Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shounenissa

Vapaamuotoinen mutta asiallinen keskustelu. Anime- ja mangayhteisöä kiinnostavat aiheet, jotka eivät sovi suoraan muille alueille, kannattaa lähettää tänne - sana on vapaa.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
NuttyNuti
Viestit: 302
Liittynyt: Su Marras 22, 2009 14:39
Viesti:

Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shounenissa

Viesti Kirjoittaja NuttyNuti » Su Joulu 12, 2010 00:38

"Kage Bunshin no Jutsu!"
"Getsuga Tenshou!"
"Kamehameha!"
"Gomu Gomu no Pistol!"


(Puoli pistettä sille, joka tunnistaa nuo kaikki hyökkäykset.)

Shounen-mangassa on todella tavallista, että taistelijahahmo huutaa kovaa ja korkealta sen tekniikan, jota hän aikoo seuraavaksi käyttää. Kovinkaan realistista se ei ole, eikä moinen ilmiö ole tavallinen länsimaissa (lukuun ottamatta loitsusanojaan viljeleviä velhoja): eihän Batmankaan hihku mitään heitellessään lepakkobumerangiaan.

Mitä tuumitte tästä ilmiöstä? Hyvä vai huono, perusteltua vai outoa, mihin sopii ja mihin ei?

****

Omasta mielestäni tekniikoidan kailotus ääneen ei ole ihan realistisimpia vaihtoehtoja. Vaikkakin huutaminen voi auttaa esimerkiksi lyönnin voimakkuuden tehostamisessa (syy miksi painonnostajat karjaisevat kovaan ääneen nostaessaan painoja), niin eikö olisi paljon helpompaa karjua vaikka "Uuuuuaaaargh!" kuin mitä "Superhyperlyönti!"? Lisäksi vastustajahan saa tietää, mitä ja milloin on tulossa seuraavaksi naamaan.

Sen sijaan huuteleminen on ihan toimivaa animessa ja mangassa, koska se kertoo lukijalle, mitä hahmo tekee seuraavaksi ja erottaa energiatälli A:n energiatällistä B. Se kertoo myös, jos vihulainen on saamassa ihan uudenlaista tälliä naamaansa. Sen sijaan en mielelläni käytä ficeissä huutelua, sillä jotenkin tekstiversiona se on naurettavamman oloista kuin mitä visuaalisessa taiteessa.

Teitin mielipiteet?
"Maailmamme ei ole lahja vanhemmiltamme vaan lainassa lapsiltamme."
-- Intiaanien sananlasku

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja madu » Su Joulu 12, 2010 00:46

Yksi niistä syistä miksi vierastan shonenia. Ilmeisesti se sitten vetoaa japanilaislapsiin? Toisaalta huutaa ne Gunbusterissakin INAZUMA KIIIICK vaikkei se lapsille olekaan suunnattu. Hyvin pöhköä mielestäni, manga ja anime kuitenkin senverran selkeitä ja visuaalisia medioita että kyllä se lukija/katsoja tajuaa että "nyt Guts leikkaa tolta pään irti miekalla" ilmankin että sivulla lukee "PÄÄNMIEKALLAIRROTUSTEKNIIKKA GO".

D&D:ssä oli mainio kun maagit pysty oppimaan myös äänettömän taikomisen jolloin Silence ei enää estänytkään loitsujen käyttöä. Shonensankarit vois soveltaa samaa.

Avatar
mijummi
Viestit: 121
Liittynyt: Ma Huhti 20, 2009 19:41
Paikkakunta: Joensuu

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja mijummi » Su Joulu 12, 2010 00:48

Se voi sopia sarjoihin jossa iskuja on hyvin monia erilaisia, tai vaikka suhteellisen samannäköisiä mutta erivahvuisia hyökkäyksiä, mutta periaatteessa se tuntuu tyhmältä. Oma mielipiteeni on että jos sitä ei ole 100% pakko laittaa sinne väliin niin en suosittelisi, kyllähän se joitain lukuhetkiä pilaa. Mutta pidemmän aikaa sarjoja katseltuna se ei enää vaikuta niin typerältä kun ajatukseen on jo tottunut. Kulttuurierot. Alkuaikoina siihen kiinnitti enemmän huomiota, nykyään se on aika normaalilta tuntuva ilmiö.
Jotkut leikkaavat kinkkua, jotkut päitä

