naoko Takeuchi yksi maailman parhaista mangakoista niin on sarjan ympärillä huippuosaamista muutenkin. Kotono Mitsuishi (Usagi Tsukino/Sailor Moon) ei koskaan voi saada liikaa kehuja. Hänen täysin yyberi kimityksensä Usagin roolissa on vähintäänkin puolet hahmon viehätyksestä, varsinkaan kun rooli ollut mitenkään helppo: Usagi saattoi kirkua ihastuksesta, hölöttää hämmentyneenä ja ulvoa toivotonta itkua, ja kaikki tämä 30 sekunnin sisällä. Ja kun Usagi nähtyään jälleen kerran komean miehen naukaisee "suteki" niin makeasti kuin Kotono Mitsuishi vain osaa, koette nirvanan vaikka ette olisi Buddhasta kuulleetkaan! Ohjaajana ensimmäiset 1.25 kautta oli legendaarinen iyashikei-tyylisuunnan kuningas, Aria-sarjoistaan keisarin arvonimen saanut Jun'ichi Satō, ja seuraavan 2.75 kauden ajan samalla pallilla heilui maailman toiseksi älykkäin animeohjaaja Kunihiko Ikuhara, joka parhaiten tunnetaan omasta taikatypysarjastaan Shōjo Kakumei Utena (Revolutionary Girl Utena). Tyylieroja näiden herrasmiesten välillä on hauska bongailla vertailemalla eri Sailor Moon -kausia toisiinsa: toiminnasta ja huumorista huolimatta Satō pyrkii hahmojenväliseen seesteiseen harmoniaan, kun taas Ikuhara tuo mielellään mukaan ristiriitoja ja epävarmuutta.

Ja legenda jatkuu: kuten varmasti kaikki tietävätkin, upouusi Sailor Moon -kausi on luvassa (...toivotaan, toivotaan...) vuodenvaihteen aikoihin! Nyt onkin siis hyvä aika tempaista ja katsoa muistin virkistykseksi jo tulleet 200 episodia niin olette tikkana valmiina vastaanottamaan lisää ilosanomaa!

Vuosikymmenen Haastaja: OVA-sarja Tenchi Muyō! Ryo-Ohki (1992) ja TV-sarja Tenchi Muyō! (Tenchi Universe) (1995)

Kuva
Ryōkolla olisi asiaa... (Tenchi Muyō! Ryo-Ohki)

Kun sitten siirrytään ihailemaan haaremisarjojen autuutta niin Tenchi Muyō! on franchise joka useimmin mainitaan tämän touhun lähtökohdaksi. Monissa aikaisemmissa sarjoissa on tietenkin ollut kolmiodraamaa ja muutakin rakkauden monikulmiota, mutta Tenchi Muyō! on se franchise joka lisäsi keitokseen siitä aiemmin puuttuneen täysin välttämättömän lisämausteen: typyjä pelkäävän vätys-päähahmopoju Tenchin! Tämä lähes noobelinpalkinnon arvoinen oivallus johti siihen että haaremisarjoja voidaan jatkaa periaatteessa loppumattomiin koska päähahmon ei enää juonellisesti tarvitse päätyä yhdenkään typyn syliin.

Konsepti jonka Tenchi Muyō! lanseerasi on nykyään hyvinkin tunnettu poikuli-elelee-kaikessa-rauhassa-kunnes-hänen-kotitalonsa-täyttyy-alien-typyistä ja välillä käydään mättämässä jotain pahiksia lähinnä pantsujen ja tissien esittelemiseksi (joskin Ryōkolla oli tapana hoitaa nämä hommat naturistityyliin kokonaan ilman haittaavia vaatteita...). Myöhemmiltä vuosikymmeniltä samalle idealle perustuvat lukuisat kopiosarjat, vaikkapa To Love-Ru ja Sora no Otoshimono (Heaven's Lost Property), parhaimpia mainitaksemme. Tenchi Muyō! on kuitenkin ilmeisestikin kaikista menestynein tämän lajityypin edustaja: neljä TV/OVA-kautta, useita leffoja ja koko joukko spinoff-sarjoja ja spinoff-sarjojen spinoff-sarjoja. Nämä kun istutte läpi niin tiedätte asiasta niin paljon että voittekin huoleti odotella sitä kun söpöt alien-typyt hyökkäävät!
_______________________________________
© Porco-setä - porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Animesarjat 50 vuotta - Hotit Typyt Kautta Aikain

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Ke Loka 02, 2013 09:02

Hotit Typyt Kautta Aikain: 2000-luku

Kuva
Lordin hengenheimolaisia: Krauser (Detroit Metal City)

Vuosituhat vaihtuu ja sen ensimmäisen vuosikymmenen merkittävin uutinen maailmalla oli se että Lordi voitti Euroviisut!

