varsijouset & jalkajouset

Vapaamuotoinen mutta asiallinen keskustelu. Anime- ja mangayhteisöä kiinnostavat aiheet, jotka eivät sovi suoraan muille alueille, kannattaa lähettää tänne - sana on vapaa.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
ninja-burger
Viestit: 31
Liittynyt: To Tammi 30, 2003 10:50
Paikkakunta: Mänttä

varsijouset & jalkajouset

Viesti Kirjoittaja ninja-burger » To Loka 07, 2004 10:37

animeen ja mangaan liittyvä kysymys että onko japanissa milloin historiallisesti alettu käytettää varsijousia & jalkajousia ?

Kuinka usein niitä nähdään käytössä animessa & mangassa ja minkälaisia eri ase vairaatioita näistä on olemassa oikeasti ja sarjakuva animaatiomaisessti käytössä.

Onko esim. borgioiden käyttäämää yhden käden pistooli mallista jalkajousta tai kiinalaisten käyttämiä lippaallisia varsijousia tullut animessa tai mangassa vastaan.
you cant make a bad game if you have lots of ninjas in the game

saa nauraa
www.realultimatepower.net

Avatar
Gema
Viestit: 39
Liittynyt: To Maalis 06, 2003 01:38
Paikkakunta: Tammerfors
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gema » To Loka 07, 2004 11:11

No, enpäs osaa vuosia sanoa, voisi olettaa että tavallisen jousipyssyn on aikas muinainen. No, joka tapauksessa jousen käyttötaitohan oli samuraiden tärkeimpiä taitoja, ja ensimmäiset historiankirjoitusten samurait tunnettiinkin "jousta käyttävinä miehinä." Jousen malli ei sinällään ole hirveästi muuttunut, lähinnä pidentynyt (enemmän voimaa) ja sitten taas lyhentynyt (taisteluiden tyyli muuttui) sekä valmistustekniikat että -materiaalit ovat tietysti kehittyneet. Lisäksi jouset olivat epäsymmetrisiä, ja epäsymmetrisyyden laatu vaihteli ajan kuluessa. Perinteisellä jousella on kuitenkin aika vakiintunut asema Japanissa, joten jalkajousia en ainakaan usko/tiedä käytetyn, saati mitään lippaallisia virityksiä.

Jaappanin jousiammuntaan voinee helpoiten perehtyä Hikarin Kyudo-osastolla. http://www.hikari.fi/

Korjatkaa ihmeessä jos korjattavaa löytyy. Tarkentaa saa myös, voinee myös kysellä tarkennuksia, niin koitan sit rustata.

Tiavals
Viestit: 73
Liittynyt: La Heinä 24, 2004 19:29

Viesti Kirjoittaja Tiavals » To Loka 07, 2004 11:27

Kysymyshän oli nimenomaan varsijousista, eikä tavallisista, mikäli käsitin oikein.
Aika harvoin on tullut vastaan kyllä kyseisiä vempaimia animessa.

Avatar
STop
Viestit: 8
Liittynyt: Ke Syys 22, 2004 11:30
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja STop » To Loka 07, 2004 11:36

Mutta, mutta... eikös Berserk-sarjassa Guttsilla ole siinä vasemmassa tekokädessään sellainen toistovarsijousi?
-Veni, vermini, vomui-

Avatar
Gema
Viestit: 39
Liittynyt: To Maalis 06, 2003 01:38
Paikkakunta: Tammerfors
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gema » To Loka 07, 2004 11:38

No, onhan näihin tullut ennenkin juuri herättyä kirjoiteltua.. Olkaa iloisia, että yleensä kirjoitin edes nuolia ampuvista laitteista... :mrgreen: Että flame away..

Olettaisin kuitenkin, että jollei varsijousia kehitetty natiivisti Japanissa, niin siinä vaiheessa kun niitä olisi ollut ulkomailta saatavissa, tuliaseet olivat jo korvanneet ne. Lisäksi tuliaseilla kesti todella pitkään tulla osaksi samurain varustusta (perinteiden ylläpito), joten varsijousilla olisi kestänyt aika kauan myös. Lisäksi varsijousethan kehiteltiin läpäisemään (metalli)panssaria, mitä Japanissa ei siis ollut käytössä. Plus niitä olisi ollut hepan selästä hitusen vaikea käyttää. Ja vielä bonuksena ehkäpä kansallinen ylpeys esti japanilaisia kopioimasta kiinalaisten käyttämiä jousimalleja. :D

Avatar
Hecatonchiros
Viestit: 113
Liittynyt: La Touko 03, 2003 19:38

Viesti Kirjoittaja Hecatonchiros » To Loka 07, 2004 11:49

Stephen Turnbullin Samurai Sourcebookista poimittua:

"We will note in passing that the earliest example of the use Chinese weaponry by peaceful transmission would appear to be the employment of the ōyumi, or crossbow. The actual form of this weapon is not known, as no specimen has survived in archeological sites, and there were several possible versions of the Chinese design, which could have been adopted."