Avatar
NuttyNuti
Viestit: 302
Liittynyt: Su Marras 22, 2009 14:39
Viesti:

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja NuttyNuti » Su Joulu 12, 2010 00:54

Heitän itse vielä sellaisen yhden huomion joka meinasi jäädä aloitusviestistä: Itselläni on ollut ficeissä sellainen tapa, että vain rasavillit ja mahtailevat hahmot huutavat tekniikat ääneen (näin alkuperäiselle materiaalille uskollisia ollaksemme), mutta vakavat hahmot enintään ajattelevat tekniikan nimeä mielessään, jos nyt lukijalle halutaan mainostaa mitä on tulossa naamaan. Jotenkin se tuntuu minulle kaikista luontevimmalta tavalta.
Viimeksi muokannut NuttyNuti, La Huhti 02, 2011 09:53. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
"Maailmamme ei ole lahja vanhemmiltamme vaan lainassa lapsiltamme."
-- Intiaanien sananlasku

Avatar
Tounis
Viestit: 254
Liittynyt: Ke Heinä 02, 2008 23:24
Paikkakunta: Intter netti

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja Tounis » Su Joulu 12, 2010 16:04

Nehän on just erittäin tärkeitä. Kuka hemmetti kattelee shounenia ja sitten valittaa realistisuudesta? Oikeesti? Koittakaas nyt. Komeasti ja suoraan sydämestä irtoava iskuhuuto nostaa parhaimmillaan taistelukohtauksen adrenaliinitasoa huomattavasti verrattuna siihen, että kaikki olis vaan tylsän hiljaa tai huutais että UOOOOORGH. Komeimmissa iskuissa karvat nousee pystyyn jo ensimmäisen tavun alkaessa - ja koska komeat iskut kestävät aina pitkään suorittaa, ne tavallaan lupaavat, että awesomea on tulossa.

Kattokaa vaikka legendaarinen GIGA DRILL BREAKER -kohtaus TTGL:stä, toimisko ilman iskun nimen huutamista?
mal | blog | band || [23:17] <+Tutka> Aniki - paikka jossa Touniskin näyttää fiksulta

Avatar
Chiharu
Viestit: 243
Liittynyt: Su Helmi 17, 2008 18:26
Viesti:

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja Chiharu » Su Joulu 12, 2010 16:20

^ Joo, tuo minullekin tuli mieleen heti Naruton ja Bleachin huutojen jälkeen. Kyllähän se sen miehisen machoilun kannalta on välttämätöntä! XD

Minusta tuo tekniikan huutaminen on yhtä idioottimaista kuin tekniikan ja kaikkien hienojen suunnitelmien selostaminen viholliselle. Sarjan seuraamisen kannalta se on totta kai järkevää kun katsojatkin tajuavat mistä on/oli kyse, mutta kuka idiootti kertoo suunnitelmansa jälkeenpäin mistään mitään tajuamattomalle viholliselle tai huutaa tekniikan nimen kun on hyökkäämässä esimerkiksi vihollisen takaa yllätys etunaan. On aika monta facepalmia tullut kun on seurannut noita shounentappeluita, ja jostain kumman syystä se on aina nimenomaan sarjan päähenkilö, joka pitää itsestään kovaa ääntä taistellessa. Kukaan cool ja taitava hahmo ei ikinä huuda mitään etukäteen.

Paitsi että on tietenkin Bleachin bankait, jotka ilmeisesti aina pitää sanoa ääneen että saa vaihdettua miekkansa bankai-vaihteelle. Tai ainakin hyvin harvoin se jää sanomatta, eikä bankaita yleensä huudeta, se vain sanotaan että vihollinen tietää vastustajansa olevan übertaitava.

Avatar
Indio
Viestit: 154
Liittynyt: To Syys 01, 2005 13:52

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja Indio » Su Joulu 12, 2010 16:43

Enpä juurikaan shonenia nykyään harrasta, mutta yhtään vakavammin otettavassa seinen-sarjassa hyökkäysten lausuminen kesken taistelun rikkoo kyllä suspension of disbeliefin ja pahasti. Oikeastaan jo pelkästään se, että tarinassa on olemassa "cooleja" nimiä hyökkäyksille, syö uskottavuutta.