Jaa, mikäkö on Detroit Metal City? Se on sellainen pikkujuttu kuin Maailman Paras Animekomedia!
Spoiler:

Vuosikymmenen Valinta: Strike Witches (2008)

Kuva
Lucchini antaa palaa! (Strike Witches: The Movie)

Pantsumättösarjoja harjoiteltiin jo kieli-tukevasti-poskessa-scifi-toimintakomedia-OVA-sarjassa Project A-ko (1986) ja todelliseen kukintaan pantsu-asiassa päästiin vuoden 1997 legendaarisessa joka pojan sängyn alta löytyneessä OVA-sarjassa Agent Aika josta tehtiin myös telkkariin sopiva versio vuonna 2001 nimellä Najica Blitz Tactics. Mutta miksi vilautella pantsuja vain silloin tällöin tappeluksen tuoksinassa? Söpötypypiirustelija Humikane Shimada hieroi älynypylöitään ja päätyi hämmästyttävään Einstein-mäiseen lopputulokseen: parasta onkin se että pantsut ovat näkyvillä koko ajan! Näin syntyi Strike Witches ja animen historiassa alkoi uusi aikakausi koska sarjan suosion vuoksi keksittiin jopa kokonaan uusi animen tyylilaji: mecha musume.

Vaikka pantsut niin voittoisia ovatkin ei Strike Witches kuitenkaan nojaa suosiossaan pelkästään niihin. Sarjassa eletään huolellisesti rakennetussa toisen maailmansodan aikaisessa vaihtoehtoismaailmassa jossa tuota sotaa ei ollakaan käyty koska ilkeät neuroonit hyökkäsivät maapallolle ja ihmiskunta yhdisti voimansa niitä vastaan. Ja paras ase tässä tappeluksessa ovat alle 2-kymppiset taikavoimaiset typyt jotka vetäisevät modatut toisen maailmansodan aikaiset lentokoneet jalkoihinsa ja pörräävät niillä neuroonien perässä aseet laulaen. Koko konsepti on kaikessa mahdottomuudessaan niin taitavasti rakennettu että puolet viihdyttävyydestä tulee pelkästään siitä että katsoja yksinkertaisesti haukkoo henkeään sen edessä: kuinka joku voi edes keksiä jotain näin älytöntä! Sota-otakuille on bongattavia detaljia tarjolla roppakaupalla: hahmot on nimetty oikeiden lentäjäsankareiden mukaisesti, typyjen Striker Units -lentolaitteet ovat viritelmiä oikeista hävittäjälentokoneista, ja viimeistään siinä vaiheessa kun Minna (Rie Tanaka, joka todistaa että hän ei aivan sattumalta ole sekä menestyvä laulaja että seiyū) esittää japaninkielisen version maailman tunnetuimmasta sota-ajan biisistä Lili Marleen (ykköskauden episodi 8 ) vietiin otakuja katatonisessa tilassa sairaalaan satamäärin.

Menestyksen toinen puoli tulee sitten siitä että sarja perustuu loppujen lopuksi tuhansia vuosia vanhaan ja hyväksi koeteltuun hollywoodin sota-buddy-leffojen perusideaan: joukko sotilaita lähtee rintamalle, siellä tapellaan hengenlähdön uhalla mutta sitten vapaalla irrotellaan kunnolla ja rakennetaan kaveruussuhteita. Nyt vaan soltut ovat söpöjä typyjä ja kaveruudessa mennään yuri-lurpsutteluun asti, mutta sehän ei tietenkään ollenkaan haittaa. Typyjen joukko on sen verran laaja että suosikkitypy (Sanya) ja suosikkiparitus (Shirley x Lucchini) löytyvät kaikille, ja onhan tunnetusti mukana suomalaisillekin (tai strike-witches-eittäin suomuslaisille) fanitettavaa: porukassa on mukana äkäinen Eila Ilmatar Juutilainen (esikuvana lentäjä-ässä Eino Ilmari Juutilainen), jokahan on nyt saanut jopa aivan oman mangankin!