Eli toisin sanoen kyllä käytettiin, mutta mitään sen kummempia tietoja aseesta ei ole, paitsi että ne olivat pikemminkin raskaita, maasta käsin käytettyjä aseita kuin yhden miehen seisaaltaan käyttämiä. Pääasiassa niitä käytettiin linnoja piirittäessä. Ne katosivat hiljalleen käytöstä, ja vuoteen 1180 sekä Gempei-sodan alkuun mennessä, ne olivat kokonaan kadonneet käytöstä.

Avatar
Gema
Viestit: 39
Liittynyt: To Maalis 06, 2003 01:38
Paikkakunta: Tammerfors
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Gema » To Loka 07, 2004 11:51

Eli kyseessä oli siis ballistaa vastaava vehje?

Avatar
M-Arkku
Viestit: 278
Liittynyt: Su Tammi 19, 2003 20:12
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja M-Arkku » To Loka 07, 2004 12:03

Historiallisessa Japanissa ei käsittääkseni ole varsijousta ikinä käytetty. Eri tyylisiä kaarijousia senkin edestä. Epäsymmetrisyys taas johtuu siitä, että jousia käytettiin monesti ratsailta, jolloin lyhyemmällä alakaarella olevat mjouset olivat helpompia käyttää.

Samurait tosiaan käyttivät runsaasti jousia. Varsinkin varhaisissa samuraisodissa. Ennen varsinaista käsikähmää ammuttiin suuria sarjoja, joilla pyrittiin mahdollisimman tehokkaaseen vihollisen lamauttamiseen. Vasta nuolten loputtua siirryttiin lähitaisteluun.

Animessa ja mangassa taas varsi- ja jalkajousia on käytetty kohtuullisesti, mutta tähän hätään en keksi yhtään suoraan nimeltä. Kova arvaus olisi, että kaikki sarjat, jotka ovat ottaneet vaikutteita keskiaikaisesta Euroopasta sisältävät näitä. Kuten juuri edellä mainittu Berserk. Tämän lisäksi esim. Lodoss War, Slayers ja Escaflowne voivat sisältää, mutta varmuutta asiaan ei ole. Joku asiasta paremmin tietävä voisi kertoa asiasta.
Markku Mulari
Oulun SuurSensei

"When I dream, I want a pony."
- The Acts of Gord: The Book of Chronicles, Chapter XXI -

Avatar
_Tata
Viestit: 502
Liittynyt: Ke Tammi 29, 2003 01:10
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja _Tata » To Loka 07, 2004 15:35

Alkuperäiseen kysymykseen en nyt osaa pahemmin vastata, mutta todettakoon ilonpilajaana semmoinen seikka, että yleensä anime/manga ei ole historiallisesti tarkkaa. ( kukaan ei varmaan tiennyt tätä...) Eli cooliusfaktori menee ohitse, joten tämä taas tarkoittaa sellaisia aseita, mistä tekijä/tekijätiimi diggaa / myyvät parhaiten ;)

Hyvä esimerkki tästä on juuri tuo mainittu Berserk.

Avatar
Hecatonchiros
Viestit: 113
Liittynyt: La Touko 03, 2003 19:38

Viesti Kirjoittaja Hecatonchiros » To Loka 07, 2004 18:30

Gema-San kirjoitti:Eli kyseessä oli siis ballistaa vastaava vehje?
Kaiketikkin, mutta kuten tuossa sanotaan, yhtään varsinaista jalkajousta ei ole säilynyt noilta ajoilta, joten niistä saattoi olla kevyempiäkin versioita. Kuten tietojen vähyydestä voi varmaan päätellä, jalkajouset eivät koskaan olleet mikään kuriositeettia kummempi ilmiö Japanissa.