Berserkin alkuvaiheilla (taisi olla 6. kirjassa) on loistava kohtaus, jossa pahis alkaa huutaa jotain hyökkäystekniikkaa ja Guts lyö tätä miekalla päähän ennen kuin tyyppi kerkeää toteuttaa hyökkäystään. Berserkiä parhaimmillaan.

Avatar
NuttyNuti
Viestit: 302
Liittynyt: Su Marras 22, 2009 14:39
Viesti:

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja NuttyNuti » Su Joulu 12, 2010 18:08

Yleisesti ottaen kyllä ymmärrän sen, miksi taistelutekniikat ylipäätään nimetään: jotta niistä olisi helpompi keskustella, ja mitä tärkeintä, opettaa seuraavalle sukupuolelle. Onhan sitä paljon helpompaa puhua vaikka Rasenganista kuin mitä "no siitä siististä jutsusta jossa niinku tehdään kädelle vinhasti kieppuva chakrapallo ja työnnetään se päin vastustajan pläsiä". Kyllähän oikean elämän kamppailulajeissakin annetaan tekniikoille nimiä, helpottaa aiheesta puhumista kummasti.
"Maailmamme ei ole lahja vanhemmiltamme vaan lainassa lapsiltamme."
-- Intiaanien sananlasku

Avatar
Indio
Viestit: 154
Liittynyt: To Syys 01, 2005 13:52

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja Indio » Ma Joulu 13, 2010 16:42

NuttyNuti kirjoitti:Kyllähän oikean elämän kamppailulajeissakin annetaan tekniikoille nimiä, helpottaa aiheesta puhumista kummasti.
Oikeiden kamppailulajien tekniikoita ei olla nimetty sillä perusteella, miten "coolilta" ne kuulostavat, vaan jotta kuulijalle tulisi selväksi, mitä tekniikka pitää sisällään: mawashigeri/kierrepotku, seoinage/olkaheitto, shimewaza/kuristustekniikka, jne. Muutamat harvat poikkeukset on yleensä nimetty tekniikan kehittäjän (tai kuuluisaksi tulleen käyttäjän) mukaan, esimerkkinä Kimura-lukko (alunperin gyaku udegarami/käänteinen käsilukko), joka nimettiin legendaarisen Masahiko Kimuran mukaan.

Sen sijaan edellä mainitsemassani Berserk-kohtauksessa pahis yrittää käyttää tekniikkaa, joka kääntyy näemmä Dark Horsen mukaan muotoon "rock-cutting whirlwind", mikä tuo mieleen lähinnä epätoivoisen meteorologin yrittämässä kaivostoimintaa.

TLein
Viestit: 371
Liittynyt: Ma Heinä 21, 2003 22:02
Paikkakunta: Helsinki

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja TLein » Ma Tammi 03, 2011 14:33

Äläpäs yleistä liikaa, Indio. Ei kaikkia tekniikoita ole edes kaikissa Japanilaisissa kamppailulajeissa nimetty sen mukaan, mitä siinä tarkasti ottaen tehdään, ja kun mennään laajemmin aasialaisiin lajeihin, niin siellä vasta alkaakin kirjoa tulla.

Onhan näitä, esimerkiksi Tsubame-gaeshi, jolla Hijikata Kojiro yritti saada Miyamoto Musashista yliotteen; Pääskyslyönti? Mitenkäs sellainen lyödään? :D

Näistä lyöntien nimeämisistä ja nimien huutamisesta tulee mieleen yksi juttu. Ainakin alemmalla tasolla kendossa, joka ehkä on useimpien japanilaisten eniten näkemä eeppinen mittelölaji, ei pisteitä hyväksytä iskuista ellei iskuhetkellä juuri huudeta kyseisen iskun nimeä. Olisikohan tuolla ollut vaikutusta tähän shounenien tekniikkahihkaisuihin?

Pitää muistaa, että edes Japanissa eivät budolajit enää ole suuren yleisön harrastuksia, joten mallia on hyvinkin voitu ottaa juuri tällaisista, mitä ihmiset ovat nähneet.
-Setä_Gin
Don't drink and derive, because Alcohol and Calculus don't mix!