Anime on huolella tehty, hahmodesign taattua moe-laatua ja pantsuja on suunniteltu joka makuun sopiviksi. Erityistä kiitosta ansaitsee taustataide johon on saatu puhallettua toisen maailmansodan aikasta henkeä kiitettävässä määrin ja animointipuolella korkkareista tunnetut dogfight-lentotappelukohtaukset saavat päässä heittämään varsinkin jos ei ole huomannut rajoittaa kaljatölkkien kulutustaan. Sarjan suosion myötä on näihin käytetty koko ajan enemmän tietokoneaikaa ja toisen kauden ja leffan meno on jo sellaista että joudutte hankkimaan nojatuoliinne turvavyön!

Vuosikymmenen Haastaja I: Black Lagoon (2006)

Kuva
Revy ja Roberta tukkanuottasilla jälleen kerran (Black Lagoon)

Luoteja pureskeleva salakuljetusfirman muskelitypy Revy ja terminaattori-meido Roberta pistävät keskinäisen kinastelun merkeissä Roanapurin gangsteri-kaupunkia tasaiseksi säännöllisin väliajoin badassiyden kataklysmisessä klassikko-sarjassa Black Lagoon, ja hommaa säestää taustalta haulikollaan animehistorian garrein äijä Dutch. Tässä toimintasarjojen kuninkaassa ei vauhdista ja vaarallisista tilanteista ole puutetta mutta tekijät ovat myös muistaneet sen että toimintasarja ei ole mitään jos sitä ei mausteta hurtilla huumorilla ja one-liner-eillä. Keitoksessa on niin venäläistä ja kiinalaista mafiaa, kolumbialaisia huumepomoja ja epärehellisiä kirkonnaisia, ja muistettu on myös ikivanha elokuvantekijän ohje jonka mukaan toimintasarja paranee kertaluokalla aina kun siihen lisätään natseja... Todelliseen suuruuteen sarja nousee sitten sillä että kaikki ei ole pelkästään räjähdyksiä ja räiskettä: tarina orpolapsista Hänsel ja Gretel pistää kyllä vähäksi aikaa hiljaiseksi putkiaivoisemmankin otakun.

Vuosikymmenen Haastaja II: Queen's Blade (2009)

Kuva
Claudette pistää mörköjä matalaksi (Queen's Blade)

Jos on Strike Witches pantsumättösarjojen huippua niin sitä vieläkin hotimpaa tavaraa ovat strippaus-mättösarjat, jossa typyjen välisissä muksintakohtauksissa vaatteet vähenevät maagisesti niin että niistä on pikku hiljaa vain riekaleet jäljellä. Ensimmäisiä muistamiani OVIa teeman tiimoilta oli Go Nagain takuutuotantoon kuulunut Abashiri Ikka (The Abashiri Family) (1991), ja telkkarituotannosta kaikki taatusti muistavat luupäiden mättösarjan Ikki Tōsen (Battle Vixens) (2003). Aivan keskeinen lajityypin suurteos on kuitenkin sarja Queen's Blade jossa keskiaikaisessa ympyröissä soturitypyt mättävät toisiaan miekkojen ja magian voimalla noustakseen valtakunnan kunkuttareksi (jos tämä juonikuvaus nyt varsinaisesti ketään kiinnostaa...). Ecchiä sarjassa riittää kilometreittäin, tisseille esitellään monta sellaista käyttöä jota että ole ennen voineet kuvitellakaan, ja varsinkin kuumaa tavaraa ovat toistaiseksi nähdyn kolmen TV-kauden lisäksi tehdyt OVAt. Sarjaa seuranneet tietävät että otsikkokuvaksi valittu giffi on sieltä erittäin siististä päästä...
_________________
© Porco-setä - porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Animesarjat 50 vuotta - Hotit Typyt Kautta Aikain

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » Ke Loka 09, 2013 09:10

Hotit Typyt Kautta Aikain: 2010-luku

Kuva
Google Glass -muotia, esittelemässä muutama Misaka-imōto

Viimein ollaan nykypäivässä ja mistähän 2010-luku tullaan muistamaan? Tallustelevatko kaikki kohta kadulla Google Glass -lasit päässään?
Spoiler:

Vuosikymmenen Valinta (toistaiseksi): Girls und Panzer (2012)

Kuva
Ankō-tiimi ja veret seisauttava Panzer Drifting! (Girls und Panzer)

Kun panssarivaunu-taistelut ovat koulussa opetettavaa suuresti suosittua söpöjen typyjen urheilua niin jo korvakuulolta tämä kuulostaa voittoisan hullulta idealta, mutta sitten kun näette miten Ankō-tiimin kuski Mako heittää vihollista jahdatessaan 25-tonnisen panssarivaununsa kurvaan kahva edellä kuten tofu-tsuppari Takumi parhaina päivinään (episodi 4) niin tiedätte välittömästi että olette seuraamassa jotain elämää suurempaa tapahtumaa!

Sarjan konseptin vetävyys johtuu ensi sijassa siitä että se on loppujen lopuksi urheilusarja: juonikuvio on tuttu ottelu ottelulta etenevä perus-turnauskaava ja lopulta homma huipentuu peri-urheilusarjamaisesti finaaliin jossa vastahakoinen superlahjakkuus Miho typyistöineen ottaa mittaa Maho-siskostaan joka on tunnetusti alan kovin karju. Yksinkertainen underdog-voittaa-vaikeuksista-huolimatta-tarina siis mutta tämähän toimii aina kun vain otteluista saadaan jännittäviä ja tässä sarjassa se onnistuu - panssarivaunut kun ovat ylipäätään testosteronia tihkuvia kuuleja vehkeitä ja niiden detaljeihin ja CGI-animointiin on käytetty sen verran pätäkkää että kun ne painelevat toistensa perässä kaupungin kaduilla, metsissä tai venäläisillä lumi-aroilla on touhun seuraaminen aivan ainutlaatuisen nautittavaa. Käytetyt taistelustrategiat ovat juuri riittävän överiksi vedettyjä että ne ovat herkullisen näyttäviä mutta samalla on tarkasti pidetty huoli siitä että realismin illuusio säilyy eikä taikavoimia tarvita.

Eritysen lisämausteen sarjaan tuo vielä turnauksissa mukana olevien joukkueiden kansallisten ominaispiirteiden korostaminen - kun venäläisten Pravda-joukkue hyökkää se puhkeaa veisaamaan kaikkien tuntemaa sikäläistä sota-ajan biisiä Katyusha (episodi 8) - ja seiyūt vetävät sen tietenkin venäjäksi! Ja kun brittien Darjeeling lähtee tositoimiin lopetetaan ensin teehetki kaikessa rauhassa ja sitten Churchill murahtaa liikkeelle ja taustalla soi tietenkin marssilaulu The British Grenadiers (episodi 4). Muutoinkin sarjan musiikkiraita on äärettömän hyvin tyyliin sopiva reipashenkinen marssimusiikkikokoelma joka tehokkaasti pumppaa naapurien suureksi harmiksi adrenaliinit katsojan vereen koko episodin ajaksi.

Kuva
Typyt lämmittelevät Siperian pakkasessa - Ankō Odori (Girls und Panzer)

Ja kun typysarjasta on kyse niin sitäkään ei ole unohdettu että on tehtävä söpöjä asioita! Kaakkua syödään (joskin kaakutkin ovat tietenkin panssarivaunun muotoisia), kansantansseja tanssitaan ja lumipalloa heitetään joten kaikki ei ole vaan Panzer-Vor!-machoilua vaan ruutuaikaa käytetään siihenkin että typyt tapaavat toisensa, tutustuvat ja kehittävät suhteitaan niin että luottavat toisiinsa myös tappeluksen tiimellyksessä.

Leffahan sarjasta on luvassa ensi vuonna, ja toivottavasti sen perään saadaan myös lukuisia jatkokausia!

Vuosikymmenen Haastaja (toistaiseksi) Highschool of the Dead (2010)

Kuva
Saeko ja maailman nopeimmat tissit (Highschool of the Dead)

Zombit ovat aika harvinainen näky animesarjoissa (japanilaiset ovat selvästikin enemmän vampyyri-orientoituneita) mutta tässä sarjassa ne ovat aivan keskeisessä roolissa... no huijasin, keskeisessä roolissa tässä sarjassa ovat tietenkin pantsut ja tissit! Erityisesti tissit. Ja aivan erityisesti isot tissit! Mainitsinhan jo tissit?