Ai niin, ja osoitteesta http://www.samurai-archives.com saattaa löytyy lisää tietoa aiheesta, en jaksanut tarkistaa. Muutenkin erittäin hyvä sivusto, jos löytyy lisää kysymyksiä Japanin feodaali-aikaa koskien.

Berserk on sinällään ihan hyvä anime, mutta vähän kyllä pisti naurattamaan kun Guts kiskoo varsijousen nuolia kädestään ja kyljestään kuin ne olisivat pelkkiä tikkuja. Hupaisaa että juuri tuollainen asia jää mieleen häiritsevänä.

Avatar
M-Arkku
Viestit: 278
Liittynyt: Su Tammi 19, 2003 20:12
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja M-Arkku » To Loka 07, 2004 20:35

_Tata kirjoitti:Eli cooliusfaktori menee ohitse, joten tämä taas tarkoittaa sellaisia aseita, mistä tekijä/tekijätiimi diggaa / myyvät parhaiten ;).
Juuh, mutta minusta varsi- ja jalkajouset ei ole erityisen "cooleja" tai "siistejä" 8)
Pikemminkin tylsiä, kömpelöitä ja rumia. Ovat mangan/animen tekijätkin tuon huomanneet, koska ei noita varsijousia pahemmin näy mangassakaan.

Mutta totta, ettei manga ole historiallisesti paikkansapitävä. Varsinkaan samuraimanga. Tätä tuli pohdittua pitkään viime kesänä, kun kirjoitin luentoa Animeconiin ja totesin, että perhanan tylsäksi menee, jos ne tosiaan olii historiallisesti tarkkoja.
Markku Mulari
Oulun SuurSensei

"When I dream, I want a pony."
- The Acts of Gord: The Book of Chronicles, Chapter XXI -

Avatar
Amazing Slug
Viestit: 327
Liittynyt: To Loka 07, 2004 20:37
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Amazing Slug » To Loka 07, 2004 21:30

STop kirjoitti:Mutta, mutta... eikös Berserk-sarjassa Guttsilla ole siinä vasemmassa tekokädessään sellainen toistovarsijousi?
En ymmärrä mistä puhut. Animen katsottuani olin melko varma, että kyseessä oli vähintäänkin sinko.

Avatar
Kyanor
Viestit: 9
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 14:32
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Kyanor » To Loka 07, 2004 22:33

Huoh, kaippa voisi pitää lyhyen historian luennon. Eli historiallisesti japanilaiset kokeilivat aikoinaan varsijousia ashiragujen käsissä, mutta samurai-luokka yllätys yllätys piti asetta aivan liian tehokkaana näiden käsiin ja sen käyttö lopetettiin. Tehokkuus oli kyllä japanissa noihin aikoihin aivan järkyttävä, panssarit kun eivät olleet terästä taikka rautaa ja varsijousi tunnetusti läpäisee nekin suht kevyesti. Toisaalta pitää muistaa, että varsijousen käyttö oli kielletty Euroopassakin, kristittyjä vastaan, paavin käskystä. Eipä tässä kai muuta, jatkakaa kansalaiset, muistakaa sivistää itseänne.
"Mietittyämme sankaruuden todellista ydintä, löydämme sieltä hyvin yksinkertaisen vastauksen. Välinpitämättömyys kuolemasta ja tuskasta. Vain täten pystyy täysin toimimaan päämääriensä eteen ja antamaan kaiken mitä voi."

Tiavals
Viestit: 73
Liittynyt: La Heinä 24, 2004 19:29

Viesti Kirjoittaja Tiavals » Pe Loka 08, 2004 17:17

Amazing Slug kirjoitti:
STop kirjoitti:Mutta, mutta... eikös Berserk-sarjassa Guttsilla ole siinä vasemmassa tekokädessään sellainen toistovarsijousi?
En ymmärrä mistä puhut. Animen katsottuani olin melko varma, että kyseessä oli vähintäänkin sinko.
Hänellä oli tekokädessä kyllä tykki, mutta toisinaan hän laittoi muistaakseni nyrkin tilalle semmoisen pienehkön nopeasti ammuttavan varsijousen.

Boytoy

Viesti Kirjoittaja Boytoy » Pe Loka 08, 2004 19:46

Eiköhän se juuri myös riipu siitä millaiseen maailmaan tarina animessa ja mangassa perustuu... Onko kyseessä Japani vai joku muu maa? Fiktio-maailma vai oikea. En usko että mitään virhettä kuitenkaan missään on sattunut 8)

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: MSN [Bot] ja 45 vierailijaa