Avatar
ToraToraTora
Viestit: 28
Liittynyt: To Joulu 21, 2006 20:25
Paikkakunta: Tampere/Jalasjärvi/Seinäjoki

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja ToraToraTora » Ma Tammi 03, 2011 16:51

Kyseessä lienee taisteluhuutoon (eng. battle cry) perustuva/verrattava psykologinen "ase".
Tuohovoimaltaan kuuluisan tekniikan ääneen lausuminen herättää vastustajassa pelkoa,
jolloin tämä ei pysty keskitymään taisteluun ja saattaa tehdä kohtalokkaan virheen.
トラ・トラ・トラ! Animewatcher
CFT kuvauspalvelu
Tracon VI-8, Animeohjelmavastaava
Anime- ja mangayhteisö Hidoi ry, VPJ

Avatar
Chouji
Viestit: 214
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 19:11
Paikkakunta: Järvenpää

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja Chouji » Su Maalis 27, 2011 04:21

Mikä saisikaan lukijan paremmin fiiliksille, kun vanha kunnon ''erikoisiskuhuutohyökkäys''. Erikoisiskujen huutohan on ollut varsinkin shonen sarjoille tunnusomainen asia. Alkuperä tälle saattaaisi löytyä vanhoista super hero sarjoista kuten ultraman, kamen rider ja supersentai sarjoista.
I will show you the power of the half finn

Avatar
Lönkka
Fantasiapelit
Viestit: 825
Liittynyt: Ke Huhti 05, 2006 17:16
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja Lönkka » Pe Huhti 01, 2011 11:02

NuttyNuti kirjoitti: Kovinkaan realistista se ei ole, eikä moinen ilmiö ole tavallinen länsimaissa (lukuun ottamatta loitsusanojaan viljeleviä velhoja): eihän Batmankaan hihku mitään heitellessään lepakkobumerangiaan.
Länkkäripuolelta tulee kyllä välittömästi mieleen ainakin Ihmenelosten Möykky joka sangen usein huudahtaa "pikkukivet lentää!" tms käännösajankohdasta riippuen (alkup. engl. "It's clobbering time!") sekä Kostajien taisteluhuuto "Avengers assemble!" kun ilmestyvät turpakäräjiin. Jälkimmäisen suommennosta en nyt ulkomuistista keksi.

Avatar
Solid
Viestit: 222
Liittynyt: Ke Helmi 08, 2006 23:23
Paikkakunta: Alavieska

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja Solid » La Huhti 02, 2011 21:26

Mielestäni se on humoristista korniudessaan huutaa iskun nimi tehdessään sitä. Loogisuudesta en välitä. Sehän on eräs vakivitsi sanoa potkun aikana: "potkijannimi-kick".

Sehän on vain markkinointikikka, lukijalle jää jotain mieleen, oletettavasti joku siisti isku. Pienemmät voivat jopa leikkiä suosikkihahmoaan huutamalla tämän vaki-iskua. Leikinhän minäkin, Mortal Kombatin Scorpion oli aikoinaan helvetin siisti koukkuiskullaan, kuten myös Subzero. Niitä oli kiva leikkiä kaverin kanssa silloin 7-vuotiaana.

Tuohon Lönkän kommenttiin. Onhan tuo Marvel-hahmon iskun huutamista kokeiltavissa esmes Marvel vs Capcom - sarjan peleissä. Paljonko puuduttavampi hämis olisikaan, jos hahmo aina seittiä käyttäessään huutaisi: WEB SWING! WEB SHOT! :D
(toinen taisi olla Venomin isku pelissä..)

Avatar
Gumimon09
Viestit: 247
Liittynyt: Ma Kesä 08, 2009 13:10
Paikkakunta: Akiba Market

Re: Taistelutekniikoiden nimien karjuminen ääneen shouneniss

Viesti Kirjoittaja Gumimon09 » Su Huhti 03, 2011 11:15

Minä pidän tästä ilmiöstä. Kyllähän siitä mahtavampi fiilis tulee, kun tiukan taistelun päätteksi sankari tekee ratkaisevan iskun ja huutaa sen nimen kurkku suorana. Olisiko esim. Magnamon vs. Kimeramon -taistelun loppu ollut niin eeppinen, jos Magnamon ei olisi huutanut: EXTREME JIHAD?

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 75 vierailijaa