Tarina alkaa siitä kun jostain syystä ihmiset alkavat muuttua zombeiksi ja seuraamme kun joukko koulukkaita yrittää selvitä näissä apokalyptisissä olosuhteissa mikä johtaa reipashenkiseen mättöön jossa zombinesteet lentelevät ja tissit heiluvat. Ensi alkuun sarja saattaakin erehdyttää luulemaan että kyseessä on vakavahenkinen mättösarja varsinkin kun ase-otakuille tarkoitettua knoppititetoa jaellaan laveasti, mutta muutaman episodin jälkeen huomaa kyllä että nämä zombit ovat oikeastaan aika säälittäviä otuksia joista ei ole juuri vastusta sankareillemme ja näin päästäänkin keskittymään itse ....hömm... asiaan! Animehistoriaan sarja jää kohtauksestaan jossa esitellään maailman nopeimmat tissit - tieteellisten laskelmien mukaan tässä ylittyy äänennopeus selvästi!

Loppusanat Urhoollisille Lukijoille

Kuva
Mikroaaltouuniaikakoneen keksijä Rintarō Okabe (Steins;Gate)

Näin on Porco-setä matkustellut mikroaaltouunillaan vuosikymmenten halki ja pistänyt biteiksi hoteimmat löytämänsä typyt! Jokainen lukija joka on tänne asti päässyt on valmista tavaraa hoitolaitokseen, jossa kuuleman mukaan lääkitykseen kuuluu pari kautta Junjō Romantica -sarjaa...

Varmaankin jokunen typy on jäänyt mainitsematta koska kovasta yrityksestä huolimatta pari kolme OVAa ja animesarjaa on vielä katsomatta, ja kannattaa huomata sekin että tässä on esitelty vain hottitypysarjoja - kokonaan toisenlainen luettelo olisi tullut jos käsittelyssä olisivat olleet vaikkapa Aria/Azumanga Daioh/K-On!-tyyppiset söpöily-slice-of-life-sarjat.

Kuluva vuosikymmen on tietenkin vielä aivan aluillaan joten lopullisia voittaja-sarjaa sen paremmin kun haastajiakaan ei vielä voi virallisesti julistaa. Palatkaamme siis seuraavan kerran asiaan vuonna 2020!
_______________________________________
© Porco-setä - porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com - @PorcoOjisan
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

TLein
Viestit: 371
Liittynyt: Ma Heinä 21, 2003 22:02
Paikkakunta: Helsinki

Re: Animesarjat 50 vuotta - Hotit Typyt Kautta Aikain

Viesti Kirjoittaja TLein » Ke Loka 09, 2013 10:19

Kiitoksia Porcolle kattavasta kattauksesta menneiden vuosikymmenten namupaloja. :D
-Setä_Gin
Don't drink and derive, because Alcohol and Calculus don't mix!

Avatar
Gintoki
Viestit: 364
Liittynyt: Pe Heinä 23, 2010 11:01
Paikkakunta: Helsinki, Gensokyo

Re: Animesarjat 50 vuotta - Hotit Typyt Kautta Aikain

Viesti Kirjoittaja Gintoki » Ma Marras 18, 2013 19:06

Mistä helvetin kivenkoloista ja juurien lomasta näitämainostajia kumpuaa? Ota ny selvää tästäkin kaverista et onko botti vai joku trolli... Tarviikohan tännekin laitella captchoja, kun alkaa näiden tolkuttomien viestien kanssa homma lorista reisille...?
Terveellisen fanituksen rajat ylittänyt OtakuOlento

TLein
Viestit: 371
Liittynyt: Ma Heinä 21, 2003 22:02
Paikkakunta: Helsinki

Re: Animesarjat 50 vuotta - Hotit Typyt Kautta Aikain

Viesti Kirjoittaja TLein » Ti Marras 19, 2013 11:11

Gintoki, captcha alkaa olla jo rikottu.

Ja näitä pääsee aina läpi, pomminvarma järjestelmä on nimittäin sellainen, että se ei laske sisään yhtään käyttäjiä, koska ei ole päällä...
-Setä_Gin
Don't drink and derive, because Alcohol and Calculus don't mix!

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa